ВкусовеОт мрежата

Какво да опитаме от уличната храна в Истанбул

Турската кухня е сред най-любимите на пътешествениците. Когато гостувате в Истанбул, задължително трябва да отделите внимание на уличната храна, която наистина е вкусна. В това се убеди и травъл влогърът Лора Найденова, която посвети цяло видео на нея.

Лора е прекарала дните между Коледа и Нова година в турския мегаполис, където се е опитала да вкуси максимално от уличната кухня.

Влогърката започва с популярния сандвич балък екмек, което представлява сандвич със скумрия и може да бъде купен в района на моста Галата.

Чамлъджа: Най-висока кула в Истанбул

Следва различни видове от любимата турска баклава, поднесена с чаша чай.

Найденова за първи път опитва и популярното турско сурово кюфте – чий кюфте, което се приготвя от булгур и се яде със зелена салата и сок от лимон. След него е ред и на т.н. мокри бургери, които представляват питки, поставени на пара, кюфте и доматен сос.

Стандартната закуска в Истанбул е различните видове бюрек, като Лора залага на бюрек със сирене и кашкавал, със спанак и с агнешко месо.

Този ден е изключително богат на храна и Лора изумява последователите си с количеството, което успява да консумира. След тежката закуска тя залага на уличен симит, а след това и на печена царевица.

Как да прекосим Босфора с кану

След това е ред на дюнера, който може би е сред най-популярните храни. Той се различава от този в България, в него няма пържени картофи.

След чаша фреш от нар Лора се отправя и към мястото, където предлагат типичен уличен десерт – грис халва, поднесена върху турски сладолед и поръсена с фъстъци.

Разбира се, влогърката не приключва с нея, а продължава с типичните турски чорби, като залага на пилешката супа.

Идва ред и на тантуни, които са по-малко популярните. Представлява палачинка, пълнена с кълцано месо и подправки, а след нея следва отново сандвич с риба, като в случая се използва лаваш, а рибата е на скара.

Вечерта завършва с два турски десерта – трес лечес и сутляш.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button