От мрежатаСъвети

Лора Найденова с невероятно предложение за празничната трапеза

Кулинарният тв водещ и травъл влогър Лора Найденова зарадва последователите си с няколко идеи за празничната трапеза.

„Коледното настроение отдавна ме е завладяло и ми е едно такова празнично, приповдигнато и повече от всякога се чувствам кулинарно вдъхновена. Реших да споделя с вас три рецепти, които се надявам да запалят и вашата кулинарна искра и да влезете с усмивка в кухнята. При правилно планиране, часовете прекарани в приготвяне на празничната храна могат да са истинско удоволствие и да не ни тежат. Кулинарията освен моя професия е също и хоби, удоволствие и начин на живот. Когато съм на работа никога не си позволявам да пия и да готвя, но когато съм вкъщи се случва да „готвя с вино, а понякога дори го слагам в храната“, споделя Лора.

„Обичам да пробвам различни храни и напитки и вероятно затова много обичам коктейлите. От скоро експериментирам вкъщи с тях и ги намирам подходящи, и за делници и за празници. Е, имам още да тренирам с шейкъра, но коктейлът стана много добър. Ще се радвам, ако направите някоя от рецептите, показани във видеото и после да споделите с мен резултата. Пожелавам ви щастливи и светли празници и много здраве и усмивки“, допълва влогърката.

Ето и нейните предложения, които показва как да приготвим в последното си видео:

Коктейл с ракията и розов грейпфрут

50 мл ракия
50 мл фреш от розов грейпфрут
25 мл фреш от лимон
25 мл малинов сироп
1 щипка сол на люспи
1 щипка едро счукан черен пипер
1 капка ванилов екстракт
1 белтък
1 резен лайм
лед
За декорация:
кора от грейпфрут
розмарин
малинов сироп

Начин на приготвяне:
1. Охладете чашата за сервиране с лед.
2. В шейкъра налейте: ракия, малинов сироп, фреш от фрейпфрут и лимон, сол, черен пипер, ванилия, капки сок от лайм, добавете няколко кубчета лед и разклатете с шейкър за няколко секунди.
3. Прибавете белтъка и отново хубаво разклатете напитката.
4. Прецедете и сервирайте в охладената чаша, декорирайте с капки малинов сироп, кора от грейпфрут и клонка розмарин.

***

Паста Витоша

За блата:
5 яйца, стайна температура
5 с.л. брашно
5 с.л. захар
1 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол

За крема:
500 г маскарпоне
300 мл студена сметана 35%
160 г пудра захар
30 мл Марсала
1 ч.л. ванилия
кората от 1 лайм
1 с.л. сок от лайм
200 г сладко от малини
За декорация:
4 белтъка
130 г захар
1 ч.л. ванилия
1 щипка сол

Начин на приготвяне:
1. Пригответе блата, като разбиете много добре яйцата със сол и захар (около 10 минути.) Трябва да с получи стабилна пяна.
2. Към тях добавете пресятите предварително брашно и бакпулвер. Разбъркайте внимателно и излейте тестото върху плитка тава, покрита с хартия за печене и намазана с олио.
3. Заравнете и изпечете в загрята на 180 градуса фурна за около 12 минути.
4. Извадете от фурната и поставете върху решетка, махнете хартията и го оставете да се охлади хубаво.
5. За кремът, разбийте маскарпонето с пудрата захар, кората от лайм, марсалата и ванилията, кората и сока от лайма. Налейте сметаната и разбийте отново с миксер, докато се получи гъст и пухкав крем.
6. Нарежете блата на 4 ленти, подравнете краищата.
7. Намажете парчетата, първо с малиново сладко и след това с крема, подредете лентите една върху друга. Намажете и отгоре с крем и приберете сладкиша в хладилник за поне 2 часа.
8. След това го разделете на две части през средата по дължина, като разрезът трябва да е по диагонал.
9. Слепете двете части, така че да се получи триъгълна форма.
10. Разбийте белтъците с щипка сол на пяна, добавете захарта и ванилията и продължете с разбиването докато станат на сняг.
11. Сложете сместа в пош и „облечете“ сладкиша с нея. Направете декоративни шарки и карамелизирайте с горелката.

***

Свински котлет със сметанови картофи

2 кг свински котлет, цяло парче
1 портокал
4 клонки розмарин
2 скилидки чесън
1 ч.л. пушен червен пипер
40 мл зехтин екстра върджин
50 г масло
сол и черен пипер
зехтин с трюфел
сол на люспи
за картофите:
2 кг картофи
1 с.л. ретро горчица
350 мл сметана
150 мл прясно мляко
2 скилидки чесън
¼ ч.л. индийско орехче
30 г масло
20 г сушени манатарки (предварително накиснати в топла вода)
Сол и черен пипер

1. Мариновайте месото в смес направена от смачкан чесън, зехтин, сол, черен пипер и пушен червен пипер. Втрийте върху месото пушеният червен пипер. Сложете върху месото клонките розмарин и резени портокал. Приберете го в хладилник за поне 2 часа.
2. Нарежете обелените картофи на тънки парчета с мандолина. Разбъркайте сметаната и прясното мляко и ги овкусете с горчица, смачкан чесън, индийско орехче, сол и черен пипер.
3. Сложете нарязаните картофи в тава, посолете ги и разбъркайте хубаво. Налейте млечната смес върху тях и разбъркайте. Подредете ги.
4. Извадете месото от хладилника, махнете розмарина и портокалите. Сложете конките розмарин върху картофите в тавата, внимателно поставете и месото върху картофите. Сложете парченца масло върху месото.
5. Печете в загрята на 180 градуса фурна за около 1 час и 30 минути – 2 часа.
6. Сервирайте като нарежете котлетите. Вземете от картофите и ги сложете в тава, отгоре поставете парче месо, добавете капки трюфелов зехтин, сол на люспи и сервирайте.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button