Свят

Чамлъджа: Най-висока кула в Истанбул

Кулата Чамлъджа е най-високата структура в Истанбул, която от няколко месеца дава възможност на гостите на мегаполиса да го видят от птичи поглед.

От септември 2020 г. кулата започна да обслужва експериментално едновременно повече от 100 радио предаватели, спасявайки силуета на Истанбул от десетки антени, които бяха струпани на тепето Чамлъджа. Кулата има капацитет да излъчва 125 излъчвателни предаватели (съвместими с DVB-T2 и DAB).

С инфраструктурните и екологосъобразните дейности извършени при проектирането и експлоатацията на съоръжението, турските комуникационни и излъчващи дейности ще бъдат приведени в съответствие със световните стандарти и ще бъде приет моделът на „единен предавател“.

Десетки антени, разположени на хълма Чамлъджа, бяха демонтирани и всички услуги бяха събрани в едно съоръжение. По този начин бе елиминирано електромагнитното и визуално замърсяване, което има сериозни отрицателни ефекти върху околната среда и човешкото здраве.

Това е най-високата структура в Истанбул с височина 369 метра. Тя се намира на височина 587 метра над морското равнище. Веднага след откриването тя ще започне официално да функционира.

Кулата Чамлъджа и нейните околности ще бъдат атракционен парк и център, който ще допринесе за икономиката и туризма на страната в краткосрочен план със своите магазини за сувенири, кафенета, ресторанти и тераси с уникална гледка.

Как да прекосим Босфора с кану

Строителството започна на 1 март 2016 г. Изградена е от бетон върху фундамент с дълбочина 21 m. Стоманена мачта с височина 145 м за радио и телевизионно предаване е монтирана на върха на бетонната част на кулата, която е с височина 224 м.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Çamlıca Kulesi (@camlica.kule)

Кулата е проектирана с авангарден елипсовиден раздвижен дизайн, като основните оси в най-широките части са с диаметър от 13 и 16 м, които намаляват нагоре. Всеки етаж на кулата е висок по 4,50 м. В сградата има две наблюдателни площадки, съответно разположени на 33-ия и 34-ия етаж на височина 148 и 153 м. На 39-ия и 40-ия етаж на височина 153 и 175 м. има разположени ресторант и кафене. Библиотеките и изложбените зали са разположени на приземните етажи.

Панорамен асансьор е част от атракцията на комплекса, като има и сервизен асансьор който обслужва кулата.

Предполага се, че кулата ще привлича около 4,5 милиона посетители годишно.

Стойността на целия проект приблизително възлиза на 49 милиона щатски долара.

Повече за самата кула може да видите във видеото на българския влогър Илко.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прегледай също
Close
Back to top button