Свят

Скалната скулптура на Децебал привлича плаващите по Дунав

Статуята на Децебал е колосална скулптура, издълбана от скала, разположена по протежение на внушителните брегове на Дунав, на границата между Румъния и Сърбия.

Творбата стои сред спиращия дъха пейзаж от румънската страна с изглед към Железните порти, близо до град Оршова.

Децебал е последният цар на Дакия, царувал от 87 до 106 г. сл. Хр.. Той е един от най-могъщите владетели на това древно царство, умел стратег и велик владетел, запомнен и до днес с благородството си към своя народ и своята земя. Тази статуя празнува неговото величие.

Гигантската творба, която сега се счита за най-високата скална скулптура в Европа и шестата по големина в света, изобразява главата на крал Децебал и е с размери 43 метра височина и 25 метра ширина.

Статуята е изградена между 1994 и 2004 г. от румънския художник Флорин Котарча, благодарение на проекта и финансовата подкрепа на неговия сънародник Йосиф Константин Дрьган, предприемач и любител на историята, по-късно натурализиран като италианец в Джузепе Костантино Драган.

Отнема 10 години упорита работа и екип от 12 скулптори, за да завършат скулптурата. Когато работата е завършена, в основата на паметника е издълбан латински надпис: „Крал Децебал, направен от Драган“.

На отсрещния бряг на Дунав, на територията на Сърбия, се намира Табула Траяна, паметник, посветен на император Траян. Мемориалът почита многобройните победи на римската армия при завладяването на Дакия. Освен с размерите си, скулптурата на „Децебал Рекс” е поразителна и със своята позиция. Той представлява велик крал, който продължава да доминира над границите на земята, която защитава до смъртта си, както се вижда от покрити с буйна растителност скали.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button