Новини

Дубай изгражда първата в света 3D принтирана джамия

През последните години 3D принтирането се използва за изграждане на всичко – от къщи до части за машини до мостове. Сега Дубай е готов да построи първата в света 3D принтирана джамия.

Структурата трябва да побере 600 човека и да покрие 2000 кв. м на два етажа, според Али Мохамад Алхалян Алсувайди, ръководител на инженерството в отдела за ислямски въпроси и благотворителни дейности (IACAD) на правителството на Дубай.

Дубай впечатлява с ново 93-километрово чудо

Моделът ще бъде отпечатан от бетонна смес, като строителството е планирано да започне до края на годината и се очаква да приключи през първото тримесечие на 2025 г.

„Избрахме да отпечатаме 3D джамията, защото това е нова и иновативна технология, която потенциално може да спести време и ресурси в сравнение с традиционните строителни методи“, каза Алхалян Алсувайди. IACAD отказа да назове името на компанията, която ще отговаря за строителството.

Изграждането на сгради с помощта на 3D печат изисква големи машини за печат, които са програмирани с информацията за дизайна. Те изстискват строителния материал от дюза, изграждайки структурата на слоеве. По-голямата част от 3D отпечатаните конструкции са направени от бетон, но е възможно да се отпечатат и с други материали, като глина.

Дубай изгражда курорт с формата на Луната за $5 млрд

Дубай си постави за цел да се превърне в световната столица на 3D принтирането и през 2018 г. стартира „Стратегия за 3D принтиране“, която планира 25% от новото строителство на емирството да бъде 3D отпечатано до 2030 г.

До 2019 г. той държеше световния рекорд за най-голямата 3D принтирана структура – сградата на община Дубай (висока 9,5 метра с площ от 640 квадратни метра) – както и домът на първия в света 3D принтиран офис, и 3D принтирана изследователска лаборатория за дронове, пише „Бизнес новините“.

Нови 3D отпечатани сгради се появяват по целия свят – от жилища за бежанци в Йордания и за бездомни хора в Остин, Тексас, до цели комплекси от сгради, като 353 кв. м лагер за военно обучение Camp Swift център и цели квартали, като проекта New Story в Табаско, Мексико, който ще осигури домове за семейства, живеещи в бедност.

Компания за 3D печат се готви да строи върху лунната повърхност.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button