Новини

В Египет откриха мумии, запечатани в саркофази, неотваряни от 4300 г.

Археолози откриха мумии, запечатани в саркофази, които не са отваряни от 4300 години. За това съобщава Би Би Си.

Смята се, че останките в единия саркофаг са на мъж с името Хекашепес. Това е една от най-старите и най-добре съхранени мумии, намирани някога в Египет. Открит е в 15-метрова шахта в гробище южно от Кайро.

Освен това, в същия гробищен парк Сакар са открити други три гробници.

Сензационно откритие в Египет може да отведе до изгубената гробница на Клеопатра

Твърди се, че най-голямата от мумиите, открити в древния некропол, принадлежи на човек с името Хнумджедеф – свещеник и надзорник на благородници.

Другата гробница принадлежи на мъж с името Мери. Той бил висш служител в двореца, който е получил титлата „пазител на тайните“. Това му позволявало да извършва специални религиозни ритуали.

В третата гробница е положен древноегипетски съдия и писател на име Фетек. Именно там е открита колекция от интересни находки от ритуални предмети, включително керамика.

Хургада или Шарм ел Шейх? Кой египетски курорт да изберем

Археологът Захи Хавас, бивш министър на антиките в Египет, каза пред журналисти, че всички открития датират от около XXV и XXII век пр.н.е.

„Това откритие е много важно, тъй като свързва кралете с хората, живеещи около тях“, каза Али Абу Дешиш, друг археолог, който също е участвал в разкопките.

Сакара е бил активен гробищен парк повече от 3000 г. и е обявен за обект от световното наследство на ЮНЕСКО. Той се намира в древната египетска столица Мемфис и е дом на повече от дузина пирамиди – включително Стъпаловидната пирамида.

През последните години в Египет се правят много археологически открития, които доведоха до съживяването на туристическата индустрия, отбелязва още Би Би Си.

Правителството се надява, че Големият египетски музей, който трябва да отвори тази година (след кратко забавяне) ще привлече над 30 млн. туристи годишно до 2028 г.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button