Свят

Хургада или Шарм ел Шейх? Кой египетски курорт да изберем

Хургада или Шарм Ел Шейх? Знаем, че решението е трудно. Пясъчни плажове, гмуркане, пустини и близост до едно от седемте чудеса на света. Да не забравяме и почти целогодишното слънце. Навлязохме дълбоко в някои основни ваканционни категории в Египет, за да разделим пясъците на Хургада от морския живот на Шарм, за да ви помогнем да решите къде да резервирате следващия си престой.

Стигане до Гиза и Луксор

Двойки, семейства и пътешественици се отправят към Египет по много причини. Но ако летите до Хургада или Шарм ел-Шейх, надявайки се да надникнете в гробницата на фараона, ви очаква едно дълго пътуване. Очаквайте пътуване с автобус от 5 часа до Гиза от Хургада и 6 часа преход от Шарм ел-Шейх. И двете могат да се направят като еднодневни екскурзии, особено ако сте усъвършенствали техниката си за дрямка в автобуса.

египет пирамиди
Снимка: Pixabay

Долината на царете в Луксор е малко по-близо до Хургада, като се намира на малко под 4 часа път. Все пак не е добра новина, ако сте в Шарм ел-Шейх. Времето за пътуване, включително преминаване на ферибот, е почти 7 часа. Разбира се, има решение за спасение на тялото ви от изтръпване и това е качването на вътрешен полет. Можете да бъдете в Луксор след час от Шарм ел-Шейх, но цената ще е по-висока.

Победител: Хургада.

 Плажове и заливи

Независимо дали сте в Хургада или Шарм ел Шейх, ще се радвате на страхотен пясък. Хотелските комплекси предоставят чудесни плажове. Ако търсите място за събиране на тен, и двата курорта предлагат шезлонги, чадъри и бар на плажа.

За първи път пускат директен чартър от Пловдив до Египет

Искате да се гмуркате с шнорхел от брега? Насочете се към Хургада. В Шарм ел Шейх грапавите корали близо до бреговата линия не са много подходящи за боси крака.  Плаването около някои плажове в Шарм пък е строго забранено.

В Хургада често можете да се гмуркате с шнорхел направо от брега.

Победител: Хургада. Подходящите за семейства плажове и заливи в този район просто заемат първото място.

Кухня

И двата курортни града предоставят огромен избор между международни ястия, които покриват почти всеки континент. И както бихте очаквали, големите хотелски вериги разполагат с много възможности за хранене, за да ви държат в границите на курорта. Очаквайте суши, италианските и азиатските ястия да надминат всички местни храни – особено във вашия хотел. Подобно на други туристически центрове по света  и Хургада, и Шарм Ел Шейх отделят по-голямо внимание на туристите, отколкото на местните жители.

Независимо дали търсите 5-звезден изискан ресторант или бюджетни ястия, със сигурност няма да останете без избор в двата курорта.

Победител: Шарм ел Шейх. Има малко неща, които да разделят предлагането на храна в двата града. Къде печели Шарм Ел Шейх? Предлагането на изискана храна е малко по-голямо тук.

 Гмуркане и шнорхелинг

Най-популярното място в света за гмуркане край останки от кораби се намира в обсега на Хургада или Шарм ел Шейх. За да надникнете в морския живот на Червено море, двата курорта могат да предложат много на всеки гмуркач.

Дайвинг край Египет: Защо първото ни гмуркане трябва да е в Червено море

От начинаещи, обличащи неопренов костюм за първи път, до гмуркачи с над 300 гмуркания, тези води имат с какво да удивят. Има повече останки, до които можете да стигнете от Хургада, и по-кратки гмуркания, оставяйки ви време да правите няколко гмуркания на ден – или да си починете обратно в хотела.

гмуркане дайвинг египет
Снимка: Pixabay

Но Шарм Ел Шейх все пак предлага по-кристална вода, а и състоянието на коралите е малко по-добро по бреговете на Шарм.

Победител: Хургада. Близостта на Шарм до SS Thistlegorm, качеството на водата и коралите почти изпревариха Хургада. Но броят на местата за гмуркане в Хургада  и близостта на прекрасния Сома Бей добавят допълнителни бонус точки.

Неща за правене

Фокусът и на двата специално построени курорта е твърдо върху Червено море и възможностите за гмуркане. И с гамата от възможности за гмуркане в Хургада, близките потънали кораби и местата за гмуркане поставят на първото място Шарм. Освен това трябва да имате предвид и близостта до звездни заливи за водни спортове. Soma Bay се намира южно от Хургада и е задължителен за любителите на сърфа и водните спортове. И докато сме на морска тема, плаването до остров се оказва малко по-лесно от Хургада.

Що се отнася до земните дейности, вече споменахме, че  Хургада печели за близост до Луксор и Гиза. Но от тази страна на Червено море има нещо повече от пирамиди и гробници на фараони. Има няколко атракции, които да добавите към списъка с вашите неща за вършене в Хургада, сред които са пясъчните скулптури в Sand City.

Излизайки от двата курорта, можете да се поразходите в пустинята, да пиете чай с бедуини или да се спуснете по водна пързалка в местните аквапаркове.

Победител: Хургада заради разнообразието от местни атракции.

Заключение: Като цяло това е почти убедителна победа за Хургада. Струва си да се отбележи обаче, че Шарм ел Шейх не е за подценяване. Достоен съперник във всяка категория, но в крайна сметка Хургада спечели с  места за гмуркане, страхотни плажове и брегове, както и по-краткото време за пътуване до най-добрите атракции на Египет. Тези допълнителни минути, спестени от пътуванията с автобус, добавят ценно време за разглеждане на пирамидите, гробниците и музеите.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button