Новини

За десети път отбелязаха празника на еленския бут

За десети път празника на еленския бут събра хора от цялата страна. На този ден се превъзнася един продукт, който е типичен за Елена.

„Не става дума за бут от елен, а за свински бут от град Елена. Еленският бут има само три съставки – свински бут, сол и еленски въздух“, обясняват балканджиите.

Специфичният за Елена месен деликатес се осолява в продължение на 40 дни. След това се измива и се оставя на проветриво място да съхне.

Неповторимият му вкус се дължи най-вече на въздуха и микроклимата в Еленския Балкан.

Над 300 изложители на храни и занаяти изложиха своята продукция на празника на еленския бут, който ще продължи до 23 октомври.

Днес от 11:00 часа бе официалното откриване на площад „Христо Ботев“. През деня на сцената ще се изявят Володя Стоянов, оркестър „Карандила“, самодейци от читалището в село Балван, сестри Мария и Магдалена Филатови, а вечерта ще завърши с концерт на Бобан Здравкович и пищна заря.

Празникът на Еленския бут съхранява традициите на балканджиите

Празникът ще продължи със забавни игри за деца и възрастни, с дегустации, томболи и кулинарна изложба. В последния ден, неделя, ще гостува кулинарят Дани Спартак, празнична програма са подготвили и еленски самодейни състави и изпълнители.

Регистрираните в Българската агенция за безопасност на храните производители на местния деликатес са петима, каза за БТА Стелиан Димитров, председател на Управителния съвет на Местния съвет по туризъм. Той подчерта, че броят им за последните години е нараснал, но същевременно еленски бут се приготвя и във всяко домакинство, по семейни рецепти запазени от миналото.

По думите му интересът към Еленския край, заради екологичната храна и чистия въздух се увеличава. Доказателство е, че легловата база в хотелите и къщите за гости, която е над 2000, вече е запълнена. Заради хилядите гости, които еленчани очакват в празничните дни, е въведена временна организация на движението, която е оповестена в сайта на общината

еленски бут

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button