Свят

Ето защо японците не искат да пътуват извън страната си

Проучване, проведено от Morning Consult, показва, че 35% от японците не желаят да пътуват никога повече. Резултатът от изследването регистрира най-големия брой нежелаещи да опознаят света от всички държави.

Тецу Накамура, професор в университета Tamagawa и специалист по психология, казва, че резултатите съвсем не са изненадващи. „През 2019 г., дори преди пандемията, японците, които пътуваха в чужбина поне веднъж годишно, съставляваха едва около 10% от населението“, казва Накамура пред CNN Travel.

Според изследване, проведено от Накамура още през 2016 г., съществуват така наречените от него „пасивни“ – тези, които казват, че искат да пътуват в чужбина, но няма да го направят, и „отрицатели“ – хора, които не проявяват интерес към пътувания в чужбина и няма да го направят. Заедно тези две групи съставляват около 70% от респондентите в неговото проучване преди пандемията, като „отрицателите“ са около 30% от тях.

Скъп, но луксозен: Какво е да пътуваш с нощен автобус от Осака до Токио

Въпреки че Япония има най-сигурния паспорт в света, според японското Министерство на външните работи по-малко от 20% от японците изобщо имат паспорти. За някои от тези „никога непътуващи“ са достатъчни вътрешните пътувания в рамките на Япония. „Много японци смятат, че пътуването в чужбина отнема много усилия още преди да са стъпили на чужда земя, че то изисква много време, умения и планиране“, казва Накамура.

25-годишният Хироо Ишида, почитател на Harley Davidson казва, че това му допада.

„Имам известно желание да отида в САЩ, най-вече защото в западните медии, показвани в Япония, това е мястото, което непременно трябва да посетят мотористите, но най-вероятно няма да отида, защото самото планиране е неудобство. Япония изобилства от дестинации, които намирам за привлекателни за мотористи“, казва Ишида.

Последното му пътуване в чужбина е екскурзия до остров Гуам в гимназията. Добавя, че оттогава никога не е изпитвал желание да отиде в чужбина.

Котаро Ториуми, японски анализатор в областта на пътуванията, казва, че мисълта за сложни процедури при пътуване в чужбина поради пандемията и риска от заразяване възпрепятства хората да търсят пътувания в чужбина. Той твърди, че пандемията е променила „японския начин на мислене“. „Хората, които преди пътуваха, сега се страхуват да отидат в чужбина поради риска от заразяване, но не се притесняват да пътуват в страната. Мисля, че те все повече осъзнават, че в Япония има много привлекателни туристически места и хората могат да се забавляват, без да ходят в чужбина“, казва Ториуми. Анализаторът отбелязва, че хората, които казват, че „никога повече не искат да пътуват“, може просто да не желаят да пътуват скоро, докато пандемията не приключи напълно.

Разходите за пътуване също са фактор. Йената е най-слабата от десетилетия насам, а много японски работници не са получавали повишение на заплатите си от 30 години. По-малкият разполагаем доход означава, че младите хора може да са по-склонни да си останат у дома или да изследват близките места.

Фуджи – Свещената планина на Япония

„В сравнение с по-възрастните поколения, те са по-малко склонни да отидат в чужбина, тъй като не разполагат с много пари. Освен това много млади хора смятат, че онлайн забавленията или игрите за смартфони са по-приятни, отколкото пътуването в чужбина“, обяснява Ториуми. „Много възрастни хора биха искали отново да пътуват в чужбина, след като ситуацията с Covid-19 се успокои.“

Проучванията на Накамура показват, че положителните нагласи побеждават външния натиск да се въздържат от пътуване в чужбина, така че хората, които винаги са обичали да пътуват, не биха позволили на социалния конформизъм да им попречи. „Хората, които винаги са имали положителни възгледи по отношение на пътуването в чужбина, се опитват да го направят веднага щом им се отдаде възможност“, казва Накамура. „Това важи както за периода преди, така и след пандемията. Тези, които виждаме да пътуват сега, са онези хора, които нямат търпение да се върнат в чужбина“.

Юма Касе, на 25 години, казва, че обича да посещава нови страни и да общува с хора от различни среди. „Подготовката да отидеш в чужда държава е част от приключението и вълнението, според мен. Да знам, че трябва да се подготвя какво да кажа, когато пристигна там, или да направя проучване за културните различия, но всичко това очаквам с нетърпение“, казва Касе.

Любовта ѝ към опознаването на света не е възпитана в семейството. Майка ѝ мрази да пътува и обича да се придържа към фиксирана ежедневна рутина. „Най-далечното място, където майка ми е била през 2022 г., е търговски център“, смее се Касе.

По последни данни на Японската национална туристическа организация броят на японските туристи, пътуващи в чужбина, е намалял с 86,2% през 2022 г., с около 2,7 млн. души в сравнение с 20 млн. през 2019 г. „Тези, които са ходили само защото е било евтино или не обичат особено да пътуват, сега не пътуват“, казва Ториуми.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button