Новини

Саудитска Арабия преобразява столицата си Рияд с космически капсули и летящи дракони

Прилича на град от научнофантастичен филм – космически капсули, летящи дракони и плаващи скали. Но това е родното място на исляма – Саудитска Арабия, която иска да превърне столицата си в един от „най-благоприятните за живеене градове на Земята“. Кралството изгражда нов център в Рияд. Проектът, наречен New Murabba, цели да разшири столицата с около 19 кв. км, за да побере стотици хиляди жители, пише Си Ен Ен.

В сърцето на проекта е Mukaab – куб с височина 400 м, широчина 400 м и дължина 400 м, който е достатъчно голям, за да побере 20 сгради като „Емпайър Стейт Билдинг“. Той предлага „завладяващо преживяване“ с пейзажи, променящи се от космическо пространство до зелени изгледи. Проектът трябва да бъде завършен през 2030 г.

Саудитска Арабия изгражда мега ски курорт в пустинята

Холографската технология предвижда „нова реалност“ за потребителите, докато пазаруват и се хранят. Сградата включва още съоръжения за отдих, както и хотели и жилищни сгради.

Саудитска Арабия, която от десетилетия е обект на критики заради нарушенията на правата на човека, започна амбициозен проект за диверсифициране на икономиката от петрола и за промяна на имиджа си на консервативна и затворена държава. Някои анализатори посочват, че Саудитска Арабия има сериозна регионална конкуренция от страна на съседен Дубай и катарската столица Доха, които от десетилетия се опитват да се позиционират като регионални туристически и инвестиционни центрове, предава бТВ.

Други обаче се питат дали проектът изобщо ще се осъществи. В миналото Саудитска Арабия е обявявала подобни мегапроекти, работата по които е била бавна. През 2021 г. бе анонсиран футуристичен град Neom в северозападната част на страната на стойност 500 млрд. долара, като обещанията бяха за роботизирани камериерки, летящи таксита и гигантска изкуствена Луна. Миналата година пък бе представен градът Line, който имаше за цел да побере 9 милиона души.

Саудитска Арабия с пореден грандомански проект, изгражда летище с 6 успоредни писти

Според саудитските медии кралството вече има план на стойност 800 млрд. долара за удвояване на размера на столицата през следващото десетилетие, както и за превръщането ѝ в културен и икономически център за региона. Саудитските служители обясняват, че работата по проектите продължава по план, а експерти коментират, че проектите стават все по-абсурдни и футуристични.

Все още не е ясно колко ще струва проектът New Murabba и как ще бъде финансиран. Някои анализатори са скептично настроени и твърдят, че кралството може да не успее да събере достатъчно средства, за да изпълни амбициозните си планове. Парите не са осигурени, а опитите са да се привлекат чуждестранни инвестиции.

Qiddiya – аквапаркът в Саудитска Арабия за 750 млн. долара, който ще преобърне представите ни

Саудитска Арабия се надява до 2030 г. да увеличи преките чуждестранни инвестиции до 103 млрд. долара годишно. Дали кралството ще може да финансира проекта, зависи и от цената на петрола, коментират още анализатори.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button