Свят

Превърнаха изоставена жп гара в грандиозен хотел

Гара Canfranc е открита като разкошен железопътен център през 1928 г. с церемония по откриването, на която присъстват както кралят на Испания, така и президентът на Френската република – намира се в Испания, но недалеч от френската граница.

Някога се наричаше „Титаник на планините“ – грандиозна, пищна сграда, която беше втората по големина железопътна гара в Европа (след Лайпциг).

Има много митове и легенди около станцията, като например, че е променила хода на Втората световна война.Гара Canfranc хотел

Легендарната гара през Втората световна война става свидетел на арести, шпионаж и трафик на злато.

Повече от 100 тона нацистко злато са преминали през гарата между 1942 и 1943 г.

Канфранк, село на повече от 1000 метра надморска височина на френско-испанската граница, е история за амбиция и жалък провал, за некомпетентност и корупция, за интриги, контрабанда и вековна серия от лош късмет.

Хотел с нула звезди: Какво е да спиш на паркинг срещу $338

В първите години на войната, от 1940 до 1942 г., хиляди евреи бягат с влак от Канфранк за Лисабон и Съединените щати.

През 1970 г. гарата затваря врати и потъва в разруха.

Поради граничното си положение собствеността върху гара Canfranc първоначално е била споделена между Франция и Испания. Сега е собственост на местното правителство на Арагон в Испания.Гара Canfranc хотел

След много време на реставрация от Barcelo Hotel Group новия хотел Canfranc посрещна първите си гости през януари 2023 г.

Леден хотел отвори врати в Румъния

Хотелът разполага с 104 стаи, включително четири апартамента. Има уелнес зона, включваща басейн и три ресторанта. Това, което някога е било зала на гарата, сега е рецепцията на хотела.

Комплексът ще включва конферентен център с 200 места, железопътен музей, магазини и убежище за поклонници, тъй като Канфранк е на един от маршрутите до Сантяго де Компостела.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button