Новини

Саудитска Арабия с пореден грандомански проект, изгражда летище с 6 успоредни писти

Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман обяви планове за реконструкция на летището в столицата Рияд и превръщането му в огромен авиационен хъб с 6 успоредни писти, който може да обслужи до 120 милиона пътници до 2030 г., предаде саудитската агенция СПА, цитирана от Ройтерс.

Qiddiya – аквапаркът в Саудитска Арабия за 750 млн. долара, който ще преобърне представите ни

Саудитският Държавен инвестиционен фонд (Public Investment Fund – PIF) ще финансира изграждането на международното летище „Крал Салман“, което ще се простира на 57 квадратни километра и ще включва аерогарата „Крал Халед“.

Създаването на новия авиационен хъб ще създаде 103 000 преки и непреки работни места. Предвижда се през него да преминат 185 милиона пътници и 3,5 милиона тона товари до 2050 г.

Саудитска Арабия представи супермодерния град Неом, 33 пъти по-голям от Ню Йорк

Авиацията е част от стратегията на управляващите в Саудитска Арабия, която е насочена към превръщането на кралството в глобален транспортен и логистичен хъб до 2030 г. Планира се летището в Рияд да стане база на изцяло нова авиокомпания Ар Ай Ей (RIA), която да се конкурира с гигантите от района на Персийския залив – „Емирейтс“ (Emirates) и „Катар еъруейз“ (Qatar Airways), допълва БТА.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button