Свят

Фуджи – Свещената планина на Япония

Връх Фуджи, на японски Фуджи-сан, също се изписва Фуджисан, наричан още Фуджияма или Фуджи но Яма, най-високата планина в Япония. Издига се на 12 388 фута (3 776 метра) близо до брега на Тихия океан в Яманаши и Шизуока кен (префектури) в центъра на Хоншу, на около 60 мили (100 км) западно от столичния район Токио-Йокохама. Това е вулкан, който е спящ от последното си изригване през 1707 г., но все още обикновено се класифицира като активен от геолозите. Планината е основна характеристика на националния парк Фуджи-Хаконе-Изу (1936 г.) и е в центъра на обекта на ЮНЕСКО за световно наследство, определен през 2013 г.

Произходът на името на планината е несигурен. Първо се появява като Фуджи но Яма. Сред няколкото теории за източника на името е, че то произлиза от айнски термин, означаващ „огън“, съчетан със сан, японската дума за „планина“. Китайските идеограми (канджи), които сега се използват за писане на Фуджи, означават повече чувство за късмет или благополучие. В днешно време японците обикновено наричат ​​планината Фуджисан, докато чуждестранните посетители са склонни да се отнасят към планината малко неправилно като планината Фуджияма, което се превежда като „планината Фуджи“ на японски език.

Планината Фуджи с изящната си конична форма е станала известна по целия свят и се счита за свещен символ на Япония. Сред японците има чувство за лична идентификация с планината и всяко лято хиляди японци се изкачват до светилището на нейния връх. Неговото изображение е възпроизвеждано безброй пъти в японското изкуство, може би не по-известно, отколкото в поредицата от гравюри на дърво „Тридесет и шест изгледа на планината Фуджи“ от Хокусай, които първоначално са публикувани между 1826 и 1833 г.

Според традицията вулканът е образуван през 286 г. пр. н. е. от земетресение. Истината е малко по-сложна. Възрастта на Фуджи е спорна, но изглежда, че се е формирала през последните 2,6 милиона години на база, датираща от преди 65 милиона години. Първите изригвания и първите върхове вероятно са се случили някъде след 700 000 години. Най-ранните предшественици на планината Фуджи са Комитаке (който образува северния склон на планината) и Ашитака-яма (който се намира югоизточно от планината).

Планината Фуджи е стратовулкан, издигнал се преди 400 000 години между върховете Комитаке и Ашитака-яма. Днешната планина е съставена от три последователни вулкана. На дъното е Комитаке, който е бил увенчан от Ко Фуджи („Старият Фуджи“) преди около 100 000 години и накрая от най-новия Шин Фуджи („Новия Фуджи“ ”). През хилядолетията лавата и други изхвърляния от Ко Фуджи покриваха по-голямата част от Комитаке, въпреки че върхът на конуса на последния продължаваше да стърчи от склона на Ко Фуджи. Шин Фуджи вероятно за първи път става активен преди около 10 000 години и оттогава продължава да тлее или изригва от време на време. В процеса той е запълнил склоновете на своите предшественици и е добавил зоната на върха, създавайки вече почти перфектната заострена форма на планината.

Основата на вулкана е около 78 мили (125 км) в обиколка и има диаметър от около 25 до 30 мили (40 до 50 км). На върха на планината Фуджи кратерът обхваща около 1600 фута (500 метра) в диаметър на повърхността и потъва на дълбочина от около 820 фута (250 метра). Около назъбените ръбове на кратера има осем върха – Ошайдаке, Изудаке, Джоджудаке, Комагатаке, Мушиматаке, Кенгамин, Хукусандаке и Кусушидаке.

Снимка: Pixabay

Планината Фуджи е част от вулканичната зона Фуджи, вулканична верига, която се простира на север от Марианските острови и островите Изу през полуостров Изу до северен Хоншу. Геолозите отбелязват, че потъването на Тихоокеанската плоча под Филипинската плоча в корито Нанкай, което се простира по южното крайбрежие на Япония, вероятно води до вулканичната активност на планината Фуджи. Големи изригвания се случват на всеки 500 години. Разказите за последното голямо изригване, през декември 1707 г., отбелязват, че пепелта е затъмнила обедното небе чак до Едо (днешно Токио) и е погребала храмове и жилища близо до планината. Геолозите съобщават, че изригването е предизвикано от земетресение с магнитуд 8,4 по Рихтер, което удари региона 49 дни по-рано. Вулканичната активност на планината Фуджи от 1707 г. е ограничена предимно до малки земетресения; въпреки това втори трус с магнитуд 6,4 по Рихтер удари южния фланг на планината в дните след Голямото земетресение в Сендай от 2011 г.

На северните склонове на планината Фуджи се намират петте езера Фуджи (Фуджи Гоко), включващи от изток на запад езерото Яманака, Кавагучи, Сай, Шоджи и Мотосу, всички образувани от ефектите на язовирите на потоците от лава. Най-ниското, езерото Кавагучи, на 2726 фута (831 метра), се отличава с обърнатото отражение на планината Фуджи в неподвижните му води. Туризмът в района е силно развит, с увеселителни паркове, ботанически градини, ски курорти и други места за отдих. Езерото Яманака, най-голямото от езерата (на 2,5 квадратни мили [6,4 квадратни километра]), е една от най-популярните курортни зони. Западно от планината, долината между планината Фуджи и планината Кенаши също е домакин на множество голф игрища и други атракции. Югоизточно от планината Фуджи е гористият вулканичен регион Хаконе, известен със своите курорти с горещи извори в Юмото и Гора.

Изобилните подземни води и потоци в района улесняват работата на хартиената и химическата промишленост и земеделието. Отглеждането на дъгова пъстърва и отглеждането на млечни продукти са други дейности.

Фуджи е Свещена планина заобиколена от храмове и светилища, като има светилища дори на ръба и на дъното на кратера. Изкачването на планината отдавна е религиозна практика, но до реставрацията на Мейджи (1868 г.) на жените не е било позволено да я изкачват. Изкачването в ранните времена обикновено се извършваше в белите дрехи на поклонник. Днес стотици хиляди поклонници и развлекателни катерачи се стичат там годишно, предимно по време на сезона на катерене от 1 юли до 26 август. Обикновено катерачите тръгват през нощта, за да стигнат до върха за зазоряване

Фуджи стои на границата между префектурите Яманаши и Шизуока и може да се види от Токио и Йокохама в ясни дни. Друг лесен начин да видите планината Фуджи е от влака при пътуване между Токио и Осака. Ако вземете шинкансена от Токио в посока Нагоя, Киото и Осака, може да се насладите на най-добрата гледка около гара Шин-Фуджи от дясната страна на влака, на около 40-45 минути от пътуването.

Имайте предвид обаче, че облаците и лошата видимост често блокират гледката към планината Фуджи и трябва да се смятате за късметлия, ако получите ясна гледка към планината. Видимостта обикновено е по-добра през по-студените сезони на годината, отколкото през лятото, и в ранните сутрешни и късни вечерни часове, отколкото през средата на деня.

Ако искате да се насладите на планината Фуджи с по-спокойно темпо и по приятна природна среда, трябва да се отправите към района на езерото Фуджи Пет (Фуджигоко) в северното подножие на планината или до Хаконе,до близкия курорт с горещи извори. Планината Фуджи е официално отворена за изкачване през юли и август по няколко маршрута.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button