Свят

Римските бани в град Бат

Добре дошли в един от най-значимите римски обекти в Северна Европа. Днес повече от милион посетители годишно идват, за да видят неговите исторически находки, атмосферни басейни и въображаеми изложби, което прави това едно от най-добрите неща за правене в Бат. Най-хубавото е, че все още можете да опитате водите, които са привлякли римляните тук преди почти 2000 години.

Сложният спа комплекс датира от около 70 г. сл. Хр. и тогава е бил известен като Аква Сулис. В типично показен стил римляните построили комплекс от бани над горещите извори на Бат с температура от 115°F (46°C). Разположени до храм, посветен на богинята Сулис-Минерва, баните сега са един от най-добре запазените древни римски минерални извори в света и са заобиколени от сгради от 18-ти и 19-ти век.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Mehmet (Memo) (@memography07)

Сърцето на комплекса е Голямата баня, оловен басейн, пълен с пара, геотермално загрята вода от т. нар. „Свещен извор“ на дълбочина 1,6 м. Макар и вече открита, банята първоначално щеше да бъде покрита с 45 м висок сводест покрив.

Повечето басейни за къпане и съблекални са на изток и запад, като изкопаните участъци разкриват хипокаустната система, която отоплява стаите за къпане. След този разкош в баните римляните, щяха да се съживят с потапяне в кръглия басейн със студена вода.

Кралската баня е добавена някъде през 12-ти век около мястото на оригиналния Свещен извор. Всеки ден в басейна все още се изливат 1,5 милиона литра гореща вода. Под помпената стая се намират останките от храма на Сулис-Минерва.

Частични реконструкции се правят и в някои части на комплекса, особено в двора на храма и западните и източните бани. Има и завладяващ музей, показващ артефакти, открити на мястото. Потърсете прочутата позлатена бронзова глава на Минерва и поразителната издълбана глава на горгона, както и някои от над 12 000 римски монети, хвърлени в извора като оброчни дарения на богинята.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Charles Fang (@shicheng_fang)

Комплексът от сгради около баните е изграден на етапи през 18 и 19 век. Джон Ууд Старши и Младши проектират сградите около Свещения извор, докато известната помпена стая е построена от техните съвременници Томас Болдуин и Джон Палмър в неокласически стил, допълнена с извисяващи се йонийски и коринтски колони. Сега в сградата се помещава ресторант, който сервира великолепни следобедни чайове. Можете също да опитате безплатни проби от изворни води, за които се е вярвало във викторианските времена, че имат лечебни свойства. Ако имате късмет, може дори да имате музика, предоставена от струнното трио на Pump Room.

За да не попаднете в навалиците, избягвайте почивните дни и периода юли-август. Билети и часови интервали трябва да се резервират онлайн предварително. Достъпът до Римските бани включва аудиогид, включващ коментари на 12 езика – има и един специално за деца и водач на жестомимичен език. По-голямата част от сайта е достъпна за хора в инвалидни колички, но има някои стъпки.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Tom Bond (@tomrbond)

Водата тук е напълно непречистена и не е безопасна за плуване. Можете обаче да опитате лечебните води на града във фантастичния модерен комплекс Thermae Spa, разположен наблизо в обвивка от местен камък и стъкло. Експозицията е откритият басейн на покрива, където можете да се къпете в естествено затоплени, богати на минерали води с фона на градския пейзаж на Бат – изживяване, което не пропускайте, на което най-добре може да се наслаждавате привечер.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button