Свят

Защо задължително да посетим Чинкуе Тере

Италианската ривиера не е лишена от пресечена брегова линия или романтични градове и села, но петте риболовни общности на Чинкуе Тере са нейният най-емблематичен акцент.

Скътани в особено планински извивки в източния край на Италианската Ривиера, селата на Чинкуе Тере (произнася се chin-kwe ter-re, със звук „r“) са били оформени от дълбоката си изолация. Разположени сред някои от най-драматичните крайбрежни пейзажи на планетата, тези красиви, цветни градчета могат да подкрепят и най-уморените духове. Извивите пътеки пресичат привидно непревземаеми скали, а железопътна линия от 19-ти век, която е прорязана през поредица от крайбрежни тунели, премества хората от село в село. Автомобилите са забранени в селата повече от десетилетие.

Петте села вече не са изолираните махали, каквито бяха някога, но тук все още има усещане за автентичност, с малко пътища, перфектно запазена архитектура и мрежа от зашеметяващи крайбрежни и планински пътеки..

Петте села на Чинкуе Тере 

Риомаджоре
Най-източното село на Чинкуе Тере, Риомаджоре, е най-голямото от петте и действа като негов неофициален щаб. Неговите олющени пастелни сгради се спускат по стръмно дере към малко пристанище – любимата гледка на пощенска картичка в региона – и светят романтично при залез слънце, което е най-добре оценено от морето. Ботаническа градина и център за наблюдение на птици се намира на скалист нос нагоре по хълма от каменистия плаж Фосола.

Риомаджоре

Манарола
Завещано с повече лозя от всяко друго село Чинкуе Тере, Манарола е известен със своето сладко вино Шакетра. Освен това е пълно с безценни средновековни реликви, подкрепящи твърденията, че е най-старото село от петте. Оживената главна улица и крайбрежната алея все още са облицовани с рибарски лодки и други подобни напомняния за ежедневния живот на селото. Пунта Бонфилио, кратък поход нагоре, има страхотни гледки и детска площадка с бар (или бар с детска площадка, в зависимост от вашите приоритети).

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Ines (@ines10america)

Корнилия
Корнилия е „тихото“ средно село, което се намира на върха на 330 фута висок скалист нос, заобиколен от лозя. Това е единственото селище на Чинкуе Тере без директен достъп до морето, въпреки че стръмните стъпала водят надолу към скалист залив. Тесни улички и цветно боядисани четириетажни къщи характеризират древното ядро, вечен уличен пейзаж, който е проверен в Декамерона на Бокачо. Неговите спокойни, заплетени улици водят до широка и прохладна тераса с изглед към морето, единствената гледка, от която можете да видите (и да снимате) всичките пет села наведнъж. За да стигнете до самото село от жп гарата, първо трябва да се справите с Лардарина, тухлена стълба от 377 стъпала, или да се качите на автобус.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Corniglia (@cornigliaofficial)


Вернаца
Малкото пристанище на Вернаца – единствената сигурна точка за кацане на брега на Чинкуе Тере – охранява това, което е може би най-странното и стръмно от петте села. Облицована с малки кафенета, главна калдъръмена улица (През Рома) свързва морския площад Маркони с жп гарата. Страничните улички водят до запазената марка на селото в стил Генуа Каруджи (тесни улички), откъдето на всяка крачка се разкрива гледка към морето.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Vernazza Italia (@vernazza_cinqueterre)

Монтеросо
Единственото селище в Чинкуе Тере, което има подходящ участък от плаж, най-западното село Монтеросо е най-малкото типично от квинтета. Селото, известно със своите лимонови дървета и аншоа, е възхитително. Разделени на две, новата и старата му половина са свързани с подземен тунел, пробит под бурния нос Сан Кристофоро.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Nelson Siles (@silesnelson)

Най-добрите преходи в Чинкуе Тере

В продължение на векове пешеходните пътеки са били единственият начин за пътуване между селата на Чинкуе Тере и често са осигурявали единствената връзка с външния свят. Разходките тук се извършват в постоянната компания на морето, но също така предлага прекрасни гледки към уникални терасовидни ферми и крайбрежни гори.

Виж също: Лаго ди Брайес – Перлата на Доломитите, езерото на съкровищата и вратата към подземния свят

След наводненията през 2011 г. много от пешеходните пътеки в Чинкуе Тере са в деликатно състояние и са склонни към периодично или постоянно затваряне. Винаги се консултирайте с офиса на националния парк Чинкуе Терре, преди да тръгнете. Между май и септември водачите на парка организират ежедневни разходки с водач.

Светилищата на Чинкуе Терре
Всяко от селата на Чинкуе Тере е свързано със светилище, кацнало високо на скалите с изглед към морето. Достигането до тези древни религиозни убежища е било част от тежко католическо покаяние, но в наши дни разходките из терасирани лозя с невероятна гледка са много по-малко обременителни. Повечето от тези разходки са лесни, ако са стръмни и отнемат между 20 минути и три часа в едната посока.

Сентиеро Адзуро (синята пътека)
Известен също като Синята пътека и маркиран SVA на картите, 7,5-километровата пътека Сентиеро Адзуро, стара пътека за мулета, екскурзия по Чинкуе Тере: тясна и стръмна, но предлагаща невероятна крайбрежна природа. Поради лоши бури и свлачища през минали години, само два участъка от пътеката остават отворени: от Монтеросо до Вернаца и Вернаца до Корнилия. Тези части са с ниско ниво на трудност, въпреки че е необходима издръжливост. Отсечката от Монтеросо до Вернаца е 1,8 мили (3 км) и отнема до два часа. Високата гориста пътека от Вернаца до Корнигила е 2,5 мили (4 км) и обикновено отнема около 90 минути.

Алта Виа деле Чинкуе Тере (червената пътека)
Опитните пешеходци ще открият, че е трудно да устоят на примамката на легендарната Алта Виа деле Чинкуе Тере, известна още като Червената пътека (Sentiero Rosso) и маркирана AV5T на картите. Оставете между девет и 12 часа, за да завършите маршрута от 22 мили (35 км), който минава от Порто Венере до Леванто, образувайки дъга високо над селата на Чинкуе Тере. Той е предимно равен и покрит с дървета, с много приветливи барове и ресторанти по пътя, но дължината и различните предизвикателства означават, че е далеч по-малко натоварен от Синята пътека.

Къде да отседнем в Чинкуе Тере

Настаняването в Чинкуе Тере е скъпо, претоварено и често незабележимо, така че си струва да потърсите нещо специално и да резервирате предварително. Хотелите могат да бъдат резервирани за целия сезон от април до октомври (както местните казват със смях, няма сезон на раменете) и почти всички са затворени извън това. Алтернативи са апартамент под наем или да направите своя база в Ла Специя или Леванто.

Страхотните възможности за настаняване включват ултра-стилна, но автентично и неблагоприятно във Вернаца, очарователен хотел La Spiaggia на брега на морето в Монтеросо, готин и съвременен хотел Marina Piccola в Манарола или бюджетния Ostello di Corniglia, един от само двата хостела в Чинкуе Тере. Ако търсите специално място, La Torretta Lodge разполага с невероятна гледка, петзвездно обслужване и пищно декорирани стаи.

Ако решите да отидете на еднодневна екскурзия, големият, но непринуден град Ла Специя е далеч по-близо от Генуа или Пиза, със само седем минути „пътуване“ до най-близкото село Чинкуе Тере, Риомаджоре, и около 15 до 25 минути до най-далечното село Монтеросо. Връщането през нощта в оживените барове на Ла Специя и евтините и изобилни чинии с фокача, паста песто и морски дарове далеч не е скучна работа.

Кога е най-доброто време за посещение на Чинкуе Тере?

Пролетта в Чинкуе Тере означава по-хладно време за туризъм и малко по-рядки тълпи. През летните месеци този регион е рай за плуване и разходка с лодка, но е супер горещо и супер пренаселено. Зимата нещата се затихват в Чинкуе Тере. Хотели и много ресторанти се затварят, но има апартаменти под наем за приключенските и романтичните хора.

Колко дни да прекарате в Чинкуе Тере?

Чинкуе Тере е дестинация с вечна привлекателност и е невъзможно да се направи справедливо в еднодневна екскурзия. Това наистина е от типа място, което се награждава бавното, независимо дали се отдръпвате на крайбрежната маса във Вернаца с чаша вино в ръка или да послушате пеенето на птиците, докато сте опънали уморените си крака в древно убежище на върха на скала нависоко.

Виж също: Какво да правим край езерото Комо

От три до четири дни ще ви бъде достатъчно време да посетите всичките пет села Чинкуе Тере, да опознаете сложните обрати на поне един център на селото и да се насладите на няколко полудневни походи. Ако времето е ограничено, дори една нощувка ще ви изложи на по-нежните ритми на селата при зазоряване, здрач и полунощ.

Как да стигнем до Чинкуе Тере?

Най-лесният начин да стигнете до Чинкуе Тере и да пътувате между селата е с влак. Най-близките летища са в Генуа и Пиза.

Пристигане в Чинкуе Тере с влак

Влакова линия, която минава по западното крайбрежие на Италия, свързва всичките пет села с Генуа, Пиза и Рим. Между 6:30 сутринта и 22:00 ч., един до три влака на час се движат по крайбрежието между Генуа и Ла Специя, спирайки във всяко от селата на Чинкуе Тере. Изгодната карта Cinque Terre предлага неограничено пътуване с влак от 2-ра класа между Леванто и Ла Специя, както и такси за туризъм или можете да закупите билет от 4 евро за пътуване между които и да е две села.

Пристигане в Чинкуе Тере с кола

Частни превозни средства не се допускат извън входовете на селата и в дните с голям трафик пътищата между селата могат да бъдат затворени. Ако пристигате с кола или мотоциклет, ще трябва да платите за паркиране на определени паркинги (от 12 до 25 евро на ден), въпреки че те често са пълни. В някои села от паркингите тръгват микробуси. Проверете офисите на парка за сезонни графици.

Въпреки че всички села в Чинкуе Тере могат да бъдат достигнати с кола, ще ви трябват стоманени нерви за тесните, криволичещи пътища на скалите. Ако пътувате с кола, по-добре да я оставите в близкия град Ла Специя, там на гарата има охраняем паркинг.

Пристигане в Чинкуе Тере с лодка

Пристигането до Чинкуе Тере по море също е опция. През лятото Golfo Paradiso SNC разполагат с лодки до Чинкуе Тере от Генуа. Сезонните лодки до и от Санта Маргерита се извършват от Морската служба на Тигулио. Ако искате да направите бляскав вход, можете дори да наемете яхта от едно от тези пристанища.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прегледай също
Close
Back to top button