Свят

Какво да правим край езерото Комо

Разположено в подножието на Алпите, езерото Комо предлага едни от най-живописните гледки в света. То е известно още като Ларио и е третото по големина от италианските езера.

С максимална дълбочина от приблизително 410 метра, езерото Комо е едно от най-дълбоките езера в Европа.

Характерната му форма, напомняща обърната Y, е резултат от топенето на ледниците, съчетано с ерозионното действие на древната река Ада. Това води до образуването на двата южни клона, в средата на които се намира  Беладжио.

Какво можем да правим край езерото Комо?

Комо всяка година е посещавано от хиляди туристи от целия свят. То предоставя различни възможности за туризъм и почивка.

Еднодневна екскурзия до Беладжо, Варена и Комо

Целият периметър на езерото Комо е осеян с очарователни села и градове. Най-популярните дестинации определено са Беладжио, Варена и градът, който дава името на езерото – Комо.

Ако планирате да посетите езерото Комо за 3-4 дни, заложете на град в централната част на езерото, като Беладжо, защото услугата с лодка лесно ще ви позволи да стигнете до други популярни села като Варена, Тремезина или Менаджо за броени минути.

Ако искате да отскочите до Милано, изберете град, до който лесно можете да стигнете с влак като Комо, Варена или Леко.

Виж също: Лаго ди Брайес – Перлата на Доломитите, езерото на съкровищата и вратата към подземния свят

Разположен на италианско-швейцарската граница, град Комо гледа към югозападния край на езерото си и е заобиколен от зелени хълмове, което води до несравнима естествена природа. Страхотното при Комо е, че наистина можете да видите и правите много неща, независимо дали посещавате езерото Комо за един ден или оставате по-дълго.

Вашето пътуване до езерото Комо е непълно без посещение на неговата перла – Беладжио, едно от най-красивите места в региона на Ломбардия. Беладжио се намира по средата между двата най-южни клона на езерото и е известен в цял свят с красивите си вили с изглед към водата. Повечето от атракциите се намират на пешеходно разстояние, което прави Беладжио идеален и за еднодневна екскурзия.

комо езеро италия
Снимка: Pixabay

Варена е живописно и традиционно село, разположено на източния бряг на езерото Комо. То е важна спирка за всеки, който желае да посети един от най- типичните и тихи градове на езерото.

Тремезина се намира на западния бряг на езерото Комо, точно пред Беладжио и е резултат от скорошно сливане на общините Лено, Мецегра, Осучо и Тремецо. Посещението си заслужава, тъй като Тремезина е богато на атмосфера, история и атракции. Някои сцени от Междузвездни войни са заснети именно тук.

Разходка с лодка

Разходките с лодка и обиколките са нещо, което определено е задължително за всеки, който иска да изживее езерото Комо в най-добрия му вид.

Независимо дали посещавате езерото Комо за един ден или оставате по-дълго, качете се на лодка, отпуснете се и стигнете до любимия си град: Беладжио, Варена, Комо или може би някоя от историческите вили на брега на езерото.

Ако пътувате с половинката си или с приятелите си, направете частна обиколка с лодка и изживейте езерото Комо със собствено темпо.

Снимка: Pixabay

Релакс на плажа

Ако посещавате езерото Комо през лятото, не пропускайте шанса да видите красивите плажове по неговите брегове.

Плажовете в езерото Комо са идеалното място за почивка през горещите летни дни, а в някои случаи ви дават и възможност да се занимавате с ветроходство или уиндсърф.

Плажове могат да бъдат намерени на всеки ъгъл на езерото Комо, но ако търсите чиста вода,  насочете се към централната и северната част на езерото.

Посетете историческа вила

Ако дойдете до езерото Комо между средата на март и средата на ноември, ще можете да посетите Вила Балбианело (Тремецина), Вила Мелци (Беладжио), Вила Монастеро (Варена) и много други исторически резиденции с изглед към водата.

Те са рай за тези, които обичат цъфтящи градини и великолепни исторически резиденции.

вила балбиаело, комо
Снимка: Pixabay

Понякога тези вили имат специални пропуски дори в слаб сезон, така че ако планирате да посетите езерото Комо през зимата, по-добре разгледайте официалните им уебсайтове.

https://www.youtube.com/watch?v=BgZBhf0VMb0&ab_channel=IzHarris

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прегледай също
Close
Back to top button