Новини

Популярен остров в Югоизточна Азия забранява AirBnb

Платформата за краткосрочни наеми Airbnb е изключително популярна опция за туристи, които търсят място за почивка. Въпреки това, тъй като наемодателите могат да купуват множество имоти и да ги отдават под наем за печалба, местните жители често остават с по-малко и по-скъпи възможности за живот.

Все по-често обаче популярните туристически дестинации пускат крака си. След последните новини, че италианският град Флоренция забранява нови Airbnb в центъра на града, последната дестинация, която се противопостави на платформата за отдаване под наем, е популярно туристическо място в Югоизточна Азия: малайзийският остров Пенанг, пише TimeOut.

Ходът на местното правителство на Пенанг очевидно е отговор на оплакванията за лошо поведение на туристи в краткосрочни ваканционни наеми. Новата политика не просто забранява Airbnbs: тя ограничава всички краткосрочни наеми. Само търговски имоти (а не частни жилищни имоти под наем) като апартаменти с обслужване ще могат да продължат да приемат гости.

Флоренция гони AirBnb от историческия си център

Освен това вече ще бъде много по-трудно за наемодателите да регистрират своите имоти като търговски в Пенанг. За да се класират, те ще трябва да плащат годишна такса и да получат официално разрешение от правителството – както и 75 процента от техните съседи. Те също така ще могат да приемат гости само за максимум три дни в седмицата.

Струва си да се спомене, че щатът Пенанг обхваща повече от главния остров, но забраната за краткосрочни наеми обхваща само острова. Други туристически места на континента като град Себеранг Перай в момента не са засегнати.

Във всеки случай Пенанг може да бъде първата голяма дестинация в Югоизточна Азия, която налага строги ограничения на Airbnb. Но не позволявайте това да ви попречи да посетите: Пенанг е страхотна дестинация, известна със своите храна и напитки, както и със своите храмове, музеи и природни чудеса.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button