Новини

Българите летят най-често до Рим и Париж

На прага на лятото туристическата индустрия в България започва да се възстановява до предпандемичните нива и то с много висока скорост. Търсенето в сектора е все по-високо, като най-желаните екскурзии са със самолет.

Сред най-предпочитаните дестинации за 2023 година се нареждат Париж и Рим. Това коментира туроператорът и екскурзовод Люси Закеосян пред Bloomberg TV Bulgaria.

На следващо място е Тоскана и най-вече италианските езера. Тези дестинации са предпочитани, защото не са далечни и има сигурен двупосочен транспорт.

Занзибар вече не е водеща сред екзотичните дестинация. Тя е изместена от популярните Малдиви, Сейшелските острови и Тенерифе.

Поведението и нагласите на туристите не са се променили особено от преди пандемията. Премахването на ограниченията даде тласък на пътуванията и събуди желанието у хората за опознаване на нови места. Тази година има много резервации за дестинации като Тунис и Малага също.

75 000 българи са пътували за празниците, предимно в Гърция и Турция

„Заради Пандемията голяма част от хотелите затвориха. Останаха малко места за нощувка и то на много високи цени. Увеличението на цените за почивки е неизбежно, но за момента то е минимално“, коментира Закеосян.

България има голям потенциал да бъде водещ център на туризма, но трябва да се създаде и сериозна реклама от наша страна, коментират експерти от бранша.

Очакванията на туропраторите са за силен летен сезон у нас, като българското Черноморие ще бъде посетено както от чуждестранни, така и от много български туристи.

На този фон туристическият сектор у нас внася около 25 000 работници, които трябва да запълнят все по-голямата липса на българкски кадри. Това лято, освен украински работници, българските работодатели наемат масово служители от Индия, Непал и Бангладеш. Средната заплата в сектора е около 2000 лева.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button