Съвети

Плюсове и минуси на круизите

Круизът е един от по-поляризиращите методи на пътуване, който разделя пътешествениците. Има „круизни хора“, които са направили десетки плавания, носят свои собствени чаши за напитки за многократна употреба и знаят наизуст всеки маршрут и план на палубата. Разбира се, има и такива, които са против круизите и могат да изброят много причини – екологични, морални или други, защо идеята за круиз ги отвращава.

Да, круизите не са за всеки и със сигурност не са лишени от своите недостатъци. В същото време обаче има нещо романтично в това да си на открито море и нещо много привлекателно в това да изоставиш мобилните услуги, да избягаш в скута на лукса и да посетиш далечни места, които иначе биха били трудни за достъп.

Една круизна ваканция може да бъде идеалното решение за правилния човек или група.

ЗА: Всяка сутрин се събуждате на ново място

Едно от най-големите предимства на пътуването на круиз е възможността да посетите множество дестинации, без да се налага да се притеснявате за логистиката на придвижването от едно място до друго. След всяко пристанище корабът се придвижва към следващото, като ви носи със себе си. Дори не е нужно да опаковате куфара си.

ПРОТИВ: Нямате много време на всяка дестинация

За съжаление, посещението на много места за един ден означава, че няма да можете да прекарате много време в нито едно от тях. Например, на много карибски круизи може да ви бъде позволено да напуснете кораба само между 8:00 сутринта и 16:00-17:00 часа на дадено пристанище. Докато осем до девет часа може да са достатъчни, за да отидете на плажа или да пазарувате спокойно, това не е достатъчно, за да разгледате забележителностите или да се впуснете в някое приключение. Ако умирате от желание да видите конкретно място, може би е по-добре да помислите дали това да е единствената ви дестинация, вместо да се опитвате да го посетите на круиз.

кораб круизите круиз
Снимка: Pixabay

ЗА: Страхотни са за семейства и големи групи

Ако искате да пътувате с група или голямо семейство, круизът може да е подходящ. Той предлага изключително много дейности и преживявания, които отговарят на широк диапазон от възрасти, интереси, нива на активност и финансови възможности. Ако пътувате с три други семейства, например, можете да се разделите през деня, за да правите различни дейности, преди да се прегрупирате за вечеря през нощта. Има достатъчно неща, които да направите поотделно и заедно, за да сте щастливи и все още да се обичате до края на круиза.

ПРОТИВ: Те са ужасни за околната среда

Екологичното въздействие на круиза е един от основните недостатъци при избора на този вид почивка. Много се говори за това как круизните кораби са станали толкова масивни, че са като плаващи градове. За съжаление, с този размер и пътнически товар идва и подобен огромен въглероден отпечатък. В допълнение към изгарянето на гориво и поглъщането на ресурси, круизните кораби генерират и огромно количество отпадъци.

Въглеродният отпечатък на пътника се утроява по време на круиз и произведените емисии могат да допринесат за сериозни здравословни проблеми. В допълнение към замърсяването, причинено от техните изгорели газове, круизните кораби са били хващани да изхвърлят боклук, гориво и канализация директно в океана.

Виж също: Кой е най-големият круизен кораб в света

За да бъдем честни, круизните компании твърдят, че някои от тези инциденти с изхвърляне са извършени случайно или против протокола на компанията. Те също така са изправени пред нарастващ натиск от международната общност и собствените си пътници да изчистят действията си. Остава обаче фактът, че от екологична гледна точка круизът е едно от най-лошите средства за транспорт, които можете да изберете, дори в сравнение със самолета.

кораб круизите круиз
Снимка: Pixabay

ЗА: Те могат да бъдат много достъпни

Друго предимство на круиза е, че той всъщност може да бъде невероятно рентабилен начин за пътуване. Цената на круиза варира значително в зависимост от това коя круизна компания сте избрали, маршрута, къде на кораба се намира стаята ви и какви екскурзии или допълнителни пакети сте включили към пътуването. Ако желаете да останете във вътрешна каюта, което означава в центъра на кораба, без прозорец или балкон, можете да спестите стотици, ако не и хиляди левове.

Гъвкавата цена на круиза е друга причина, поради която круизите са добри за групи, тъй като всеки може да резервира стая въз основа на собствения си бюджет и предпочитания. Например, една двойка може да се похарчи за апартамент, докато друга резервира по-скромна стая с прозорец-илюминатор. И двете двойки ще посетят едни и същи дестинации и ще имат почти всички едни и същи преживявания на борда.

Круизните компании често правят разпродажби, които могат да ви спестят още повече пари.  

ПРОТИВ: Те не са съвсем ол инклузив

Въпреки че предимството на круизите е, че голяма част от разходите за вашето изживяване се покриват от цената на вашата резервация, фактът остава, че круизите не са напълно ол инклузив. Може да имате пълен достъп до повечето ресторанти, басейни, театри, клубове и други дейности на борда, но други идват с допълнителна цена.

Виж също: 79-дневен круиз ще премине през 22 европейски държави

Круизните кораби вече могат да се похвалят със специализирани ресторанти, които обещават още по-високо изживяване, но ще плащате за всеки елемент от менюто а ла карт. Екскурзиите и дейностите извън кораба струват допълнително, както и бакшиши, данъци и пристанищни такси. Напитки като сода, прясно изцеден портокалов сок и алкохол ще изпразнят джобовете ви още повече.

ЗА: Те са лесни, удобни и релаксиращи

Круизите са едни от най-безстресовите начини за пътуване. Вашият багаж се носи директно във вашата каюта. Не е нужно да се притеснявате за намирането на транспорт от място на място, тъй като корабът се движи между пристанищата вместо вас. Не е нужно да намирате ресторант, за да закусите или вечеряте, а цената на тези ястия вече е платена. Да не забравяме, че някой ти оправя и леглото сутрин.

В много отношения круизът е една от най-добрите възможности за някой, който иска просто да си почине. Круизните кораби имат за цел да осигурят усещане за лукс и глезене. Много от нас, особено преуморените българи и родителите на малки деца, отчаяно се нуждаят от ваканция , а круизът предоставя точно това. Хубавата част е, че можете да бъдете толкова активни и приключенски настроени, колкото искате в пристанищата си на посещение и след това да се връщате обратно в релаксиращите обятия на круиза всяка вечер.

ПРОТИВ: Те не помагат на местните икономики

Въздействието върху местните икономики е още една черна точка срещу круизите. За съжаление ордите от туристи, които се разтоварват в пристанищен град, не винаги се превръщат в прилив на пари, инжектирани в местната икономика. Круизърите са в града само за няколко часа, което им дава по-малко време да харчат пари, отколкото хората, които остават за една нощ. Резултатът е пренаселени улици и натиск върху инфраструктурата без особена печалба.

Освен това ресторантите, магазините за подаръци и екскурзионните екипи, особено тези, които се намират в непосредствена близост до мястото, където акостират корабите, често са собственост на чужденци, които искат да се възползват от инвестиционна възможност.

Виж също: Колко струва да си наемем яхта в България това лято?

Пристанищните такси са по-престъпен пример за това как круизните кораби не успяват да помогнат на местните. Един от начините, по който местните икономики правят пари от круизната индустрия, е като начисляват такса за всеки пътник, пристигащ в пристанището. Тези такси често са много ниски – може би само $1-$2 на човек – и круизните линии могат да заплашат да заобиколят пристанището, ако се направи опит да се повиши тарифата. Превръща се във въпрос да вземеш малкото, което можеш да получиш, дори ако това означава да бъдеш заложник на круизните компании.

Ето няколко начина да гарантирате, че парите, които харчите в пристанищен град, остават там:

-Резервирайте всякакви екскурзии чрез местни доставчици онлайн, а не чрез круизния кораб. Круизните компании могат да упражняват натиск и да контролират колко таксуват доставчиците за обиколки и каква комисионна отнема круизната компания. Като резервирате директно, вие гарантирате, че пълната ви цена отива директно към продавача.
-Яжте в ресторанти и купувайте сувенири от магазини, разположени далеч от доковете и основните туристически зони. Попитайте местните къде биха яли и кои сувенири са ръчно изработени, а не вносни.

кораб круизите круиз
Снимка: Pixabay

ЗА: Круизът може да ви отведе до места, които иначе биха били трудни или скъпи за достигане

Докато бихте могли лесно да посетите дестинациите по много маршрути сами, има други, до които можете да стигнете много по-лесно с круизен кораб.

ПРОТИВ: Пътувате с хиляди хора

Едно от най-големите оплаквания, които хората имат относно круизите, е, че са „пренаселени“. Това не е съвсем несправедлива оценка. Круизните кораби често превозват 4500 пътници или повече, с поне още хиляда членове на екипажа.

Въпреки че корабите са проектирани да сведат до минимум усещането за претъпканост и клаустрофобия, фактът остава, че може да срещнете опашки на бюфет за закуска, басейн, гъмжащ от хора, или трудности при резервиране на спа център или специалитет за хранене, тъй като свободните места са заети. Честно казано, по-големите кораби обикновено се гордеят с повече  и по-екстравагантни  удобства. Не само ще имате повече ресторанти, магазини, барове и шезлонги, но също така може да намерите аквапарк, лазерна арена и дори ледена пързалка на борда. В края на деня обаче остава фактът, че вие ​​сте в средата на океана с хиляди други хора, които са затворени в един и същ кораб.

Ако обаче искате да сведете до минимум тълпите, винаги можете да изберете по-малък кораб или да пътувате извън високия сезон, когато круизът може да не е пълен.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button