Свят

Малави е рай с езерни плажове и снежни върхове

Малави – наричана ,,топлото сърце на Африка“ заради приятелски настроеното население и чудесния си клемат, Малави е привлекателно място за любителите на екзотиката и романтиката. Казват, че да опишете залезите в Малави, е все едно да опишете човечеството, защото всеки път са невероятно различни, но винаги удивителни.

Неслучайно на местен диалект името на страната означава ,,Светлина, сияеща над езерото“. Страната е известна повече заради връзката си с шотландкия пътешественик и изследовател Дейвид Ливингстън, който през 1800 г. води легендарната експедиция ,,Замбези“ оттук.  Тя минава по река ШШайр до езерото Малави, което е разположено на площ от почти 30 хил. кв. м.

Туристите танцуват под ритъма на тамтамите, местният специалитет е маймунско сърце със сос от сушени термити

Трето по-големина в Африка и девето в света, то е дом на над 1000 вида риби, като 99% от тях са уникални в региона. Затова неповторимото по красота езеро е в списъка на защитените от ЮНЕСКО обекти и привлича водолази, гмуркачи, рибари и ветроходци. Хотелите край бреговете му предлагат комфорт и сигурност, а повечето магистрали отговарят на западните стандарти.

Страната няма излаз на море, но едноименната река Малави заема повече от три четвърти от източната й граница. Освен това тук човек може да се пече на някои от великолепните езерни плажове, а следобед да се разхлади, като се изкачи на връх Салитва, където температурата е под нулата.

Висок над 3000 м, той се намира в планината Муланже. Освен разнообразните природни красоти в Малави човек може да открие мистичния свят на местните племена, както и да опита от странните тукашни гозби като варено маймунско сърце или печен хамелеон със сос от сушени термити, които предлагат в селищата на племето яо по-горното течение на р. Шире.

В столицата на страната – Липонгве, глинените колиби съжителстват с небостъргачи. Разположена е в самия център на Малави, на голям възел от автомагистрали. Небостъргачите и екстравантни конструкции заемат градския център, където са правителствените учреждения, банките и посолствата.

Макар и на главен път, Липонгве е вторият по важност град сред Блантайр – така наречената ,,икономическа столица“. Градът е основан от шотландски мисионери през 1876 г. и е кръстен на едноименно селище в Шотландия, родно място на Дейвид Ливингстън. Мкар да е промишлен и търговски център, Блантайр предлага ан туристите четери парка с екзотична растителност, малък зоопарк, етнографски музей и шумен пазар.

Езерото Малави е една от най-привлекателните забележителности в Африка

Тук е истинско царство за любителите на изтънчената кухня – десетки ресторанти предлагат италиански, индийски, корейски, гръцки и местни специалитети, сред които са супа от костенурка и задушен бут от антилопа с лютив сос. В националния музей е показано цялото богаство на местната фауна и етническото разнообразие на страната.

Тук се намира една от най-богатите сбирки в Южна Африка на традиционни ловни оръжия и музикални инструменти. Особено интересна е колекцията от платежни средства, използвани в миналото от местните плелена – раковини, нокти на костенурки, ивици от змийска кожа.

Пред входа на музея се намира ндивула – традиционна колиба, предназначена за вожда и селската аристокрация. За да опознаее обаче духа на Малави, е добре да се включите в някои от туровете, които пресичат страната. По пътя, който отначало се вие живописно по бреговете на езерото Малави, издига се на 2000 м височина и отново се спуска стръмно надолу, ще разгледате ботаническата градина в бившата столица Зомба.

Ще се разходите из Маймунския плаж, където може да попаднете на къпещи се примати. Любителите на катеренето могат да се изкачат на планината Муланже, от чийто връх при ясно време се открива прекрасна гледка към Индийския океан. Маршрутът продължава през Ниотакопа, едно от най-старите пазарни средища в тази част на Африка.

Пътешествието из Малави предлага интересни срещи с местните племена. Туристи попадат в екзотичния и мистичен свят на чева, нянджа, манганджа, яо,тумбука, тонга, фока и нгони. В Зомба човек може да забрави европейските задръжки и да се потопи в атмосферата на ритуалния танц гуле вамкулу. По време на този местен празник около 2000 души танцуват часове по шосето, блокирайки движението.

Краков – кралският град на Висла

Ритъмът с еподава от тамтамите нгома и традиционните ксилофони мамбрира. Танцьорите са с маски на коне, слонове, лъвове, крокодили и хиени, символизиращи силите на доброто и злото. В град Мангочи пък туристите се срещат с нгоните. Те са се заселили тук, за да се спасят от гнева на всемогъщия крал на зулусите Шака.

Живеят в кръгли глинени жилища с конусовиден покрив от пламови листа. В районите с чести наводнения и много хищници те се строят върху еднометрови стълбове. По-заможните правят домове от кирпич с ламаринен покрив. Около къщата, в която живее главата на семейството с жена си и малките деца, нгоните строят по-малки колиби от слонска трева за останалите си жени и омъжените дъщери.

Колибите с още по-малки размери пък са за възрастните неженени синове. От местния пазар човек може да си купи дървени маски и статуетки, ръчно тъкани платове, накити от дърво и слонска кост. По-скъпи са ритуалните облекла, изготвяни за членовете на тайните общества няу, които приличат на огромни митични животни.

Истинско приключение е сафарито в националния парк ,,Ливонде“, убежище на 300 слона.Резерватът се намира на 56 км от бившата столица Зомба, на река Шире, по която също можете да се разходите с корабче и да набюдавате дивите животни. Тук живеят антилопи, зебри, жирафи, лъвове, леопарди, маймуни. В парка се нощува в бунгала с баня и тоалетна или в собствена палатка, пише „Филтър“.

Ранобудните туристи ще видят многобройни ята чапли, пеликани и ибиси по речните брегове. В близката савана пък гнездят птици марабу и щрауси. Изключително рядката среща с изчезващия черен носорог пък може да се осъществи само в националния парк ,,Ленгве“, който е на 75 км от Блантайр. Тук човек ще види и други редки животни като антилопата куду и саблерогата антилопа.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button