Свят

Краков – кралският град на Висла

Краков е от градовете, които трябва да се видят. Старата столица на Полша, наричана и малката Прага, е събрала на едно място великолепна архитектура и невероятна атмосфера. Краков има всичко, за което един турист си мечтае е – замък, църкви, музеи (40), паметници (около 6000(, река, прекрасни места за отдих, хубава храна, изключително удобен транспорт и дракон.

Да, Вавелският дракон, бълващ огън, който направо зашеметява всички и събира тълпи пред огромната  метална скулптура на шестокракото митично същество. Физиономията на целия град, разположен около река Висла, е колоритна и много жизнена – събира в себе си различни епохи, различни стилове, различни съдби.

Старото царство на Полша е обявено за културна столица на Европа

Легендата за основаването му гласи, че в пещера под хълма Вавел, на който е построен замък, живял дракон на име Смок. Той бил победен от смелият княз Крак, който основал и дал името си на бъдещия град. Пещерата все още е там – дълга е 270 метра, като 81 от тях са отворени за посещение.

Пред нея се извисява статуя на злополучния звяр. Най-любопитна за посетителя в комплекса Вавел може би е Катедралата на Станислав и Св. Вацлав – едно много необичайно и пълно (в буквалния смисъл) с история място. Построен през XVI в., храмът служил не само за коронации, но и за последен дом на множество полски владетели и религиозни водачи.

Катедралата наистина изпълнява функцията на огромна луксозна гробница, където един до друг почиват могъщи крале, прекрасни кралици и мъдри епископи. Първият, с когото посетителят се среща то вратата, е един млад принц отдал живота си за България – Владислав Варненчик.

Търсите евтина дестинация? Ето къде може да отидем с ограничен бюджет

Дворцовият комплекс Вавел е доста голям – бил е резиденция на полските крале 600 години. Трудно може да се опише богатството от изображения, фигури, орнаменти от различните епохи и стилове, които съчетава в себе си. Разглеждаането му е истински празник за сетивата, защото цялата история както на Полша, така и на Европа е пред очите ви тук.

Дворецът има собствена колекция от редки и ценни произведения на изкуството средновековни оръжия и доспехи. Краков е не просто изложение на ценни реликви и стари сгради, защото всички те не биха били така стойностни без старите и увлекателни истории за любов, предателства и насилие, които ги ограждат.

Където и да застанеш, каквото и да погледнеш, все има някаква приказка, която любезният домакин е готов да ги разкаже. Несъмнено с особена сила това важи за Пазарния площад (,,Ринак“) на Краков, където те посрещат чинно наредени в дълга колона живописни файтони – повечето бели, а кочияшите им те приканват за вълшебна разходка.

Най-големият средновековен търговски площад из цяла Европа е предпочитано място за уговаряне на срещи от местните. Туристите могат да се насладят на очарователни кафенета и ресторанти, талантливи улични музиканти, кокетни цветарски магазини и да нахранят столичните гълъби, събиращи се на площада около прекрасния паметник на националния поет Адам Мицкевич.

От единия край на площада се извисяват двете кули на църквата ,,Дева Мария“, построена през XVI век. Двете успоредни кули са странни – еднакви в основата и ралзични в края си. Историята за това разказва, че живели някога двама братя майстори-строители, които я издигнали, но когато стигнали покрива, решили, за да направят две кули – по една за всеки брат.

Кои са най-евтините европейски градове за лятна ваканция

Така и сторили, но всеки от тях искал неговата кула да е по-висока и по-красива. И тъй силно станало съперничеството им, че единият от братята убил другия и надстрои своята кула по-нагоре. И днес кулите стоят така – различни, за да напомнят на хората, колко сложна е човешката душа. Непременно влезте вътре, защото ще видите такава красота, толкова злато и прекрасни фрески, че буквално ще онемеете от блясъка им.

Но ,,Дева Мария“ крие още една особеност – на всеки кръгъл час в по-високата кула излиза тръбач и свири сигнал. Краков е световноизвестен академичен град. За да учат, тук пристигат студенти от цял свят. За разлика от много държави, голяма част  от полския елит и интелигенция живеят и работят не в столицата Варшава, а в Краков.

краков бюджет
Снимка: Pixabay

Прочутият Ягелонски университет е седмият по старост университет в света. Пред него все така непоколебимо стои  бившият студент и велик учен Николай Коперник. На половин километър от старинния център насред модерния Краков се простира поляна с размери достойни за всички олимпийски дисциплини.

Именно тук е служил месите си покойният Папа Йоан Павел II. Преди да стане папа, той е бил архиепископ на Краков и е най-обичаният краковчанин. И наистина Войтила, както свойски го анричат, е буквално навсякъде в града, където е израснал. Навсякъде има негови плакати, картички, изображения в цял ръст, дори колосална статуя от сол в най-голямата солна мина в света, намираща се в покрайнините.

Задължителен за посещение от туристите е еврейският квартал Казимеж – един от най-големите еврейски центрове в Източна и Централна Европа. Тук има множество синегоги, училища и древни гробища от XVI в. Освен това е пълно с прекрасни заведения. Ако имате повече време, идете да обядвате в солната мина ,,Величка“.

Тя се намира на 14 км от Краков и може  да се похвали със статута си на паметника на ЮНЕСКО. Всичко в нея е създаено от сол – пода, стените, скулптурите и параклисите. Има и трид подземни солни езера. Дълбочината а мината е 327 м, а туристите се допускат само до 135-ия. На 50 км от града е и едно място, което е известно в целия свят – най-големият нацистки концетрационен лагер ,,Аушвиц“ от времето на Втората световна война, в който са избити милиони евреи.

Посетителите могат да разгледат наблюдателните кули и газовите камери и килии и да съпреживеят част от кошмара на Холокоста. Намерете време, в което да прекарате поне половин час край тихите сини води на река Висла, която минава през Краков. Старият град носи своята история гордо, като висока блестяща корона от спомени и легенди, а хората му живеят в неговата приказка, верни на традициите и великото му минало.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прегледай също
Close
Back to top button