Свят

Олимп – планината на боговете

Връх Олимп е най-високата планина в Гърция с височина 2917 метра. Най-високият й връх Митикас  е един от най-високите в Европа в топографско отношение и, разбира се, е дом на 12-те олимпийски богове от древногръцкия свят – Зевс, Хера, Посейдон и др.

Връх Олимп всъщност има 52 върха. Върхът от 2917 метра се нарича Митикас. Под планината Олимп ще откриете няколко зашеметяващи дълбоки клисури. Планината е разположена в северната част на страната на границата на областите Тесалия и Македония в планинската верига Олимп.

Олимп е световен биосферен резерват. Той също така стана първият национален парк в Гърция през 1938 г. Естествено, благодарение на факта, че в него се помещаваха 12-те богове на древна Гърция – и впоследствие те са дали името „Олимп“ на нишово, бутиково спортно събитие, което става доста популярно (The Олимпиада) – планината е развила чувство за величина и романтика, съвсем различно от всяка друга.

Окончателното изкачване до върха на Олимп е степенувано, открито катерене.
Най-близкото лесно достъпно летище е Солун, който е на около час и половина път с кола от Литохоро – който е най-често използваният град за изкачване на Олимп. Литохоро се намира в източното подножие на планината, само на няколко километра от морето, а името му означава „градът на боговете“. Има смисъл.

Междувременно на северозапад от планината Олимп ще намерите селата Кокинопулу, Петра, Вронту и Дион. На югоизток дефилето Зилиана разделя планината Олимп от планината Долен Олимп, а на запад от планината се намира манастирът Агига Триада Спарму.

Планината Олимп има средиземноморски климат. През лятото е горещо и сухо, а през зимата влажно и студено. Зимните температури варират от -10 до 10 градуса по Целзий, а през лятото от нула до 20 градуса. Често вали сняг през цялата зима, въпреки че дъжд и сняг също не са нещо нечувано през лятото. Над 2000 м, например, планината всъщност е покрита със сняг за девет месеца в годината, от септември до май. Северните склонове получават повече валежи от северозападните склонове и така пейзажът може да бъде доста различен между двете.

Метеора – Манастирите до небесата

В съвременната епоха германецът Едуард Рихтер е един от първите хора, които се опитват да достигнат по-високите върхове на планината. Той се изкачва на планината Олимп през 1911 г., но е отвлечен от бандити, а османските стражи, пътуващи с него, са убити. Във вестникарски репортаж от онова време се посочва, че германският учен и пътешественик Рихтер по-късно е „открит безопасен и добре на място на гръцката граница“.

Върхът в крайна сметка е достигнат на 2 август 1913 г., само една година след освобождението на Северна Гърция от османско владичество. Мъжете, които стигнат до него, били швейцарските катерачи Фредерик Боасон и Даниел Боу-Бови, водени от Христос Каккалос – местен ловец от Литохоро. За да не бъде показван от швейцарските туристи, Каккалос бил първият човек, който действително достига върха на Митикас. След това прекарва остатъка от дните си, работейки като водач на планината Олимп, докато умира през 1976 г.

Изкачването на планината Олимп обикновено отнема два дни, с една нощ, прекарана в планинско убежище по пътя. По-голямата част от Олимп не е техническа планина за поход, но финалът може да бъде труден. Последният участък от изкачването, от върха на връх Скала на 2882 м до връх Митикас на 2918 м, е категоризиран като скално катерене YDS (Йосемитска десетична система) Клас III.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button