Вкусове

Мохито – пират открива любимия на всички коктейл

Мохито е безспорен фаворит сред неустоимите летни коктейли. Той носи страстен полъх от Куба, като наред с това има мек вкус и свеж аромат на мента. Вкусен и освежаващ, той с основание е номер едно в горещите юлски и августовски вечери. Популярното питие има силно присъствие в много литературни творби и филми.

Но не само там, а и в реалността стилни джентълмени и изискани дами го обожават. То придава леко екзотична нотка на купонджийската отпускарска атмосфера. Съществуват различни легенди относно появата на напитката. Някои от тях разказват, че първото Мохито било създадено от пирата  капитан Франсис Дрейк.

Сухият режим го прави номер едно за американците, отдъхващи в Куба

Други твърдят, че комбинацията е открита от барман, който работел в популярен кубински клуб. Трета история обяснява неповторимото съчетание с желанието на кубински фермери да омекотят вкуса на по-висококачествения ром, доставяйки захарна тръстика, лайм и мента.

Безспорно  този коктейл идва от Острова на свободата, но със своя автентичен дух бързо набира популярност по време на сухия режим в САЩ, тъй като много американци прекарвали почивките си в Куба. Един от най-големите почитатели на напитката е писателят Ърнест Хемингуей, който години наред живее и твори в Куба.

По време на престоя си там той прекарва много време в бара Bodeguita del Medlo, който и до ден днешен привлича почитатели от цял свят. Разбира се, има и безброй други творци, певци и артисти, за които свежата комбинация е предпочитана, при това – във всички сезони.

Добрата новина за любителите на коктейла е, че Мохито със сигурност може да се приготви у дома. Не е необходима особена квалификация на професионален барман, ако човек знае пропорциите. Тук игра на фантазията, е възможна само донякъде, защото съставките са почти задължителни.

Защо гръцката мастика е застрашена от изчезване

За домашно мохито ви трябва лайм, мента, бял ром, газирана вода и тръстикова захар. Наред с тези традиционни продукти, в някои варианти се използват и различни плодове – череши, ягоди, малини, кайсии и портокали. Неповторимият мохито вкус обаче се дължи на рома.

Той трябва да бъде висококачествен, за да се превърне в перфектната основа на любимото питие. Дамите, разбира се, предпочитат ром с дъх на ванилия, който олекотява усещането. Но най-важното си оставя добавянето на леда.

Ако използвате шейкър, можете да приготвите истинска лятна класика. За разнообразие обаче, опитайте да натрошите голям къс лед на по-дребни неправилни парченца. Така си гарантирате специална визия, а и нотка екстравагантност към коктейлната емоция.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button