Вкусове

Защо гръцката мастика е застрашена от изчезване

Изследователи на остров Хиос проучват нови начини за производство на мастика – смола, получена от мастиковото дърво (Pistacia lentiscus), което е типично за средиземноморския регион.

Изследователският проект е иницииран, за да запази отглеждането на ценната смола, която е застрашена от изменението на климата, казва Greek Reporter.

Какво е гръцка мастика?

„Мастиксът“ или „мастиха“, както е по-известен на гръцки, е продукт, който се произвежда най-вече на остров Хиос. Поради стойността си, той често е наричан „Сълзите на Хиос“ или „Бялото злато на Гърция“.

От древността тази лепкава смола, която се просмуква от кората на мастиковите дървета, се събира не само заради вкуса, но и заради терапевтичната си стойност.

Традиционните кипърски ястия, които трябва да опитате

Въпреки че мастиковото дърво, наричано още „лентиск“, е местно за много райони в Средиземно море, кората му „капе“ мастика само на остров Хиос, което го прави наистина уникален и почти чудотворен продукт, пише сайтът „Бизнес новините“.

Мастихата се използва като ароматизатор в много сладкиши и напитки. „Сълзите“ от мастика или малки парченца втвърден дървесен сок също могат да се дъвчат като дъвка – практика, датираща от хиляди години. Твърди се, че неговите лечебни свойства включват превенция и лечение на стомашни болки и стомашни разстройства и подмладяване на кожата.

Изследователският проект

„Ние търсим нови области за развитие на отглеждането на мастика извън тези в полетата на южните региони на Хиос“, обясни изпълнителният директор на Mediterra Янис Мандалас. „И в същото време се опитваме да проучим издръжливостта на мастиковото дърво при по-трудни климатични условия от тези в равнината.“

„И всичко това винаги е в полза на отглеждането на мастика и производителите на мастика“, продължи Мандалас. „Ние засаждаме и чакаме… В условия, много по-трудни от тези в равнините, ние искаме да разгледаме как се представят всички подвидове мастикови дървета и всички практики за култивиране.“

Очаква се изпълнението на проекта да отнеме около 15 години, но вече са засадени 1000 дървета. За отглеждане е избрана планинска местност от 60 декара между селата Пирги и Елата. Подготвени са тераси за озеленяване на 18 декара от парцела.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Back to top button