Вкусове

Традиционните кипърски ястия, които трябва да опитате

Храненето в Кипър е важен част от ежедневието – рядко ще забележите кипърци, събрани около маса без две чинии за хапване. С богата история и местоположение, което пресича три континента, островът е видял различни влияния, всички от които допринасят за местната гастрономия.

Близостта до Близкия изток определено е оказала влияние върху кухнята на острова. Вкусовете също се споделят между Кипър и Турция, но кухнята на острова е най-близо до освежаващата гръцка гастрономия. Ето някои уникални храни, които трябва да опитате.

Халуми

Халуми е може би най-известният кипърски продукт, чиято популярност се разпростира в много страни в Европа и Близкия изток. Отличаващ се със своя мек солен вкус и гумена текстура, деликатесът се превърна в любим на готвачи по целия свят, появявайки се в различни ястия като агнешко печено и пържени картофи.

7 от най-добрите кулинарни приключения в Европа

Сиренето се произвежда чрез комбиниране на смес от козе и овче мляко, преди да се втвърди. Това е необичайна практика поради липсата на киселинно-продуциращи бактерии във всяка част от процеса, стандарт за повечето млечни продукти. Високата точка на топене на халуми означава, че може лесно да се пържи или пече на скара или да се сервира студено заедно с прясно нарязана диня – перфектната лятна вечеря.

Купепия (пълнени лозови листа) и гемиста

Кипърската разновидност на долмата използва мляно месо, ориз, лук, домати и смес от билки. След това тази плънка се увива внимателно в пресни лозови листа.

Това ястие може да се намери често в Гърция, Турция и Близкия изток. Купепията обикновено се прави в големи количества и може да се замрази, за да си похапнете и по-късно – ястието присъства в менюто на всяка кипърска баба.

Пълненето на зеленчуци, наречено гемиста, е кипърска традиция, която се простира отвъд лозовите листа, като чушки, домати, лук, тиквички и дори цветя от тиквички често се приготвят по този начин.

Сувлаки а и шефталя

Сувлакито в кипърски стил се състои от малки парченца печено на дървени въглища месо на шиш и голямо количество прясна салата. Това е много популярно ястие.

Използваната питка хляб е по-тънка и по-голяма от гръцкия вариант и обикновено съдържа джоб за съхранение на съставките, вместо да се увива пълнежа по гръцки начин.

Отличиха румънската наденица като една от най-вкусните в света

Месото обикновено е свинско или пилешко и може да бъде придружено с шефталия. Това са подправени колбаси с билки, свинска или агнешка кайма, които се пекат на скара. Като алтернатива има и вегетариански варианти с гъби и халуми.

Сувла

Подобно на вид на сувлаки, но различно на вкус. Състои се от големи парчета месо, бавно приготвени на голям шиш върху барбекю на дървени въглища, наречено на гръцки фуку.

Месото е врат и плешка от свинско, агнешко или пилешко. Тази храна се смята за краля на месните ястия в кипърската кухня, тъй като е много обичайно група приятели да се събират, за да приготвят сувл , докато пият бира, похапват и разговарят, като това отнема един-два часа.

Това е популярно ястие, което се яде на Великден, за да отпразнуват края на поста и може да бъде придружено с набор от други ястия, обикновено картофи и салати.

Kolokuthkia me ta afka (тиквички с яйца)

Това ястие често идва заедно с дузина други ястия мезе и се състои от пържени тиквички с бъркани яйца, поръсени със сол. Повечето традиционни заведения за хранене и ресторанти сервират това и се счита за много просто и типично кипърско ястие, което да придружава всяко друго основно ястие.

Макарония ту фурну

Известна в Гърция като пастицио, кипърската версия се различава с използването на сирене, което не е нищо друго освен халуми, поръсено със суха мента.

Каква е тайната на перфектния виенски шницел

Основните използвани съставки са макарони, сос бешамел и доматено смляно свинско месо. Тънки къдрици сирене често се поръсват отгоре, за да се получи хрупкавост. Обикновено ястието се приготвя в голяма тава. Когато се сервира като основно ястие, този кипърски деликатес обикновено идва с гарнитура от салата.

Ттавас

Ttavas означава „глинен съд“, отнасящ се до съда, в който е обичайно се приготвя и сервира това традиционно ястие.

Парчета агнешко, ориз, зеленчуци и картофи се приготвят заедно в тенджера, заедно с кимион, който му придава пикантен вкус.

Произходът му може да бъде проследен до село Лефкара – място, което притежава много културно наследство поради своята международно призната дантела.

Клефтико

Това ястие идва със завладяваща предистория. Клефтико получава името си от думата „откраднато“, тъй като в миналото хората са крали месо и са го заравяли за бавно готвене в покрити дупки в земята, така че димът да не издаде местоположението на крадците. Днес се готви в традиционни кръгли, бели фурни в продължение на много часове, овкусени с дафинови листа, риган и червено вино.

Ястието се сервира с меки картофи на фурна или жито, приготвено в лучено-доматен сос. Хапва се с гарнитура от кисело мляко, за да се освежи всяка хапка.

Стифадо

Друго обилно месно ястие, което е любимо в Кипър, е влажното стифадо, приготвено с лук и залято с червено вино. Говеждото обикновено се готви заедно с пръчици канела и карамфил, които му придават сладък вкус.

Смята се, че венецианците са пренесли рецептата, а кипърците са добавили домати през 16 век, когато плодовете достигат Европа. Стифадо се готви няколко часа и се поднася с ориз или булгур (пилаф).

Луви

Основен продукт във всяка кипърска кухня. Това просто и здравословно ястие се състои главно от черен боб и се сервира с варени тиквички или манголд, олио, сол и лимон.

Бобът е с ниско съдържание на мазнини, като същевременно има високо съдържание на въглехидрати и протеини. Когато растат, те са изключително устойчиви на суша, което означава, че могат да оцелеят дори в екстремните горещини на парещите кипърски лета.

Каква е тайната на италианското джелато и как да си го направим у дома

Риба тон, краставица и домат често се сервират като свежи и ароматни гарнитури с луви. Много домакинства приготвят боб в понеделник и вторник – културна и религиозна черта, предавана от поколения.

Кубес

Koubes произхождат от региона Левант и представляват основно крокет с форма на торпедо. Външната обвивка е от булгур и обвива плънка от кайма, залята с близкоизточни подправки. Тези вкусни хапки се сервират с резенчета лимон, като пикантната кора на плода наистина извежда засищащия вкус. Кубес може да бъде закупен в пекарни на целия остров.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button