ВкусовеСвят

7 от най-добрите кулинарни приключения в Европа

Обмисляте къде да пътувате в Европа? Да следвате апетита си не винаги е най-добрият съвет в живота, но една почивка, изградена около храната, може да бъде идеалният културен билет за дадена страна.

„Приключенията с храна“ са все по-популярен жанр за бягство, така че има много възможности за избор.

Те са нещо повече от почивка, която просто включва изживяване с храна – като приготвяне на халуми в Кипър или обиколка на Pintxo в Сан Себасатиан. Когато храната е основната съставка, целият ви маршрут е планиран така, че да имате най-доброто гастрономическо време, което можете да си представите.

Ето някои от най-добрите избори от Intrepid Travel, която е специализирана в изживявания в малки групи, и други оператори в областта.

1. Италия

Отправете се към истинско кулинарно приключение

„Яденето“ в Eat Pray Love, родината на пицата, пастата и Peroni, Италия, е мечтата на любителите на храната.

Завистта към храната винаги надига глава, когато приятел ви каже, че отива в южната средиземноморска страна, и можете да очаквате да видите изобилие от сладолед в тяхната мрежа в Instagram или просто изглеждаща, но очевидно вкусна карбонара.

Но за да придадат известна структура на празника на храната, Intrepid са планирали осемдневна обиколка, която ви отвежда от Венеция – с нейните богати ризото, „солена бакала“ (солена треска) и кремообразна полента – до Рим.

И храненето не е единствената част от хранителната верига, в която участват пътниците. Гледайки как фермерите разтоварват своите лодки по канала; правене на паста в Болоня; посещавайки фабрика на Parmigiano Reggiano в Емилия-Романя, вие гарантирано ще се появите с много по-богато усещане за хранителния сектор на Италия. 

Цените започват от €2418, с размер на групата от един до 12 и минимална възраст 15 години.

2. Порто
Потопете се в пристанището и опитайте ресторант със звезда Мишлен

Зад този сензационен маршрут в Порто стои сътрудничество между компанията за луксозни пътувания Black Tomato и специализирания уебсайт за справочници за храна Eater .

Едноименната пристанищна и винарска индустрия на португалския град, разбира се, получава силни сметки тук, с частни дегустации в изби около долината Дуро.

Ресторант с две звезди Мишлен поставя високо летвата за първото ви вечерно хранене. Апетитът ви обаче едва ли ще намалее, тъй като вторият ден ви носи частен клас по готвене в близкия град Гимараеш.

Общо има шест дни, на цена от €6000 и нагоре в зависимост от това как приспособявате пътуването си.

3. Гърция
Отправете се на хранителна одисея

Това приключение с храна в Гърция е активно, обикаляйки ви из великолепното крайбрежие на страната в търсене на най-добрите ястия.

Има акцент върху ученето от местните жители; приготвяне на традиционни понички „лалгия“ в селска ферма в Кардамили и усвояване на занаятчийски трикове от готвач на остров Порос, известен със своите агнешки и маслинови горички.

Други акценти включват семейно управляван пчелен двор, изобилие от сирена и маслини и посещения на някои от най-невероятните забележителности в Атина, Епидавър и Микена.

Приключението с добра храна е нещо повече от сбора на неговите части и със сигурност ще се храните с приказките от личната си гръцка одисея години наред.

Пътуванията на Intrepid започват от €2635, с размер на групата от един до 12 и минимална възраст от 15 години.

4. Северна Испания
Разгледайте деликатесите на тази по-малко известна кулинарна мека

Северна Испания е друг регион, който отдавна е на картите на любителите на храната.

Обиколката на Intrepid започва в Барселона, където можете да се насладите на празничния дух с малко местно произведена кава преди първото ви обхождане на тапас.

Разбира се, в Барселона има много неща, на които да се наслаждавате , включително Casa Mila и La Sagrada Familia на Гауди. Но изкуството на готвенето е това, което заема централно място, докато ви учат как да приготвяте испанската класическа паеля.

Обиколката продължава на запад с влак до Логроньо и крайбрежния град Сан Себастиан, „бижу на Страната на баските и град, обсебен от храната“.

Отнема 10 дни, за да завършите маршрута си до Сантяго де Компостела и струва общо около 3175 евро.

5. Армения и Грузия
Излезте от утъпкания път в Източна Европа

Ако искате да хапнете извън утъпканите пътища в края на Европа, едно от обиколките на Responsible Travel до Армения и Грузия може да бъде ваканцията, за която жадувате.

И двете страни в Кавказ имат вкусни традиционни кухни и дълга история на производство на вино.

В продължение на 10 дни местен водач ще ви транспортира между столиците Ереван и Тбилиси през градове, пазари и лозя, където храната и фолклорът са тясно преплетени.

Очакват ви майсторски класове по готвене и посещение на най-старата винарна в света, като цените започват от около 1455 евро.

6. Германия
Отидете с влак за приключение с бавна храна
Не е нужно да изминавате въздушни километри, преди дори да сте започнали своето приключение с храна.

Туристическа агенция Byway без полети ви помага да „изградите“ ваканции, като изберете дестинации, до които можете да стигнете с влак, плюс изживявания. Можете да съчетаете „храна и напитки“ с история, природа, нощен живот, почивка или изкуство и култура, за да създадете идеалното приключение за вас.

7. Хърватия
Вземете приключения с каяк и се разхладете с барбекю

Ако Хърватия все още е в списъка ви, защо не включите мини приключение с храна във вашето посещение?

Този осемдневен маршрут от Flash Pack включва завладяващо кулинарно изживяване в Загреб – виене през задните улички на столицата – дегустация на вино по пътя от Сплит до Дубровник и ден на гурме готвене с местно семейство.

Вплита много приключения между тях, като барбекю парти на открито в края на река, по която току-що сте се спускали с каяк по водопади. И шансът да създадете нови приятели за цял живот, тъй като пътуванията на Flash Pack са насочени към соло пътуващите.

Цената на този пакет започва от около €3452.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button