Новини

Илин Димитров: Повече доверие в сектор туризъм ще привлече отново кадрите

Проблемът с липсата на кадри, с привличането, обучението и задържането на работниците в туризма е сред най-сериозните пред сектора. Необходимо е да възстановим доверието в сектор туризъм, за да привлечем отново кадрите. Това заяви министър Илин Димитров по време на дискусия „1001 причини да работиш в туризма или как да възстановим доверието в туристическия сектор като място за професионална реализация“, организирана от Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) по време на изложението Ваканция и СПА ЕКСПО 2023.

„Временна заетост сред младите, които работят в туризма, не може да донесе добавена стойност на образа на България като добро място за почивка. Проблемът с кадрите не е нов, но се задълбочава с всяка изминала година, конкретно говорим за дефицит на работещи в туристическия бранш от 2011 г. насам. Един недоволен от работата си повлича още трима, които не искат да работят в сектора“, коментира министър Димитров по време на дискусията.

Чрез реални стажове на ученици и студенти в туристическите обекти може да се промени негативният тренд, смята министър Димитров и допълни, че туризмът е един от малкото сектори, при които дуалното образование не дава оптимални резултати. „Трябва да възстановим доверието в туризма като сигурно и доходоносно занимание за цял живот“, подчерта министърът. Така практиките на учениците да се провеждат в реални заведения и хотели ще отговарят на нуждите на бизнеса.

Сред приоритетите му във втория мандат като служебен министър д-р Илин Димитров ще проведе около 30 неформални срещи с бизнеса. На разговорите са поканени и представители на всички гимназии и висши училища, в които се изучават специалности, свързани с туризма.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button