КласацииСвят

9 красиви природни чудеса, които да видим в Близкия изток

По-голямата част от Близкия изток е пустиня. Звучи скучно, но пустинята не означава монотонен пейзаж, напротив, пустинята там е много разнообразна. Например, най-голямата пясъчна пустиня в света, Руб ал Хали , или „Празният квартал“, която се простира през Йемен и Саудитска Арабия, докосва Оман и Обединените арабски емирства и достига до Катар.

След това има скалисти пустини навсякъде като Саудитска Арабия. Те създават чудни природни и исторически забележителности, като Хегра, побратимът на Петра в Йордания, и двете част от Набатейското кралство. Има внушителни планински вериги, като планината Хаджар в Оман, и прости участъци от плоска, скалиста пустиня във всички страни.

От споменатите страни Ливан е най-зелената със своите известни кедрови дървета. Но като цяло пустинният пейзаж е ясно изразен в Близкия изток и създава някои наистина зашеметяващи гледки.

1. Празният квартал

Обединени арабски емирства (ОАЕ)

Абу Даби , столицата на ОАЕ и оазиса Лива. Наоколо има безкрайни красиви пясъчни дюни с червени нюанси, плавно вълнообразни към хоризонта. Ако никога не сте виждали пясъчна пустиня без хора, туристически язди на камили или нещо такова, докъдето ви стига окото, това е гледка, която трябва да видите.

Това е чиста магия. Руб ал Хали предлага 251 000 квадратни мили пясъчни дюни, осеяни от време на време с оазиси, и някога превърнати в страхотно място за живеене за сега предимно заседналите бедуински племена, които наричат това място дом. За да усетите празния квартал, но с нотка лукс като награда, карайте от Абу Даби до Qasr al Sarab Resort от Anantara. Името на курорта се превежда като „Дворецът на Миража“ и наистина се чувства така.

2. Мъртво море

Йордания

снимка: Pixabay
снимка: Pixabay

Славата на Мъртво море се разпространи през неговите граници, които включват Йордания , Израел и Западния бряг. Това, което изглежда като мираж в пустинята, зелената вода наистина е толкова солена, че не можете да плувате или да се гмуркате, а вместо това се носите неловко на върха.

Известно с високото си съдържание на минерали, къпането се предполага, че е здравословно, но се препоръчва само ако нямате порязвания или отворени рани – щипе доста.

3. Арката

Саудитска Арабия

На кратко разстояние с кола извън палмовия оазис на АлУла, Саудитска Арабия – лежат някои зловещи скални образувания, които могат да бъдат доста трудни за намиране, ако не знаете къде да търсите. На някои хора им отнема повече от час, за да намерят тази забележителност.

Арката е наричана още Скалата на дъгата, гледката е неописуема. И не само заради деликатната й форма. Според туристите когато се вгледате по-отблизо, виждате слоеве от камъчета в основите му, ерозирали в продължение на хилядолетия.

4. Понор Бима

Оман

снимка: Pinterest
снимка: Pinterest

 

Оман е страна, благословена с толкова много страхотни природни забележителности, от брега на Индийския океан до безкрайната пустиня, от внушителните планини Хаджар до невероятните вади. За любителите на природата това е убежище. Но една гледка, която се открои, е огромната дупка в земята, пълна с тюркоазена вода – Bimmah Sinkhole, на 1,5 часа път с кола извън Мускат по магистралата за Сур.

Според местната легенда дупката е създадена от падаща звезда, въпреки че името подсказва друго. Близо до брега, понорът се захранва както от прясна вода, така и е свързан с подземния океан. За да плувате, ще трябва да се насочите надолу по набор от стъпала с перипети.

5. Остров Сокотра

Йемен

снимка: Pinterest
снимка: Pinterest

Що се отнася до природните чудеса в Близкия изток, той не може да бъде по-добър от остров Сокотра . Всъщност този архипелаг, разположен между Йемен и Сомалия, е включен в списъка на ЮНЕСКО за природно чудо, заради уникалния си растителен и животински свят.

Повече от 30 процента от изброените над 800 вида растения и 90 процента от влечугите са уникални за островите. Най-известните дървета тук са малките баобаби и наистина удивителните дървета от драконова кръв, наречени заради червената си смола, използвана в багрилата.

6. Пещерата Джейта

Ливан

Както споменах, Ливан стърчи малко в тази колекция от страни от Близкия изток, защото е сравнително зелен и пустинята е по-малко доминираща. Но като някои от другите страни, тя има планини, а където има планини, често има и пещери. Една от най-добрите забележителности за разглеждане в Ливан е пещерата Джейта, само на 13 мили от Бейрут.

Пещерната система е малко туристическа, но въпреки това невероятна за посещение. Езеро, сталагмити, сталактити и дори кабинков лифт, правят един прекрасен ден в едно доста необичайно природно чудо в региона.

7. Вътрешно море

Катар

Източният участък на Празния квартал минава през Катар , но не и без първо да образува природна забележителност, включена в списъка на ЮНЕСКО, която е спираща дъха красива. Един вход на Персийския залив създава истинско вътрешно море с тюркоазени води, обградени от бели гладки пясъчни дюни. През зимата мигриращите фламинго добавят розов оттенък.

Лесно шофиране от столицата Доха на около час път, това е гореща точка за уикенда за местни жители и чужденци. Тук можете да отидете на нагоре и надолу по пясъчните дюни, да си направите пикник с барбекю на плажа, да се гмуркате и да плувате.

8. Дървото на живота

Бахрейн

снимка: Wikipedia
снимка: Wikipedia

На главния остров Бахрейн има какво да се види и направи – от изследване на съвременната столица Манама и търсене на древни гробници до удивление на пътеката, водеща към Саудитска Арабия, и участие в много водни спортове. Но в югоизточния край на острова нещата изтъняват, пътищата стават по-малко, сградите стават рядко и каменистата, плоска пустиня завладява.

Но в средата стои дърво, чиито клони са разперени до земята и много листа, процъфтяващи по него. Нарича се Дървото на живота, защото изглежда няма разпознаваем източник на вода, който да го захранва. Наблизо няма други дървета, но въпреки това се твърди, че дървото е на около 400 години и все още е здраво. Това е гледка за гледане само заради решимостта му да бъде дърво в пустинята.

9. Джебел Ахдар

Оман

Високо в планината Хаджар времето е по-меко, много по-хладно, отколкото по крайбрежието. Много местни жители се заселват през лятото в планините, а фермерите отглеждат рози и нарове. Jebel Akhdar , подходящо преведено като „Зелената планина“, е едно от местата които трябва да се видят в Мускат.

Изживейте Големия каньон на Оман, който предлага невероятни преходи, няколко изоставени села и онези красиви ферми, които внасят цвят и фин флорален аромат в региона.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прегледай също
Close
Back to top button