КласацииСвят

Топ 14 пустини в Южна Америка: пясък, сол и самота

Южна Америка има впечатляващи планини, дъждовни гори и брегове, но също така има невероятни пустини по целия континент. Научете за 14 от най-добрите пустини в Южна Америка по-долу.

Тези четиринадесет невероятни пустини в Южна Америка със сигурност ще впечатлят. Въпреки че регионът е по-известен с тропическите гори на Амазонка и Андите, не бива да пренебрегвате живописните пустини на следващата си ваканция в Южна Америка.

Покривайки около една седма от земната повърхност, пустинните пейзажи варират от пясъчни до ледени и хълмисти до равни. И все пак всички те имат едно общо нещо, те са изключително сухи. Пустинята технически е място със средно 10 инча (25 сантиметра) или по-малко годишни валежи. Техните безплодни пейзажи осигуряват невероятно красива природа, както и много приключенски дейности.

1. Пустинята Атакама, Чили – Atacama Desert, Chile

Чили е дом на най-известната пустиня в Южна Америка – пустинята Атакама. Разположенa по крайбрежието на Северно Чили, тя предлага невероятни, спиращи дъха пейзажи. При обиколка на пустинята Атакама можете да видите основните забележителности на района. Изумителни вулкани гледат към най-голямата солна равнина в Южна Америка, Салар де Атакама. В допълнение, друг впечатляващ обект е Valle de la Luna, или Лунната долина. С терен, който изглежда подобен на луната, наистина ще се почувствате извън този свят.

снимка: Pixabay

Въпреки че е най-сухата пустиня в Южна Америка, Атакама има разнообразие от диви животни, включително фламинго, лиски и дори пингвини Хумболт. Най-вероятно е да ги забележите скупчени близо до брега или около малки лагуни. В допълнение към птиците, регионът предоставя много възможности да видите цветни скални пластове, впечатляващи гейзери и живописни градове. Освен това Атакама има едни от най-добрите небеса за наблюдение на звезди в света. Пустинята Атакама в Чили привлича много учени и астрономи със забележително ясното небе в района. И изненадващо, тази пустиня също е дом на около милион души.

2. Салар де Уюни, Боливия – Salar de Uyuni, Bolivia

Тази солена пустиня може да промени напълно представата ви за пустините. Разположена в югозападния ъгъл на Боливия, това огромно, искрящо море от сол е красиво ослепително. На височина от 11 985 фута (3 653 метра) над морското равнище, пътниците на Салар де Уюни трябва да внимават за височинна болест.

снимка:Pixabay

Солената пустиня е масивна, с размери 4633 квадратни мили (12 000 квадратни километра). Въпреки това, Уюни някога е бил праисторическо солено езеро, което е покривало по-голямата част от югозападна Боливия. Изсъхна и останките създават красива собствена географска характеристика – днешния грандиозен Салар де Уюни. Този неземен боливийски пейзаж е изпъстрен с фламинго и цветни лагуни като червената Laguna Colorada и нефритенозелената Laguna Verde. Когато стоите с гръб към оживените езера и гледате към хоризонта, всичко, което можете да видите на километри, е една гигантска шир от безкрайна бяла сол.

3. Перуанска крайбрежна пустиня, Перу – Peruvian Coastal Desert, Peru

По тихоокеанското крайбрежие на Южна Америка има непрекъсната пустиня. Тази пустиня се простира от пустинята Сечура в Северно Перу до пустинята Атакама в Чили. Въпреки че има малък консенсус относно името на района между пустините Сечура и Атакама, то все пак е грандиозно. Някои я наричат ​​пустинята Такама, Паракас или Наска, а други я смятат за продължение на пустинята Атакама. Каквото и да е името, тази област е дом на впечатляващо количество история, култура и приключения.

снимка: Pinterest

С впечатляващите планини Андите като съсед, много пътници често пренебрегват крайбрежната пустиня на Перу. Но с мистериозните линии на Наска и очарователните градове Паракас, Наска и Ика, тази област е задължителна за посещение. Само на няколко часа южно от Лима, тези атракции, както и националният резерват Паракас и островите Балестас, са лесни за достигане. Посетителите могат лесно да комбинират обиколка на Паракас и обиколка на Наска с други перуански дестинации.

Докато са в района, пътниците могат да посетят и оазиса Хуакачина, точно извън Ика. Със своята спокойна атмосфера и прохладна лагуна, заобиколена от буйна растителност, Хуакачина е чудесно място да се отпуснете. Този район е известен и със своите бъгита по дюни и пясъчния борд.

 

Вижте още: Хуакачина – Оазисът на Перу

 

4. Патагонската пустиня, Аржентина и Чили – Patagonian Desert, Argentina and Chile

Патагонската пустиня в Аржентина и Чили е най-голямата пустиня в Южна Америка и осмата по големина в света. Патагония обхваща огромна земя в южната част на континента между Андите и Атлантическия океан. Близо до Антарктида, Патагонската пустиня предлага подобна ледена безплодност, открита в дъното на света. В тази студена зимна пустиня средната температура е около 37 градуса по Фаренхайт (3 градуса по Целзий).

Патагонската пустиня, известна още като Патагонската степ, е рядко населена с хора, но в нейния обсег съществуват няколко животни. Гуанако, роднина на лами, нандуси, малки броненосци и патагонската сива лисица, са само част от местните жители. По-голямата част от хората, живеещи в тази обширна пустиня, изкарват прехраната си с отглеждане на добитък, като овце и кози.

5. Ленсоис Мараненсес, Бразилия – Lençóis Maranhenses, Brazil

Макар че технически не е пустиня, невероятният национален парк Ленсоис Мараненсес в Бразилия със сигурност заслужава споменаване. С 47 инча дъжд годишно, е твърде дъждовно, за да се счита за истинска пустиня, но подвижните бели дюни със сигурност могат да ни накарат да мислим другояче.

снимка:pixabay

Ослепителните бели дюни се простират на мили. Малкото валежи в района идват от януари до юни. В резултат на това в долините между дюните се образуват хиляди кристално чисти лагуни. Въпреки че съществуват само няколко месеца, някои диви животни наричат ​​тези басейни свой летен дом. Въпреки това, след като сухият сезон се върне и слънцето започне отново да изсушава басейните, рибите и другите същества се отправят обратно към реките или се ровят под земята, за да издържат до следващото лято. Най-доброто време за посещение на Ленсоис Мараненсес е между юли и септември, когато басейните са най-впечатляващи и температурите са умерени.

6. Салинас Грандес, Аржентина – Salinas Grandes, Argentina

Тази обширна пустиня с бяла сол, Салинас Грандес, се намира в провинциите Жужуй и Салта в Северна Аржентина. Докато самата Салта е дестинация, излизането от града, за да разгледате солените равнини, е задължително. Тази екскурзия често включва посещение на Пурмамарка, причудлив малък град с гледка към Хълма на седемте цвята. Ако не можете да стигнете до планината Дъга в Перу, това е сравнима алтернатива.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Pulsión Visual (@pulsionvisual)

Това пътуване върви на зигзаг през планините Андите по единствения път, който води до впечатляващия Салинас Грандес. По този маршрут се изкачете до максимален връх от 13 680 фута (4 170 метра) над морското равнище, преди да стигнете до солниците.

7. Пустинята Сечура, Перу – Sechura Desert, Peru

В северната част на Перу можете да намерите пустинята Сечура. Тази пустиня очертава брега от Пиура до Ламбайек и е дом на някои от най-добрите плажове в Перу. Макар и пустиня, водата не е чужда по тези земи. Няколко реки минават през пустинята, за да достигнат до Тихия океан. Тези реки са били ключът към успеха на древните пустинни култури, като Моче и Сикан. Тази пустиня също вижда дъжд и наводнения по време на феномена Ел Ниньо.

https://www.youtube.com/watch?v=l7o-SYBny38&ab_channel=HeartandRoad

Районът е добре известен с отглеждането на алгаробос. Това е вид мескитово дърво, чиито шушулки могат да бъдат смлени в богата меласа, известна като алгаробина. Напитките Algarrobina, включително коктейл на основата на писко, известен като Коктейл Алгаробина, са много популярни в този регион на Перу. В цялата страна хората използват алгаробина в смутита, десерти, печени изделия и като сироп.

8. Пустинята Салвадор Дали, Боливия – Salvador Dalí Desert, Bolivia

Пустинята Салвадор Дали, известна още като долината на Дали, получава името си от сюрреалистичните пейзажи, които изглеждат така, сякаш принадлежат на картина на Дали. Тази огромна земя има ветровит, безплоден вид, подобен на фона на много от картините му, включително най-известната му картина „Постоянството на паметта“, например.

Един от най-големите акценти на тази пустиня е впечатляващото Каменно дърво или Árbol de Piedra на испански. Вятърът и пясъкът ерозирали този камък във впечатляваща форма, наподобяваща дърво. Пустинята се намира в департамента Потоси в Боливия, същия регион като солените равнини Уюни. Посетителите могат лесно да посетят и двете в една и съща обиколка.

9. Пустинята Татакоа, Колумбия – Tatacoa Desert, Colombia

От двете пустини в Колумбия пустинята Татакоа всъщност е най-малката, простира се само на 205 квадратни мили (330 квадратни километра). Въпреки това, вижда голям брой туристи поради уникалните пейзажи и дейности, които предлага. Можете да намерите тази пустиня около малкия град Вилавиеха в департамент Ел Уила.

снимка:Pixabay

Татакоа има две отделни зони, всяка със собствен цвят. Едната зона, Лос Хойос, има сиви тонирани камъни и пясък, докато другата зона, известна като Куско, е червена. Поради ерозираните скални образувания и безплодието, може да се почувства като на Луната или Марс съответно. С малко светлинно или шумово замърсяване, пустинята Татакоа също е спокойно място за астрономи и звезди. Обсерваторията в пустинята е отворена за обществеността в близост до повечето хотели в района.

10. Пустинята Монте, Аржентина – Monte Desert, Argentina

Северно от Патагонската пустиня и югоизточно от пустинята Атакама се намира пустинята Монте. В сърцето на винената страна на Аржентина, тази пустиня има голяма река, река Колорадо, и нейния приток Десагуадеро, които помагат при напояването на лозята.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Triprat (@triprat.social)

Пустинните линии не са 100 процента дефинирани с пустините Патагон и Атакама. Заедно те създават привидно безкрайна масивна пустиня в Южна Америка. Пустинята Монте обаче е различна, тъй като е по-обитаема и поддържа по-разнообразна дива природа от техните съседи. Някои същества, които наричат ​​тази пустиня дом, са броненосци, пуми и различни гризачи.

11. Държавен парк Халапао, Бразилия – Jalapаo State Park, Brazil

В отдалечения регион Токантинс в Бразилия можете да намерите държавния парк Халапао. Това е интересна дестинация с дюни, планини и водопади в една и съща област. Оранжевите дюни на Еспирито Санто достигат до 100 фута (30 м) височина! Ферведуро, оазисът на Халапао, има голяма, прозрачна лагуна, заобиколена от бананови дървета. Докато сте в района, не забравяйте да разгледате невероятните каскадни водопади наблизо!

снимка: Pinterest

От Палмас, главният град в района, държавният парк е на около четири часа път. Превозните средства 4×4 са най-добре оборудвани за справяне с терена. Тази дестинация е доста извън утъпкания път, но може да се комбинира с посещение на Рио де Жанейро, Сао Пауло или някоя друга дестинации в Бразилия.

12. Дюните на Кабо Полонио, Уругвай – Dunes of Cabo Polonio, Uruguay

Кабо Полонио е малко рибарско градче на Атлантическия бряг на Уругвай. Поради тежките условия на живот само около 100 души наричат ​​Кабо Полонио дом. Въпреки това, голяма колония от морски лъвове също живее в този район. В зависимост от времето на годината китовете и делфините също могат да бъдат наблизо.

В допълнение към дивата природа, този град е дом на система от дюни, която се простира на 24 квадратни мили (40 квадратни километра). Сред най-малките пустини в Южна Америка, това е най-голямата пустиня в Уругвай. Дюните достигат до 100 фута (30 метра) височините им предлагат уникална панорамна гледка към морето и островите от върха. Серо Буена Виста, или хълмът Good View, е най-високата дюна в района. Както подсказва името, гледката от върха е впечатляваща.

13. Меданос де Коро, Венецуела – Mеdanos de Coro, Venezuela

Национален парк във Венецуела, Меданос де Коро е на брега на Карибите. Подвижните дюни се простират на мили и непрекъснато се променят със силните ветрове. Подобни на външен вид на пустинята Сахара, тези дюни са идеални за сандбординг и други дейности.

Растителността е оскъдна и онова, което расте, често се заравя, от вятъра и пясъка. В парка обаче живеят 21 вида птици. Един от най-известните е жълтоплещестият амазонски папагал. Поради това разнообразие районът е определен като зона с важни птици.

14. Пустинята Гуахира, Колумбия и Венецуела – Guajira Desert, Colombia and Venezuela

Пустинята Гуахира по колумбийското крайбрежие предлага впечатляващи дюни, солени равнини и плажове. Дом на местната група Wayuu, пустинята има две големи реки, които са техният основен източник на вода. Преди всичко тази група е известна със своите сложни стилове на тъкане, така че текстилът от тази област прави невероятни сувенири.

снимка: Pixabay

Настаняването и транспортът около тази пустиня не са за хора със слаби сърца. Бъдете готови за много селски престой с ограничена течаща вода и електричество. Въпреки това, ако успеете да преодолеете това, пустинята Гуахира със сигурност ще ви впечатли с безкрайните живописни гледки.

Препоръчваме да разгледате поне една от тези забележителни пустини в Южна Америка!

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button