Свят

Истанбул – изобилие, дворци и суета

Цариград е домът на най-старата любовна поема и турското "Пето авеню"

Истанбул крие потайности, които само опитен гид може да ви разкрие. Градът с многовековна и разноцветна история има какво да покаже, освен величествените дворци на султаните, джамиите, църквите, базарите и разходка с лодка по Босфора.

Най-впечатляващата гледка над Златния рог се разкрива от хълма „Пиер Люти“. Там местните се спасяват от суетата на многомилионния мегаполис, пият чай, хвърлят зарове, пушат наргиле и се любуват на изгледа. На върха на хълма е кацнала красива къщичка. Някога дом на известен френски писател, сега тя е превърната в симпатична чайна, която местните режисьори не пропускат да покажат в сериалите.

Историята разказва за Пиер Люти, офицер от военния флот, влюбил се безумно в омъжена туркиня. Вдъхновена от забранената афера от края на 19-и век, на бял свят се появила първата му книга „Азияде“. Романът е полубиографичен, написан по записките, които французинът си водел по време на тригодишния си престой в Солун и Константинопол.

Той е посветен на греховната любов на 27-годишния Лоти с 18-годишната адигейка на име Азияде. Въпреки че момичето било едно от многото завоевания в екзотичния живот на романтика, тя била най-голямата му страст, а той носел златен пръстен с името й до края на живота си. Книгата описва и „приятелството“ на Лоти с испанския слуга Самуел. Затова много критици смятат, че става въпрос за хомосексуална връзка, а Азияде изобщо не е съществувала.

След 5 години реставрация: Отвориха отново Синята джамия в Истанбул

Романът бил публикуван без автор, а днес копия от първото издание са колекционерска рядкост. Други разказват, че Лоти не е живял в къщата, а само се срещал тайно с девойката там. Той обичал често да посещава кафенето, което по негово време било обзаведено с няколко табуретки и печка за варене на турско кафе.истанбул мост

Днес мебелировката е по-модерна, но все пак запазена в стил 19-и век. Каквато и да е истината, Лоти не е сбъркал, като си е сърбал кафето там. А вие може да стигнете до мястото с кабинков лифт от подножието на хълма.

От другата страна на Златния рог се намират всички забележителности на Турция в умален размер. Там е музеят „Миниатюрк“, който събира най-интересните исторически паметници на страната. Цената за чужденци е малко по-висока от тази за местните, но пък пропускът ви позволява да задействате аудиогида пред всеки макет на английски език. В открития музей ще можете да си направите бърза разходка из страната, да „посетите“ Памуккале, Кападокия, парламента в Анкара, международното летище в Истанбул, красиви джамии и църкви и ред забележителности от античния и съвременнен свят и дори ще се разходите по умален модел на моста на Босфора.

Именно в „Миниатюрк“ ще разберете, че възрожденските ни къщи всъщност са турски по произход. Те са „родом“ от Сафранболу, чието име означава Градът на минзухарите. Постройките са част от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО от 1994г. заради добре запазената си архитектура от Османско време. Подобна, между другото, изглежда и родната къща на Ататюрк в Солун.

Най-добрите хамами в Истанбул 

На северния бряг на Златния рог пък се намира най-старото метро в света след Лондонското, което е построено през 1863г. Турският му събрат – „Тюнел“, е пуснат в действие 12 години по-късно. Идеята за „Тюнел“ идва на френския инженер Южени Енри Гаванд още през 1867г., а строежът започнал след две лета съвместно с английски специалисти след разрешение от султана. Съоръжението свързва „Каракьой“ с най-високото място в „Бейоглу“, където се намира истанбулската главна улица „Истиклял“ със сгради в османски стил, барок и рококо. галата истанбул

Много хора в миналото работели в подножието и им било трудно всеки ден да изкачват стръмните и тесни улички, за да стигнат до работа в тогавашния квартал „Пера“. Пътуването скъсило 60-те метра катерене на 3 минути. Дължината на линията е 555 метра. Вагончетата се издърпват от дебело стоманено въже, което се навива и развива на мощен барабан. В миналото тази роля се е изпълнявала от желязна верига, задвижвана от зъбчато колело, поради което наричат „Тюнел“ „зъбчатка“ или „зъбчататата железница“.

Всъщност двете вагончета, от които едното се движи нагоре, а другото надолу, използват принципа на скачените съдове.

След като слезете от него, се качете на червения травмай, който ще ви направи чудесна разходка по протежението на „Истиклял“.

Да плуваш между континенти: Ето ги тайните плажове на Истанбул

В Истанбул се намира и най-старата любовна поема. Съхранява се в Археологическия музей, който се намира до двореца „Топкапъ“. Римите са написани на глинена плочка, датирана от 21-и век преди Христа. Смята се, че поезията е дело на една от съпругите на шумерския крал Шу-Син, управлявал от 2037-2029г. пр.н.е. Традицията повелявала владетелят да се жени всяка година за жрица, олицетворяваща богинята на плодорието и сексуалната любов Инана, за благоденствието на земята и жените.

Върхът на първия екологичен небостъргач в страната „Истанбул Сапфир“ е мястото, откъдето трябва да видите нощните светлини. Небостъргачът има чудесен 360-градусов панорамен изглед към мегаполиса, а на покрива може да се насладите на прекрасната гледка, пиейки шампанско. След завършването й в края на 2009 година сградата се извисява на 236 метра с 187 апартамента от 120 до 1100кв м.

Освен ресторант, спа и фитнес, комплексът предлага голф игрище с изглед към Босфора, басейн с изглед към градския пейзаж и 4D кино. Общата стойност на инвестицията е 250млн. долара. Към 2020г. Истанбул Сапфир е 4-ият най-висок небостъргач в Истанбул и Турция, след Метропол Истанбул Тауърс.

Докато сте в Истанбул, не пропускайте да стъпите от другата страна на Босфора, за да се похвалите, че с един куршум сте ударили два заека. Една от най-впечатляващите гледки към европейския Истанбул се разкрива от хълма „Чамлъджа“, до който лесно се стига с пътническо корабче и след това с такси.

истанбул кафето кафе
Снимка: Pixabay

На върха усещането е като че ли си увиснал във въздуха и гледаш отгоре всичко на 360 градуса – Босфора, мостовете над него, двата континента, Мраморно море, Принцовите острови. Хапнете си гьозлеме, подобно на нашата пърленка със сирене, което се меси пред очите ви от лели по чорапи в дървени павилиони.

Къде да опитаме най-добрата баклава в Истанбул?

Отскочете до истанбулското „Пето авеню“, докато сте в азиатската част на Цариград. Ако не за шопинг, то за да видите защо улица „Багдан“ заема 4-ото място сред най-луксозните булеварди за шопинг и развлечения. В класацията са влючени 30 прочути места по света. Преди „Багдад“ се нареждат само Orhad Streeet в Сингапур, Venue de la Liberte в Люксембург и Hoofstraat в Амстердам.

Далеч зад него остават култови места за пазаруване, като „Бонд стрийт“ в Лондон, „Шан-з-Елизе“ в Париж и ньойрското „Пето авеню“. Критериите включват инфраструктура, заведения, места за развлечения и разходки, бутици, атмосфера. „Багдад“ е дълъг 14км., насадени с палмови дървета.

Редуват се красиви сгради, бутици на известни марки, ресторанти с местна и чужду кухня, заведения на открито, цветни алеи, градинки и пешеходни зони, а морският бряг е само на десетина минути пеша.

За финал се разходете по „Чешме сокаъ“ зад двореца „Топкапъ“. Тя ще ви отведе до красивия цветен парк „Гюлхане“, който в миналото е бил зоогическа градина.

Източник: Сп. „Дестинации“

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button