26.4 C
София
четвъртък, септември 21, 2023
spot_img
ruse русе

След 5 години реставрация: Отвориха отново Синята джамия в Истанбул

След мащабни реставрационни работи, започнали през 2018 г., емблематичната Синя джамия в Истанбул бе отворена отново за посетители в петък, първия ден от мюсюлманския празник Рамазан Байрам.

Това е „един от най-важните символи на Истанбул“, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който присъства на официалната церемония по откриването на джамията.

Хайрула Челеби, регионален мениджър на Генералната дирекция на фондациите, сподели пред Анадолската агенция (AA), че дирекцията следва принципа да поддържа джамиите, които са в процес на реставрация, отворени за богослужения и посещения.

Челеби допълни, че освен краткото петмесечно затваряне през последните пет години, Синята джамия е била отворена за богомолци, макар и с ограничен капацитет.

Най-добрите хамами в Истанбул през 2023

Джамията, наречена на турски „Султанахмет Джами“, е построена от османския султан Ахмет I между 1609 и 1616 г. на площада, носещ неговото име в Истанбул, по това време столица на Османската империя. Това е единствената джамия в Турция с шест минарета.

Европейците я наричат ​​“Синята джамия“ заради красивите ѝ сини, зелени и бели керамични плочки.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

сливен
alexandra travel

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни публикации