26.4 C
София
четвъртък, септември 21, 2023
spot_img
ruse русе

Спектакъл от светлини преобразява Букурещ

Артисти от Румъния, Нидерландия, Франция, Австрия и Унгария създават за жителите и гостите мултимедийно изживяване в галерия под небето чрез така наречения видео мапинг. Под светлината на прожекторите те променят формата на града и облика на исторически сгради и паметници.

В една от инсталациите Европа е представена като богинята Енергоропа (Energoropa). Тя има силна връзка с природата и генерира енергия. Създадена по повод изложба с европейска тематика на Фестивал на комиксите във Франция, творбата е адаптирана за специалния формат на фасадата на Двореца на телефоните (бившата телефонна палата) и съдържа нови графични елементи.

Плейтопия (Playtopia) превръща фасадата на театър Одеон в детска площадка. Дървени блокчета, лабиринти, пързалки, мъниста и балони, механични играчки и желирани бонбони са само част от елементите, които пренасят зрителя в света на детството.

„Една песен“ (One Song) предлага моментна снимка на летен ден в сърцето на парка Чишмиджиу в Букурещ. Сцената е изпълнена с герои от всички възрасти, събрани около беседката, където се изпълнява музика.

Фестивалът на светлините LUNAR отново ще преобрази София

„Игра на светлините“ очертава магическо пространство около статията на Михай Еминеску пред Атенеума, където зрителят може да слуша стихове на най-известния румънски поет, които той самият сякаш рецитира, пише БТА.

В непосредствена близост са „Говорещите глави“ (Talking Heads), които заменят човешките лицеви мускули с над 4000 светодиода и възпроизвеждат широка гама от емоции в множество цветове – тъга, радост, гняв или удивление. Talking Heads реагират един на друг и водят разговор чрез светлина и цвят. Те пристигат в Букурещ за този урок по комуникация без думи след пътуване до Фестивала на светлината в Амстердам, Ню Йорк, Лондон и на Ниагарския водопад в Канада.

Въртящата се инсталация Дискобол (Discoball) пред емблематичния музикален магазин на най-дългата улица „Каля Викторией“ проектира светлинни петна върху всички сгради в района и внушава атмосферата на парти. Визуалният ефект е допълнен от музика, миксирана специално за фестивала.

Само през първия ден от откриването си, фестивалът беше посетен от над 15 000 души. Поради големия интерес към събитието, в събота вечер в центъра на Букурещ се образуваха задръствания. Наложи се пътни полицаи да регулират движението.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

сливен
alexandra travel

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни публикации