Свят

Бока Которска – пеперуденият залив на Черна гора

Едно от най-нестандартните и красиви места в Черна гора е заливът Бока Которска. Там Адриатическо море е разляло водите си в леглото на речен каньон и е образувало четири свързани малки залива, които привличат с любопитна история и красива природа.

Когато човек види залива на карта, не може да не забележи приликата с две пеперуди, които се гонят в полет. В миналото този залив е бил убежище за моряци, които скривали корабите си от бурите в открито море. Старинните градчета и села по брега, опасани от крепостни стени, кули, църкви и красиви постройки, разказват легенди за мореплаватели, пирати и бурни времена.

Херцог Нови е наричан ботаническата градина на Черна гора, благодарение на факта, че местните моряци докарвали редки видове дървета и храсти от цял свят.

Сегашните рибарски селца и курортни селища позволяват на времето да продължава да променя това място, като го прави още по-привлекателно. А то винаги е будело интерес: от XV до XVIII в. градчетата били част от Венецианската република, което ги преобразило и развило мореплаването и търговията. През това време израснали крепостите като защита срещу турските войници ии пирати. После към района се насочвали французи и австрийци. Историята е богата и във всяко градче има какво да ви разкажат.

Защо котетата се превърнаха в символ на Котор

Котор – Закътаното градче е културният и административен център на Бока Которска. И днес в старата част на града може да се види крепостта с петкилометрова висока отбранителна стена. Който се реши да изкачи стълбите, има възможност да се порадва на очарователната гледка. На пристанището на Котор непрекъснато спират огромни круизни лайнери, за да могат туристите да се докоснат ди старините в този град. Средновековни паметници, църковни реликви от различни периоди, старинни чешми по малките площадчета, икони, закътани в малки ниши по сградите – всичко това, в удивителна компилация със съвременния дух на града, по чиито улици често свирят улични музиканти, оставя незабравими спомени.

Херцог Нови – Наричат Херцог Нови град на стълбите, защото е разположен на планински склон и много от уличките са съединени с поредица от стълби. Но това не е най-трудната за преодоляване територия: много туристи пристигат, за дда покорят морската крепост, от чиито висини заливът се вижда като на длан. За други е привлекателна водата при плажовете, която е плитка десетки метри навътре и е прекрасна за семейства с деца.

Какво да правим в Херцег Нови – бижуто на черногорската ривиера

Ако пък сте ценители на екзотичната растителност, това е градът, който би ви очаровал: наричат го ботаническата градина на Черна гора благодарение на факта, че местните моряци докарвали редки видове дървета и храсти от цял свят,на които днес се радват хората, птиците и пеперудите. Определено усещането за Бока Которска е пеперудено – фино, елегантно и даващо полет на мечтите.

Привечер край бреговете на Тиват корабите се превръщат в сцена на концерти.

Тиват – Близо до един от най-старите градове в района има полуостров с красив плаж и интересна пиратска пещера. Днес Тиват е любимо място за концерти, спектакли, фестивали, карнавали и спортни събития в залива, но се слави и с привлекателни плажове. Дори на влизане в града има табели с надпис: ,,Добре дошли в тиватската ривиера“. Причевер край бреговете се виждат кораби, които се превръщат в сцена на концерти, а публиката подпява и танцува на брега.

herceg novi херцег нови
Кадър: inyourpocket

Пераст – малкото бижу на Черна гора

Рисан – Най-старият и един от най-красивите градове в Бока Которска за цялата си история е принадлежал на босненци, хървати, турци, венецианци, римляни, австрийци. Но като че ли именно това му придава още повече чар. В Рисан са отркити и много археологически находки от далечни времена – например рядко наскално изображение на елен и останки от голяма римска къща с необичайна мозаечна украса.

пераст черна гораПераст – Днес местните разказват за миналото на Пераст, когато жителите му били опитни моряци, търговци и войни:  Венеция разчитала на тях като отбрана срещу турската армия и пиратите. Това е градът , в който през венецианския период били построени 19 дворци, 17 католически и две православни църкви. В един от дворците има музей, който разказва историята на града с много запазени оръжия и портрети на мореплаватели. Но любопитните неща не са само на брега: близо до Пераст има два острова – Свети Георги, на който има католически манастири, опасан от кипариси, и Госпа од Шкрпела (Богородица на скалата) – единственият изкуствено създаден остров в Адриатика.

Източник: Сп. „Дестинации“

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button