Свят

Защо котетата се превърнаха в символ на Котор

Котор е черногорски курорт, който се намира точно на брега на едноименния залив и Адриатическото крайбрежие. Този град е изпълнен с древни църкви и архитектурни постройки, които са с голяма историческа и културна стойност. Заедно с това Котор е известен и с котките, които дори успяха да се превърнат в негов неофициален символ. По-долу ще разкажем подробно за которските котки и техния живот.

Lonely Planet подрежда Котор в ТОП-10 на градовете, които любителите на котки биха харесали. Заедно с него в списъка са Амстердам и Вашингтон. В пътеводителя е отбелязано, че в тези градове са създадени отлични условия за живот на нашите четириноги приятели, а местните хора проявяват към тях изключителна дружелюбност.

Издигане в култ

Почти всички от местните се отнасят към котките с грижа и състрадание. За съжаление през 2010 г. неизвестен започна да ги трови, в резултат на което за една нощ загиват 30 животни. Това успява да обедини жителите на Котор и те правят всичко възможно, за да осигурят защитата на четириноги приятели, особено на бездомните. Сега площадът близо до църквата „Света Мария“ се счита за официално място, където можете да храните котки.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от kotors_cats (@kotors_cats)

Именно в тази част на града те се натрупват най-много. Местните котки също харесват ъгъла на стария град, близо до изоставен летен театър. Котките в Котор лежат и се припичат на слънце директно по пешеходните улици. За тях има много корнизи, арки и стъпала.

Виж също: Защо котета охраняват съкровищата на „Ермитажа“?

Туристите често идват в старата част на града с хранителни пакети и моментално са нападнати от гладните котета. Которските животни са непретенциозни към храната, с удоволствие ядат дори хляб. Най-хубавото е, че са готови да установят контакт и не се страхуват от хората.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от kotors_cats (@kotors_cats)

В местните магазини активно се продават сувенири с изображения на котета. Тук можете да си купите котка-кукла, както и да вземете часовник под формата на котка.

Котешки музей в Котор

Котор е град на котките, за което свидетелства музеят, открит тук в тяхна чест. Сградата му се намира в бившия православен манастир, на известния площад Кино.

Собственик на музея е италианец на име Пиеро Пачи, експерт в областта на изкуството и запален колекционер. В него са изложени над 1500 артикула – поздравителни картички, сувенири, снимки, пощенски марки, стари книги и др.

Входът за него струва 1 евро и може да бъде разгледан за половин час.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прегледай също
Close
Back to top button