Новини

Желязната църква в Истанбул отваря врати за храмовия си празник

Желязната църква „Свети Стефан“ на брега на Златния рог в Истанбул днес ще отвори врати за отпразнуване на патронния празник на храма – Стефановден, който в църковния календар се отбелязва на 27 декември.

Фактически това ще бъде първата църковна служба в българския храм, която ще се извърши след 2-годишно прекъсване заради пандемията от COVID-19.

Патронният празник ще бъде отпразнуван по инициатива на Фондацията на българските църкви в Истанбул на българската общност, наричани цариградските българи.

Службата се предвижда да изнесе пристигналият специално за празника от България Старозагорски мирополит Киприан, заедно с български свещеници.

В тържествената служба ще участва и църковният хор на българите в Истанбул.

Сред официалните гости се очаква да бъдат представители на българските дипломатически служби в Турция, генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев, гости от България, българи, които живеят и работят в града край Босфора.

През тази година се навършиха 123 години от построяването на Желязната църква, която е най-ценният паметник на българското културно-историческо наследство в Турция.

По инициатива и с финансиране на турската държава и на българското правителство църквата „Свети Стефан“ бе основно реставрирана и през 2018 година бе тържествено открита наново в присъствието на отговорни ръководители на България и Турция. Оттогава българската православна църква е един от най-посещаваните туристически обекти в мегаполиса.

Днес следобяд в българския Екзархийски дом в квартал Шишли в Истанбул ще се състои традиционното коледно тържество на учениците от българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button