Свят

Пераст – малкото бижу на Черна гора

Богородица от скалата спасява градчето в Которския залив

Гледките в най-малката балканска страна – Черна гора, са фантастични, зелените планини са прекрасни, а синьото море е изумително. И всичко това е само на 650 километра от България. Не е нужно да знаете английски език, защото там той не е много разпространен, достатъчно е да разбирате сръбски – черногорци всъщност говорят на техен диалект. Освен това там почти няма пясъчни плажове, има съвсем малко около известния курорт Будва, но те са по-скоро изключение.

Щом сте стигнали Адриатика, трябва да знаете, че сте на крачка от рая. И ако решите да отскочите до него само да го зърнете, то това със сигурност ще е Пераст. Малкото градче в Черна гора е от онези приказни места, които изглеждат като излезли от картичка и спират дъха.

Достатъчен е само един поглед и гледката оттам не може да бъде забравена. Всичко започва още от Которския залив, който със сигурност е сред най-изумителните в Европа, а защо не и в света. Той е истински лабиринт от фиорди, които буквално те карат да мислиш, че си в сън.

Планината, надвиснала над морето, заедно с бяло-розовите скали, гледащи към тюркоазената вода, всичко изглежда наистина нереално. Възхищението ви може въобще да не спре, ако все пак не решите, че трябва да се събудите от приказката, в която сте попаднали.

Защо котетата се превърнаха в символ на Котор

Да, историческият град Котор е истински рай за туристите. Но само на 12 километра от него ви очаква истинската прелест Пераст, от окято няма да може да откъснете очи. Малкото градче пленява още от първия ъгъл, след който виждате на няколкостотин метра в морето две островчето почти едно до друго.

Едното е с наситено зелен цвят на високите кипариси, а другите ще ви огрее със сините куполи на белокаменна църква. Разбира се, от слънцето и светлината няма как да разберете какво наистина има там, но с помощта на лодка, бързо можете да се потопите в поредната приказна гледка, към която сте се запътили.

Приближавайки островчетата, които са много близо едно до друго – делят ги може би 50-60 метра, ще останете запленени и безмълвни. Отляво е малкият остров „Свети Георги“, потънал в зеленина, и сграда, която впоследствие разбирате, че е манастир. Вдясно от него е белокаменен остров, наречен Богородица от скалата, с малка и много красива църква на него. Черквата е православна и се казва „Света Богородица“, а под синия й купол се пазят не една или две легенди. Най-разпространената е тази за създаването на острова.

Преди повече от 550 години – през 1452 година, двамата братя моряците Мортешич намират икона на оголена скала, която била близо до островчето с кипарите „Св. Георги“. Иконата е на Божията майка и тя помага на единия да се изцери. Тогава моряците решават да построят на скалата църква, в която да поставят иконата.

Какво да правим в Херцег Нови – бижуто на черногорската ривиера

В това дело се включват всички жители на Пераст. И в продължение на десетки години до мястото на канарата са трупани камъни, за да може да се изгради острова, който има площ само до 3000 кв. метра. Два века след намирането на иконата – църквата вече е готова. Смята се, че главният олтар е разположен точно над скалата, където е открита иконата на Богородица. Малката църква ще преживее пожар, земетресение и какви ли не други бедствия. Чак през 1725 година светилището придобива сегашния си вид.

Когато човек влезе вътре в църквата, ще види около олтара множество букети. Всички те са сватбени и са оставени от булки. Поверието гласи, че цветята не бива да се хвърлят или изгарят, а да се оставят на Богородица. И днес в тази църква се правят венчавки на младоженци от цял свят.

В църквата всъщност има три олтара – главният и още два малки – главният и още два малки. Главният, който е мраморен, е бил готов през 1796г. В центъра под мраморен балдахин е поставена чудотворната икона на Света Богородица, която държи малкия Иисус. Изрисувана е на кедрова дъска в средата на 60-те години на 16-и век от Ловро Добричевич от Котор.

За туристите едно от най-интересните преживявания на острова на Богородица е, когато искат да напипат с ръка скалата, която се намира в един процеп зад главния олтар. Поверието казва, че който успее да я докосне и ако си пожелае нещо, то непременно ще се сбъдне.

котор
Снимка: Pixabay

На отсрещния остров „Св. Георги“ има мъжки манастир, достъпът до него е изключително ограничен, а самият той е свързан с легенда за черногорските Ромео и Жулиета – красива, романтична, истинска и дори жестока. В нея главни герои са двама млади влюбени – френски войник и прекрасната девойка Катица от Пераст. В последния ден от службата си юношата Фран убива, без да знае, с изстрелян напосоки патрон своята любима. Когато я вижда в ковчега на другия ден, той захвърля униформата си и решава да стане монах.

Колко струва да плажуваме на адриатическото крайбрежие на Черна гора

Притиснат от стръмния бряг и планината, оградила залива отвсякъде, Пераст сякаш е открил цялото си сърце към морето. Ако тръгнете нагоре по стръмните улички, които се изкачват стъпаловидно между лилавите, розовите и бели цветя на олеандрите, можете да усетите средиземноморския барок на сградите – чувства се венецианското влияние.

Тъгата по отминалото величие е част от тихия чар на градчето, някога проспериращ град в Которския район, въпреки че е бил на границата с Османската империя. Гражданите му били велики мореплаватели.

Днес Пераст е наричан градът на милионерите. Всяка къща тук започва от милион нагоре, а дори някои, които са полуразрушени и е останала само фасадата им, също струват толкова. Слуховете твърдят, че известни руски и украински политици и хора от шоу бизнеса имат недвижима собственост тук. Според местни хора не една, а две къщи имал Емир Кустурица.

Най-хубавата църква на сушата там е „Св. Никола“. Срещу скромна такса от 1 евро можете да се изкачите до камбанарията и да видите отвисоко Которския залив, както и изумителната гледка с близките до Пераст островчета.

Крайбрежната улица е много романтична, а около морето са накацали прелестни кафенета и заведения, от които можете буквално да скочите в нереално сините и прозрачни води на морето.

Без съмнение черногорската перла Пераст, която често оприличават на рай, е едно от най-вълшебните места на Адриатическото крайбрежие. И с право казват, че то може да бъде поставено в класацията за десетте места, които след като видите, можете спокойно да умрете.

Източник: Галерия

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button