Свят

Какво да правим в Херцег Нови – бижуто на черногорската ривиера

Ако решите да пътувате до малката, но красива балканска страна  Черна гора, със сигурност трябва да разгледате Херцег Нови.

Градчето не е туристическата столица на света и това го прави страхотен. Има много неща за разглеждане и можете да се насладите на града заради неговата тишина в сравнение с лудо оживените места като близкия Котор или Дубровник.

Разходете се по крайбрежната улица

След като се спуснете към морето, ще видите крайбрежната алея. Пътеката, наречена “Pet Danica Walkway”, е дълга 6 км и се простира от Игало, през Херцег Нови и до близкото Мелине.

Това е хубав и широк пешеходен път, който прегръща бреговата линия и осигурява страхотни гледки и осигуряване на възможно най-много морски въздух.

Често ще видите стълби надолу към „плажовете“, които понякога са просто бетонни плочи, върху които хората лежат – но това е черногорският начин.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Herceg Novi (@herceg_novi_najljepsi_grad)

Има и много руини и пътеки, които водят до по-малки заливчета по бреговата линия, които се проверяват. Просто се уверете, че ви е позволено да бъдете там.

Посетете Канли-Кула

Буквално означаваща „кървава кула“, тази масивна каменна кула се намира високо над стария град на Херцег. Навремето това е бил затвор, използван от турците. Посетителите могат да се спуснат в подземията и да видят къде затворниците са гравирали писания в стените. Доста готино, но определено зловещо!

Входната такса за посещение е около 2 евро и дори самата кула да не предлага много обяснения, гледките от там са красиви.

Разгледайте стария град на Херцег Нови 

Със сигурност ще ви хареса стария град в Херцег Нови.  На някои места ще откриете стълбища, изградени от стари камъни, водещи към различни алеи и улици. Самото скитане наоколо е приключение само по себе си.

Като цяло има много магазини и кафенета, в които да спрете, ако искате почивка. Има буквално парчета история около всеки завой, така че не се колебайте да разгледате различните части на стария град.

Изкачете се до крепостта Форте Маре

Крепостта Маре първоначално е построена от първия босненски крал, който основава Херцег Нови. През годините е преустроена няколко пъти, докато сменя собствениците си.

Първоначално отбранителна позиция за защита на града от морски атаки, кулата е превърната в киносалон през 50-те години на миналия век.

Днес посетителите могат да влязат в кулата и да открият многобройните проходи, стълби и стълби в каменния комплекс.

От върха се открива зашеметяваща панорама към входа на Которския залив и Адриатическо море. Много искаме да го направим!

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от TO Herceg Novi (@hercegnovi.travel)

Наемете морски каяк/Разгледайте Синята пещера

Разположението на Херцег Нови на входа на Которския залив го прави прекрасно място за разглеждане на Адриатическото крайбрежие и по-малките градове в района.

Една от най-популярните атракции от Херцег Нови е Синята пещера или „Плава Шпиля“.

Пещерата се намира на полуостров Луштица. Ще трябва да вземете лодка, за да излезете и да разгледате пещерата, както и околните райони. За щастие има няколко начина да направите това.

Можете да се качите на обиколка с екскурзовод, която тръгва от Херцег Нови, като резервирате предварително или отидете до пристанището, за да проверите частна обиколка.

Можете също така да се качите на обиколка с каяк/шнорхелинг, която също ще ви отведе там. Тези обиколки често включват и други заливи, плажове и забележителности. Някои от по-популярните са Форт Мамула и/или Дева Мария от Скалите в Которския залив.   

Къде е Херцег Нови?

Херцег Нови се намира на северния бряг на Черна гора на Адриатическо море. Това е приблизително 1 час и 15 минути от Дубровник.

Въпреки това, вие ще пресечете границата на Хърватия/Черна гора, така че вземете предвид това в зависимост от сезона, в който пътувате. Опашките от автомобили и автобуси могат да бъдат дълги.

След като сте в Черна гора, Херцег Нови е точно до другия морски град Игало и на около час път с автобус от Котор.

От столицата Подгорица пътуването с автобус е около 2 часа 30 минути.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button