26.4 C
София
четвъртък, септември 21, 2023
spot_img
ruse русе

7 малко познати манастира у нас

На малката територия от 111 хиляди квадратни километра България има толкова много манастири, че се иска специална наглкаса и още повече – много свободно време, за да се посетят всички. Учудващо е как през вековете не спира създаването на тези духовни средища, независимо от нелеката национална съдба.

Днес една немалка част от над 150 манастира не се обновяват и се превръщат в изключително красиви и спокойни места. Примери се откриват във всички райони на страната. Сред тях са 7 от малко познатите манастири, забележителни с легендите, историята и облика си.

Историята им разказва за насилие, но и за непоклатима вяра

От Алинския манастир ,, Възнесение Господне“ или ,, Свети Спас“ днес е останала само малката ремонтирана отвън църква, тъжни следи от някогашна жилищна сграда и началото на нов градеж.

Въпреки това и въпреки липсата на добър път до обителта, си заслужава да се стигне до нея, дори само зарадии уникалните и плачещи за реставрация стенописи от 1626 г. Смята се, че са декло на ралзични зографи, а стилът много наподобява този на атонските икони.

Уникалната църква днес е единственият свидетел на богатата история на Алинския манастир

Легендата разказва, че в наше време само добрите и честни поклонници в това диво място могат да открият извора Момина сълза близо до обителта. Разказът е тъжен и пази спомена за красива местна девойка, която е настигната тук от поробителите и зверски обезчестена.

Древен Египет се преместил край Камено

Изворът бликнал от сълзите й. Това се случило малко след създаването на обителка през XIV век. Алинският манастир се намира на левия бряг на Манастирска река под връх Калето в гористите склонове на планина Плана, на 7 километра от секо Алино и 16 километра севериозападно от Самоков. До манастира води черен път, осеян с огромни дупки.

В Чуриловския манастир дявол държи огледалото на суетна мома

Чуриловският – манастира с дяволите. В югозападна България по южните склонове на Огражден се намира  Чуриловският манастир ,, Свети Георги“. Някои нови предания говорят, че Ванга обичала да го посещава и правела това тайно.

По-стар разказ някак странно прилича ма съдбата на петричката пророчица. В него се говори как децата от 12-те махали около обителта посещавали килийното училище в манастира. Един ден вихрушка завихрила дете и като го пуснала, то посочило къде да се копае за скрито имане, заровено още преди турското робство.

Казало още, че като бъде изровено имането, с него трябва да се построи църква. Така и станало. Шестима майстори иконописции от Дебърско изографисали храма. Напълнили го с дяволи – човешките страсти и грехове.

Затова до днес Чуриловският манастир се знае и като манастира с дяволите. Не че ги няма в куп други стенописи по родните манастири. Вътре в манастира на втория етаж, където са се качвали момите, един от стенописите пазел надпис, днес вече заличен: ,, Мома, която много се гизди и кичее, дяволът и държи огледалото“. Сцената изобразява точно това.

Калугеровксият манастир ,,Свети Никола“ спира времето и връща в минали епохи

Калугеровският манастир е опожарен при Априлското възстание. Съдбата на манастира ,,Свети Никола“ в пазарджишката община Лесичево също е тясно свързана с Апостола на свободата. Обителта съществува още през Х-XI век.

В началото на XV век е разрушена от турците, но след време е възстановена и през XVII – XVIII век се превръща в средище на книжовна дейнсот и с килийно училище. През 1871 г. в Калугеровския манастир Васил Левски основава местния революционен комитет.

Светкавица вкаменила тракийските стражи на Момин камък

Монасите участват  активно в подготовската и избухването на Априлското възстание. Манастирът е опожарен при потушаване на възстанието, като е възстановен в началото на ХХ век.

Одранишкият манастир е издигнат отново през 2000 – 2001 г.

Одранишкият манастир ,,Св. св. апостоли Петър и Павел“ е пример за вярата, волята и неуморната работа на местните жители и произхождащите от този район. За 325 дни през 2000 – 2001 г. манастирът е напълно възстановен и днес е изключително привлекателно място.

Съвременните легенди разказват, че мястото има лечебна сила върху неспокойните сърца и много изнервените поклонници. По-стара легенда описва тежките събития, дали името на селото и неговия манастир.

Преди  повече от 500 години банда турци изнасилили жена от селото. След като си търгнали, злосторниците били настигнати от разгневени местни мъже. За назидание бандитите били заковани по вековните дъбове в гората на селото, след което одрани живи.

Не минало много време и на същото място бил издигнат манастир. Намира се в Ерулската планина край село Одраница на 25 километра от Земен, на 60 километра от Кюстендил и на 80 км от София. За пръв път е възстановен между 1870 г и 1886 г. След 9 септември 1944 г постепенно запада, докато съвсем не рухва през зимата на 1985 – 1986 г.

Нова църква изниква върху пухналата обител в Одраница.

След няколко години хора с корен от Одраница подемат инициативата за възраждане на святото място. Новата църква е изградена върху основите на стария храм. Единственото, което е останало от някогашната обител, е иконата на покровителите светите апостоли Петър и Павел, предадена за съхранение  в Историческия музей в Перник.

За нея също се разказват легенди за чудодейната й сила да лекува.

7 пъти опожаряват ,,Свети пророк Илия“

Плаковският манастир ,, Св. пророк Илия“  между търновските села Плаково и Велчево е построен в началото на XIII век.  След което е възстановяван отново. Бил е забележителен книжовен център, но историческата легенда разказва, че е ограбван и краден не само от чужди, но и от свои – това се отнася както за богатата му библиотека, така и за иконите.

Тук е началото на Веелчовата завера, когато през 1835 г. се правят опити за въстание срещу поробителите – опити, завършвали с погром за съзаклятниците. Колю Фичето издига в Плаковския манастир кула камбанария и част от жилищни сгради, а иконите на иконостаса в църквата са русивани от Захари Зограф.

Левски основава таен комитет в ,,Свети Архангел Михаил“. Шляковският манастир е едно от любимите места край Костинброд

Шляковският манастир ,,Свети Архангел Михаил“ се намира до Констинброд. Може би е изграден още във византийско време, а може да е съграден с дарителство на цар Иван Шишман.

Около тези предположения витаят легенди. Сигурно е, че по време на робството е бил нещо като крепост на българския дух. През 1871 г. в манастира Васил Левски с активната помощ на игумена Генадий основава Тайния революционен комитет в Костинброд.

Дивотинският манастир е действаща днес православна обител

Дивотинският манастир ,,Света Троица“ в Люлин планина, близо до едноименното пернишко село, е построен с делва жълтици. Легендата разказва, че това става през XI век и така обителта се превръща в една от най-старите не само в Софийската Света гора, а и в цяла България.

С Делва жълтици въздигат Дивотинския манастир

Разказът за началото говори за мъж и жена, които намерили делва с жълтици, докато орали нивата си. Съпрузите решили да построят манастир с имането. Явно били изобретателни, защото се споразумели, че мястото ще определи тяхното магаре.

То вървяло известно време, но дали от тежестта на жълтиците или от любимата приказка на шопа, която гласи ,,Тъкмо научих магарето да не яде и то взе, че умря“, животното паднало на пътя и издъхнало. На това място през 1046 г. започнал градежът на обителта.

сливен
alexandra travel

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни публикации