Новини

Подготвят зрелищно откриване на моста на Колю Фичето край Бяла

Предвиждаме едно зрелищно откриване на моста на Колю Фичето с двудневен фестивал, имаме заложени средства за него. На 23 и на 24 август ще бъде откриването, като първата вечер ще бъде по-официална, а втората по-развлекателна. Това заяви кметът на Бяла Димитър Славов в интервю за АНОНС.

„В заключителен етап сме, имаме издаден акт 15. Срокът ни за въвеждане в експлоатация е 30 юни. Трябваше да изградим проекта за 2 години, но се наложи да съкратим срока с месеци заради коронавируса, войната, проблеми с индексацията… 10 месеца чакахме методика за индексация. В един момент всички се бяха отказали, от министерството бяха на мнение, че трудно ще се реализира проектът, фирмите изпълнители почти се бяха отказали, само аз не се отказах. Благодарение на това имаме един изключително сериозен туристически обект. Проектът като сграда е готов – говоря за посетителския център, в който ще има страхотна музейна част. В момента има художници и скулптури, които работят вътре. Знаете, че сроковете на хората на изкуството никога не им стигат, но се надяваме, че до средата на август ще приключат“, каза градоначалникът.

„Предстои да изградим паркинг, имаме закупени терени около 4,5 дка. Трябва да довършим озеленяването, подходите, пътеките в зоната около посетителския център. Ще започнем да назначаваме хора от началото на месец юли, за да обучим персонала. Най-голям проблем ще бъде именно намирането на качествен персонал, защото ни трябват хора, които да разбират от история – уредници, екскурзоводи, служители в сувенирната част“, призна Славов.

Новият туристически обект ще даде работа на поне 15 души.

„Бяха планирани малко повече, но впоследствие решихме да заложим на модерна паркинг система, която да чете номерата на автомобилите. Няма да има нужда от човешки фактор. Общинският съвет реши да закупим цялостна система с автоматична бариера и опция за плащане с карта и в брой. За разлика от много други туристически обекти, в които трябва да платиш задължително билет, ние решихме мостът да бъде с вход свободен, тъй като беленчани обичат да се разхождат по него.

Все пак по проект сме длъжни да осигурим приходи и затова паркингът ще бъде платен, както и музейната част. В нея ще има много интересни 3D платна, скулптурни елементи, мапинг зала. Отделно по проект имаме и външен мапинг върху автентичната част, където ще се прожектират пет филма. Надяваме се, че мапинг прожекциите ще успеят да събират много туристи и зрители. Няма да се прожектират всяка вечер, а по поводи или по заявки. Както е и „Звук и светлина“ във Велико Търново“, допълни кметът на Бяла.

Цялото интервю вижте ТУК.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button