Свят

Фестивалът на лалетата в Истанбул: Защо задължително да посетим парк „Емирган“

През април Истанбул е домакин на своя годишен фестивал на лалетата. Турските лалета цъфтят към края на март или началото на април, в зависимост от времето. Цъфтежите ще радват зрението и духа близо месец, тъй като цъфтят в продължение на няколко седмици. Това не е изненадващо, като се има предвид, че противно на общоприетото схващане, лалетата за първи път са отгледани в Турция.

Много турски лалета са засадени в паркове, отвори, кръгове и други открити площи на Истанбул. Така че, ако случайно сте в Истанбул по това време на годината, считайте се за късметлия.Лалетата произхождат от азиатските степи, където процъфтяват диво. Въпреки това, лалетата или лале (от персийската дума lahle) са били отглеждани за първи път в търговската мрежа в Османската империя.

Какво да опитаме от уличната храна в Истанбул

И така, защо в днешно време лалетата се свързват с Холандия? Разпространението на луковиците на лалетата през последните години на шестнадесети век се дължи главно на Шарл дьо Л’Еклюз, автор на първия важен трактат за лалетата (1592). Той е професор в университета в Лайден (Холандия), където създава както преподавателска, така и частна градина, от която са откраднати стотици луковици между 1596 и 1598 г.

Почти всеки е наясно с Истанбулския фестивал на лалетата. Стотици хиляди хора гледат този масивен спектакъл, който се провежда през пролетта.

Лалето отдавна се счита за национална емблема не само на Истанбул, но и на Турция като цяло. Това е основен елемент от османската култура и оттогава Истанбул се превърна в пролетната столица на всички цветя.Над един милион лалета са засадени в цял Истанбул, преди събитието да започне с мотото „Най-красивите лалета в Истанбул“. Пъпките на лалетата се произвеждат основно за този повод в град Коня.

През 2016 г. броят на засадените лалета достигна нов връх от 30 милиона. Лалетата се засаждат в определен ред, като редовете следват един след друг, започвайки от най-ранните сортове и по-късно. В резултат на това Истанбул цъфти цял месец! В парковете можете да намерите Гюлхане и Емирган, всеки цвят на дъгата.

Истанбулският фестивал на лалетата се провежда в този огромен парк, който гледа към Босфора и предлага красиви гледки на дълги разстояния. Традиционни занаяти, включително мрамориране на хартия, калиграфия, производство на стъкло и рисуване, са демонстрирани на фестивала на лалетата Emirgan в Истанбул. Отвън, на изскачащи сцени, наоколо са разпръснати музикални изпълнения.

истанбул лалета
Снимка: Pixabay

Можете да намерите великолепния пролетен цъфтеж из целия Истанбул през месец април. Първо обаче трябва да посетите парка Емирган за автентично изживяване на лалетата и Международния фестивал на лалетата в Истанбул. Има множество градини с лалета и е един от най-големите обществени паркове в Истанбул. Парк Емирган се намира близо до Босфора в Сариер, точно преди втория Босфорски мост.

Чамлъджа: Най-висока кула в Истанбул

Парк Емирган е също толкова красив и подреден като Гюлхане и е идеален за походи и пикници. Има езерце, водопад и три древни имения: Сар Коск, Беяз Коск и Пембе Коск. С чаша прясно кафе може да се насладите на буйната растителност и имения от някое от местните кафенета.

Емирган Парк е достъпен по два основни маршрута:

  • За да стигнете до Кабаташ (Кабатас), вземете трамвайната линия Т1 от Султанахмет. След това, след три минути пеша до автогарата, качете се на автобус 25Е и излезте на гара Емирган.
  • От площад Таксим автобуси 40T и 42T се движат директно до Емирган.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button