БургасБългария

Древен Египет се преместил край Камено

Обичаят да се окачват дрехи за здраве на места, считани за свети, е много разпространен из всички краища на България. Така се прави при Светилището на змията в Западните Родопи, край пещерата на света Марина в Странджа, край Демир Баба теке, както и на други места из България. Части от облеклото се оставят и при светилищетоРусин камък край бургаското градче Камено.

Светилището Русин камък е на повече от 4 хиляди години

Смята се, че святото място е много старо – на около 4 хиляди години. Траките са извършвали своите ритуали тук, но преди тях мястото е използвано от още по-древните хора, живели по тези земи.

Най-смелите изследователи на светилището твърдят, че то е създадено от дошли в Египет много високи хора. Пришълците пренесли живота си тук, за да избягат от преследванията на жреците край Нил.

Светкавица вкаменила тракийските стражи на Момин камък

В Странджа запазили учението на Бога Слънце – вътрешно и външно. Смята се, че Русин камък е място за преклонение пред Озирис – древноегипетският бог и първи владетел на Земята, получил безсмъртие на небето като съзвездието Ориен. В Странджа има и легендата за египетската богиня котка Бастет,  чийто гроб според Ванга се намира до Мишкова нива на самата граница с Турция.

Снимка: Община Камено

Древен астролог ,,гледал“ към звездите от Русин камък

Именно с Древен Египет е свързано името Русин камък. Привържениците на тази хипотеза смятат, че ,,Руса“ има значение на ,,Устата на сина“ на древноегипетски. Синът на Озирис и Хор, а по-късното превъплъщение на Хор е Христос.

Разбира се, все още на-разпространено е тълкуването, че Русин камък  означава червен, светъл камък. Все още цялата истина за името, а и за древното предназначение на светилището остават скрити.

До светилището с дарения през 1927 г. е построен параклис ,, Свети Георги“

Тайната на Русин камък може да се разкрие не чрез разкопки, а от въздуха, твърдят още най-смелите изследователи на светилището. Защото мястото е  огромен мегалитен комплекс, строен под ръководството на архитекти от високо – може би от древни самолети.

Към поразяващите факти се прибавя и откриването на следи от огромни човешки стъпала с два пръста. В световен мащаб вече е доказано, че такива хора са живели преди хиляди години на земята. Сред камъните има изображение на седнала котка – може би изображение на богинята Бастет, на две крави, свързани от змия, както и на много змии. Змията в Древен Египет е символ на силата на мисълта, която някои древни владеели.

Монтанезиум шепне легенди

Предполага се, че около 1500 г. пр.н.е. именно по нашите земи идват и се настаняват хора от Древен Египет. С тях са свързанивсички светилища в района на Странджа – и това на Бастет, и Крокодилите на връх Марагидик, храмът на Михос край Малко Търново.

Крепост пазела святото място

Крепостта Русокастро се намирра до светилището Русин камък. Мястото е на 2,5 километра северозападно от село Русокастро в бургаскатаа община Камено. Крепостта е издигната преди 1500 година на стратегическата височина, която е природен феномен и от нея се контролират най-важните пътища в Североизточна Тракия – между севера и юга, от всички източни проходи на Стара планина и Северното Черноморие към Босфора и Константинопол.

За първи път името на Русокастро се споменава от арабски географ Ел Идриси в неговата ,, География на света“, като голям и многолюден град. С това име градът влиза и в описанието на византийските летописци, свързани главно с историческите събития през XIV век.

Крепостта Русокастро е стратегически пътен възел, използван до XVIII век

Най-силно  е историческото присъствие на Русокастро в грандиозна битка на 18 юли 1331 г., завършила с победата на българския цар Иван Александър над византийската армия, предвождана от император Андроник.

Много по-рано в подножието на ,,Големия камък“ край Камено траките са създали селище с важно значение за икономическите и културни контакти на Одринското тракийско царство и черноморските антични градове – Аполония и Месамбрия, гласи информацията на Бургаския исторически музей.

Съществуването на тракийското селище се потвърждава от откритите в края на XIX и началото на XX век многобройни находки. Сред тях са плоча на тракийски конник, монета, сечена в град Кизик от началото на V век пр.н.е, сребърни драхми и тетрадрахми на Аполония Понтийска, Одесос, Маронея от III-II век пр.н.е., малко съкровище на бронзови монети на Месамбрия от II век пр.н.е.

А над селището се извисявало впечатляващо такийско светилище, посветено на Бога Слънце и Богинята Майка и тракийския герой конник ,, Херос“.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button