Свят

Защо най-голямото гробище в Париж е изключителна дестинация

Eкскурзия до Париж- Града на любовта значи много неща, но едва ли първото място за посещение е… гробище. За някои хора обаче именно това е забележителността, която искат да видят.

По-точно – за около 3 млн. души всяка година. Толкова са посетителите на най-известното гробище във френската столица. Това значи, че дневно оттам минават по над 8 хил. туристи.

Разбира се, това е прекалено опростена сметка. Нищо в тази история не е толкова лесно за разбиране. А „Пер ла Шез“ не е просто гробище.

Най-известният гробищен парк в Париж, а може би и в света, заработва през 1804 г. Това са бурни години за Франция. Наполеон I тъкмо е провъзгласен за император, а армията му помита всички по бойните полета на Европа.

Ето как да посетим Олимпийските игри в Париж безплатно

Поражението в Русия е още далече, а някогашният офицер и настоящ монарх е на върха на славата си. Наред с това населението на града се е увеличило и неизбежно се появява проблемът с все по-малкото парцели за погребения. Така се налага създаването на нов парк. По онова време парцелът се намира извън града и парижани отначало не са особено ентусиазирани. През годините обаче ситуацията се променя.

В днешно време там са погребани стотици хиляди покойници, а част от тях продължават да привличат милиони туристи. Там почиват музиканти, писатели, военни, политици, художници, актьори. Сред по-известните са Оскар Уайлд, Фредерик Шопен, Едит Пиаф, Джим Морисън, Оноре дьо Балзак, Марсел Пруст и много други.

„Пер ла Шез“ се управлява от куратор

Сегашният се казва Беноа Гало. Той поема поста през 2018 г. За 41-годишния Гало това е някак естествена стъпка, имайки предвид, че произхожда от семейство с каменоделски бизнес, които произвеждат надгробни камъни от десетилетия, пише The Guardian.

Преди две години Гало решава да напише книга за гробищния парк. В нея разказва или по-скоро разбива някои от най-популярните митове. Той обръща внимание на една от историите. Както през целия си живот, писателят Оскар Уайлд успява да предизвиква скандал и след смъртта си, предава сайтът „Бизнес новините“.

Девет години след като умира в Париж, останките му са преместени от друго гробище в „Пер ла Шез“. Тогава е взето решение и за изграждане на надгробрен паметник. Задачата е възложена на младия американски скулптор Джейкъб Ъпстейн. Съзнавайки важността й, той дълго време не мисли какво точно да сътвори.

Накрая, след четири години работа, представя направеното – статуя на гол ангел с украса с асирийски мотиви на главата. Скулпурата обаче скандализра с тестисите си. Дебатите продължават десетилиетия, докато през 60-те години някой отчупва тази част от надгробния камък и тя изчезва завинаги. Градската легенда обаче твърди, че служителите на гробищната администрация ползвали тестисите като преспапие.

„Когато поех поста, разбира се, изследвах въпроса с тази т.нар. кастрация. Не открих и следа от тази реликва“, казва Галот.

Като управляващ парка обаче той има далеч по-важни задачи от търсенето на отчупени тестиси. Основните проблеми са свързани с организацията, казва той. Все пак никой, чийто близък е починал наскоро, не би искал да се сблъска с тълпа шумни и снимащи туристи, докато го изпраща в последния му път.

„Става дума за деликатен баланс и е важно всички да разберат, че „Пер ла Шез“ е на първо място гробище, а не увеселителен парк“, казва той.

Заради туристите през годините се появяват доста неочаквани проблеми

Например почитателите на Уайлд започват да оставят целувки с червило по паметника му. Така към скандала със статуята се добавя и друго – оказва се, че материалите, от които са направени червилата, рушат камъка. И управата на гробищния парк се принуждава да покрие паметника със стъкло, пише The Guardian.

Но целувки се оставят не само при Уайлд. Надгробният камък на вокалиста на The Doors Джим Морисън е целуван, рисуван, драскан, краден неколкократно. През годините е променян след многократни кражби на различни детайли, вероятно от фенове, които искат да занесат част от него у дома си. И до днес онлайн могат да се открият интересни заглавия от типа: „Как да посетим гроба на Джим Морисън. Но с уважение“.

Пак заради туристите се разивива и бинесът – запознати с гробищния парк предлагат услуги като гидове срещу заплащане, продават се сувенири – чаши, тениски и т.н.

Извън проблема с прекомерната посещаемост не по предназначение остава интересната подробност, че „Пер ла Шез“ всъщност е най-големият парижки парк. И съответно – най-голямото зелено пространство във френската столица. Освен това там могат да се видят архитектурни и скулптурни шедьоври.

А за управата му остава сложната задача – как направят така, че траурната и туристическата процесии да минават по различни алеи и да не се сблъскват.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button