С дъх на вино

Вионие привлича с аромат на цветя и плодове

Виноние е сорт бяло грозде, който придобива все по-голяма популярност. Оприличават го още на Шардонето, тъй като от него се прави меко вино с плътно тяло, притежаващо богат ароматен спектър. Сортът зрее на топъл климат, а едни от основните предизвикателства при отглеждането му са ниските добиви. Тези лози са най-силно разпространени във Франция, но в последните години тези лози се срещат и по други места Италия, Канада, САЩ, Нова Зеландия, Чили, Аржентина, Бразилия, Уругвай, Швейцария.

Сортът се използва за приготвяне на сухи бели вина, които нямат потенциално стареене. Често Вивионието се използва за купажиране с други сортове, за да направи получената винена напитка по-наситена на вкусове и аромати. Срещат се вина от сорта, които са ферментирали или отглеждани в добивни бъчви.

Произходът му не е проучен с точност, но ДНК изследвания, направени през 2004 година, доказват близката генетична връзка с Freisa от Пиемонт, който е произлязъл от сорта Небиоло.

Тамянка – кралицата на Северна България

Твърди се, че сортът носи името на населеното място Vienne, намиращо се в долина на река Рона. според друго предположение лозите се наричат така заради латинските думи, с които се обяснявало трудното отглеждане на този тип грозде.

Вината от сорта Вионие привличат потребители с приятния си сламен цвят. При отпиване се долавя силен аромат на цветя и плодове, който прави асоциации с акация, праскова, кайсия, ананас, ванилия, зърна от анасон, жасмин, иглика, киви, круша. Във виното присъстват още нотки на личи, манго, портокали, мента, сено, тютюн. Преди да се сервира на гостите, Вионието е добре да се охлади до температура 8-10 градуса. То може да се консумира без добавка, но все пак е препоръчително да се съчетае с подходящи храни, които биха помогнали за разгръщане на неговия профил. съчетава се прекрасно с аромата на ястия, подправени с къри, индийско орехче, канела, шафран, черен и бял пипер.

Ястията с птиче месо, както и специалитети с риба и ракообразни са прекрасен „приятел“ с една чаша Вионие. Сред добавките, които много биха подхождали на виното, са пиле с ябълки, къри пиле, рибени кюфтенца, риба с къри, пържени стриди, калмари и миди. Суши със соев сос също е добри решение. За предпочитане е козе сирене.

Ако сте сред почитатели на десертите, със сигурност ще намерите с какво да комбинирате Вионието. Може да се спрете на различни захаросани плодове, кремове, сладки, торти, палачинки, пасти, бонбони, пише в. „Галерия“

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button