С дъх на вино

Шампанското – напитка за ценители

Искрите от пенливото вино създават празнична атмосфера

Често шампанското се употребява като назнавание за всички пенливи вина, а това не е много правилно. Шампанското би трябвало да се нарича само вино, произведено във френската област Шампан. С цел запазване на културното наследство през 2015г. хълмовете, избите и винарните в Шампан са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Зоната за производство на шампанското е определена и дефинирана от закон, приет още в далечната 1927г. Виненият регион Шампан обхваща 320 изби, 278 000 парцела лозя с обща площ приблизително 34 000 хектара.

Винопроизводителете от Шампан от векове са се наложили като качество и престиж – още от времето на Дом Периньон. Имената на големите производители са известни, но не по-малко вниматение заслужават малките традиционалисти – както от Шампан, така и от Бургундия изобщо. Те произвеждат ограничено количество бутилки, но с качество и типичност на терора, будещи все повече интерес сред ценителите.

Внимание заслужават и представителите извън Франция – красотата на вкуса от Франчакорта в Италия е завладяващ и е отличен конкурент в семейството на пенливите вина.

Съществуват два метода за направата на пенливо вино. Първият е традиционен. При него балончетата са следствие от първична и вторична естествена ферментация на виното. Този метод е труден и работоемък процес, който може да отнеме години в създаване на уникалния вкус, тъй като включва допълнителна ферментация в бутилката, отглежаване върху фините утайки и други.

Тези пенливи вина развиват допълнителни маслени вкусове и много фина газировка. По този начин се правят вината от Шампан и Бургундия във Франция, Франчакорта в Италия, Кава в Испания и други.

Тамянка – кралицата на Северна България

При втория метод – Шармат – вторичната ферментация се провежда в големи съдове от неръждаема стомана и основно се използва за правене на пенливи вина от ароматни сортове, където целта е да се запази свежестта на гроздето.

Този метод се използва за Просеко, а в Германия – за традиционния Зект. За Шампан типичните сортове грозде са „Шардоне“, „Пино ноар“ и „Пино Мюние“. Същите сортове използват и в Италия за направата на Франчакорта, докато при просеко сортът е „Глера“. За Кавата в Испания се използват местните сортове „Макабео“, „Парейяда“, „Ксарейо“, както и „Монасттрел“ и „Гарнача“ за Розе.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button