С дъх на вино

Започва Фестивалът на българските винени сортове в Трявна

На 23 май ще бъде открит Фестивалът на българските винени сортове в Трявна, съобщиха организаторите, цитирани от БТА.

След откриването предстоят два пълни фестивални дни, в които ще има и майсторски класове. Събитието ще бъде отворено за посетители всеки ден от 23 до 25 май (четвъртък до събота) до 21:00 ч., а инициативата ще се състои на открито под шатри с маси на площада пред Народно читалище “Пенчо Славейков 1871”, срещу сградата на Община Трявна, информираха още организаторите.

Във фестивала ще участват 22 изби с доказан опит и успехи в работата с български (и не само) винени сортове – „Меди Валей“, „Царев Брод“, „Сала Естейт“, „Чукара“, „Deuce Winery“, „Марян“, „Бендида“, „Пинк Пеликан“, „Конопане“, „Горун“, „Малката Звезда“, „Заара Естейт“, „Вила Юстина“, „Младенова изба“, „Георгиев и Милков“, „Типченица“, „Златен Рожен“, „Двор #1“, „Царина“, „Шатони“, „Лозеница“, „Върбовка“. Срещу входен билет всеки посетител ще получава гривна и чаша с депозит за дегустация, съобщиха още организаторите.

Производителите сами ще представят вината си, ще има организиран магазин за продажби на дегустираните вина. В петък и събота са предвидени майсторски класове с отделен вход, които ще се проведат в заседателната зала на Община Трявна.

“Фестивал на българските винени сортове” е резултат от една мечта и силното желание да се провежда точно тук, в едно от най-българските места – Трявна. Идеята е да представим многообразието на българските винени сортове, но извън пределите на столицата, на красиво място, леснодостъпно от всички краища на страната, посочиха организаторите.

Това е второ издание на фестивала след успешното му първо провеждане миналата пролет. Щастливи сме да организираме събитието заедно със списание „DiVino“ и екипа им – едни от най-големите и опитни професионалисти в тази сфера в България. Радваме се на подкрепата на Община Трявна и ценим партньорството си с тях. Събитието е доста мащабно – участват 22 различни изби, над 130 различни вина, естествено със специално отношение към работата им с български винени сортове. В програмата сме включили седем майсторски класа, водени от едни от най-изявените винари в бранша. Фестивалът не само обогатява културния календар на Община Трявна, но и допринася за развитието на винената култура в страната, добавиха те.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button