Свят

Унгария не е само Будапеща: Тези места заслужават задължително посещение

Когато стане въпрос за Унгария, всеки се сеща за красавицата на Дунава – нейната невероятна столица Будапеща. Време е да обърнем поглед и извън най-големия град в страната, за да видим целия списък от уникални местенца.  Унгария е пълна с природни чудеса, вкусна храна и легендарно вино.

Ето 6 от местата в източноевропейската държава, които да посетите извън столицата.

Над 200 СПА центъра

Унгария се слави със своята СПА култура, с повече от 200 извора с доказан лечебен ефект. Така че независимо дали сте дошли за хидротерапия, или просто искате да се излежавате в топли води, Унгария е идеалното място.

Въпреки че Будапеща е най-добрият спа град, извън столицата има много други градове. Общо в Унгария има над 200 спа центъра, както и най-голямото геотермално езеро в Унгария – Хевиз, близо до Балатон.

Езерото Хевиз, което заема площ от 46 350 кв. м, се захранва от серен извор и благодарение на големия запас от вода се подменя на всеки 72 часа, което означава, че ще се потопите в най-свежата вода.

Тайната на унгарската козуначена торта, която превзе коледните базари (Kürtőskalács)

Не е нужно да се притеснявате и за това, че езерото е студено. Температурата на повърхността е около 24 градуса по Целзий през зимата, а в разгара на лятото може да достигне впечатляващите 38 градуса.

Езерото Балатон

Близо до Хевиз се намира езерото Балатон. То е не само най-популярният регион извън Будапеща, но и чудесна дестинация за приключения на открито. Тук можете да се насладите на превъзходна кухня, да опитате едни от най-добрите унгарски вина, или просто да се разходите или карате велосипед.

Около езерото има 210-километровия велосипеден път, както и пещера – Таполца. Тук можете да се качите на гребна лодка и да се понесете през 180-метровата пещера, за да се полюбувате на причудливите образувания.

https://www.youtube.com/watch?v=BLhGzddnmJ0&ab_channel=SmartTraveler

Изключителни винарски райони

Унгария има едни от най-старите лозя и винарни в Европа. Tokaji Aszú е най-старото сладко вино в света, но в региона се произвеждат и сухи бели вина. Регионът Токай има 5500 хектара лозя, 27 града и села. Той е най-известен със сладките си вина aszú, които се правят от ботритизирано грозде.

Тайната на автентичния унгарски гулаш (Gulyás)

Ако не предпочитате сладките вина, ще се радвате да научите, че повече от половината от произвежданите тук вина са сухи. Въпреки че Токай е най-известният, има много други винарски райони, които можете да разгледате.

Районът на Балатон е известен с по-свежи, летни вина, докато Вилани в Южна Унгария е известен с богатите си червени вина, като каберне фран, каберне совиньон и мерло.

Нощувка в замък като кралска особа

Ако искате да се почувствате като кралски особи, можете да пренощувате в унгарски замък. Страната е осеяна с величествени замъци – от грандиозния Болдожки замък, кацнал върху отвесна скала, до замъка Фюзер, достоен претендент за приказната корона, която в момента се държи от замъка Нойшванщайн в Бавария.

Построен върху вулканичен конус през XIII в., въпреки че не можете да отседнете в тази древна крепост, си заслужава да я посетите само заради гледката. Унгарската агенция по туризъм само преди няколко години обяви голям фонд за обновяване на дворците и замъците и сега те представляват още по-приказна гледка и преживяване.

10 забележителности в Будапеща, които задължително да видим

Ако обаче искате да пренощувате, трябва да се отправите към романтичния замък Ботаник в село Тура, на 52 км от Будапеща. Построен през XIX в. от барон Зигмунд Шосбергер, сега в замъка се помещава луксозен хотел с 19 стаи, със СПА център, сауна и тенис кортове.

Ресторанти със звезди Мишлен

Цели 62 ресторанта в цялата страна гордо се кичат със звезда Мишлен. Унгария вече има и два ресторанта с две звезди Мишлен. Platán Gourmet в Тата се присъединява към Stand в Будапеща.

Тук има и седем заведения с една звезда, включително Salt в Будапеща, който носи и престижната зелена звезда на Мишлен – един от четирите такива ресторанта в страната, които работят по устойчив начин и имат собствени ферми.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button