КласацииСвят

10 забележителности в Будапеща, които задължително да видим

Будапеща е един от най-красивите европейски градове. Столицата на Унгария привлича с невероятната си архитектура и възможностите, които предлага за всеки турист. Ето 10 забележителности, които всеки трябва да види, подредени от блога World2explore.eu.

Парламентът на Унгария

Започваме обиколката на унгарската столица от парламента. Той е архитектурно бижу. Вторият по големина в Европа, след този в Букурещ.

Строежът му започва през 1885 година и приключва 19 години по-късно. За да бъде изграден в сегашния си вид са били необходими 40 милиона тухли и половин милион плочи от мек варовик. Разбира се, това не е всичко. Хилядите работници са имали възможност да се докоснат до 40-те килограма злато, които също влизат в строителните сметки.

Върху фасадата на сградата можем да открием 242 скулптори на унгарски и трансилвански владетели и военни. Парламентът на Унгария има цели 365 кули – за всеки ден от годината.

В парламента на Унгария може да влезете всеки ден от годината.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Budapest , Hungary (@budapest_hungary)

Църквата „Свети Матияш“

Намира се в непосредствена близост до замъка Буда и е сред най-популярните атракции на унгарската столица.

Историците смятат, че е построена през 1015 година, а днешният вид е оформен през готическия стил – 18-и – 19-и век. Безспорно камбанарията й е най-характерният и в същия момент артистичен елемент на фасадата.

Вярва се, че Дева Мария е спасила Буда и църквата от нашествието на османците. По време на тяхната обсада била съборена стена на църквата. Зад нея била скрита скулптура на Дева Мария, която се явила на мюсюлманите преди тяхната молитва и сринала вярата им. Последвало оттеглянето им то града.

Повече информация за храма, кога и как да го посетим, може да намерите ТУК.

Рибарският бастион

Точно до църквата „Матияш“ се намира РИбарският бастион. Най-якото място за снимки в Будапеща. Представлява тераса със седем кули, от които може да снимате различни точки на унгарската столица.
Построен е в края на 19-и и началото на 20-и век. През Втората световна война е разрушен, а по-късно възстановен.

Седемте кули символизират седемте маджарски племена, заселили се на Карпатския басейн през далечната 896 година. Зданието било опазено и защитено през Средновековието от група рибари, на които е кръстена забележителността.

Може да разгледате бастиона безплатно, както и да се снимате. Разбира се, ако искате да се качите до върха на кулите, ще трябва да вземете билет, като цената му е в зависимост от крайната ви дестинация.

Замъкът Буда

Замъкът е бил дом на редица монарси през годините. Изграден е през 1265 година и смело можем да го определим като шедьовър на архитектурата в унгарската столица. Днес той е дом на някои от най-големите музеи в града – Националната библиотека, Историческият музей на Будапеща, както и Унгарската национална галерия.

Издига се гордо над Будапеща и може да бъде видян от всяка точка на града. До него може да се изкачите пеша, вървейки из кралските алеи, или да използвате влакчето (фуникуляр), познато от редица екшън филми.

Снимка: Pixabay

Мостът „Сечени“

Дори и да не искате да минете по него, ще се окажете задължени. Той е главният мост на града, свързващ Буда и Пеща. Издигнат гордо над величествената река Дунав.

Но защо пък да е забележителност? Това е най-старият мост в унгарската столица, също така е висящ.

Кръстен е на политика Ищван Сечени, който е основен поддръжник за изграждането му. Открит е през 1849 година и по онова време е смятан за инженерно чудо, превръщайки се в символ на прогреса.

Площадът на героите

Това е един от основните площади на Будапеща, има огромно историческо значение. Разположен е в края на най-популярния булевард „Андраши“.

Изграден е в чест на 1000-годишнината от основаването на унгарската държава през 1896 година. Скулптурата на архангел Гаврил е разположена на централната колона. Това не е случайно. Според легенда, архангел Гаврил се явява и коронясва първия унгарски крал Свети Ищван, който създава държавата. На площада се намират и статуи на седемте вожда, които водят маджарите по тези земи.

Замъкът „Вайдахуняд“

Разположен е в градския парк на Будапеща. Прилича на румънския замък Хуняди, откъдето идва и името му. Съчетава множество стилове – готически, ренесансов, романски и барок.

По време на честването на 1000 години от създаването на унгарската държава, се организира изложение. На него е представен замък от картон и дърво. Става толкова популярен, че решават да го издигнат от камък и тухли – това е замъкът „Вайдахуняд“.

Баните (Къпалня) „Сечени“

“Сечени” е най-голямата лечебна баня в цяла Европа. Открита е през далечната 1881 година. Слави се със своите 15 закрити медицински басейна, но освен тях има и 3 огромни открити. Водата се набавя от естествени извори.

В комплекса има също така парна баня и няколко вида сауни, през които минах по няколко пъти. В сградите има десетки съблекални, шкафчета, стаи за релакс, бар и всичко, което ви е необходимо, за да си изкарате един уникален ден.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Budapest , Hungary (@budapest_hungary)

Базиликата “Свети Стефан”

Базиликата “Свети Стефан” е сред най-големите атракции на Будапеща. Няма турист, който да е посетил унгарската столица и да не й е отредил нужното внимание. Забелязва се отдалеч, независимо в коя част на Пеща се намирате.

Храмът е една от двете най-високи сгради в Будапеща, другата е парламентът на Унгария – издигат се на 96 метра височина. Не е случайно, че няма по-висока сграда, тъй като има действаща уредба, забраняваща строителство над 96 метра.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Budapest , Hungary (@budapest_hungary)

Обувките край Дунав

В близост до унгарския парламент е Мемориалът в памет на жертвите на отрядите на Партията на кръстосаните стрели. Това е фашистко движение в Унгария по време на Втората световна война. Участниците в движението водели евреите до брега на Дунав и ги карали да съблекат дрехите и обувките си, след което били застрелвани, а телата им падали в Дунав.

Мемориалът представлява 60 железни чифта обувки на жени, мъже и деца. Поставен е през 2005 година.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button