Вкусове

Тайната на унгарската козуначена торта, която превзе коледните базари (Kürtőskalács)

Коминната торта, известна още като Kürtőskalács, е популярен сладкиш, специфичен за унгарско-говорящите региони. През последните години превзе коледните базари в Европа.

Kürtőskalács се приготвя от сладко тесто с мая, от което се извърта лента, след което се увива около шиш с форма на пресечен конус и се овалва в кристална захар. Пече се върху сгурия от дървени въглища, намазана с разтопено масло, докато повърхността й придобие златисто-кафяв цвят.

По време на процеса на печене захарта, полепнала върху kürtőskalács, става карамелена и образува лъскава, хрупкава коричка върху тортата. След това повърхността може да бъде поръсена с допълнителни гарнитури като смлени орехи или канела на прах.

Тайната на автентичния унгарски гулаш (Gulyás)

Можете да намерите този десерт в малки будки в центъра на Будапеща, просто следвайте невероятната сладка миризма на ванилова захар!

Сред сладкишите, които са най-тясно свързани с kürtőskalács, са трансилванският саксонски Baumstriezel, който има цилиндрична форма, а не спирала. Skalicky Trdelnik от Словакия (бивша Горна Унгария), както и Trdlo/Trdelnice/Trdelnik от Чешко-Моравския регион, се различават от kürtőskalác по това, че върху повърхността им няма нанесена карамелена захарна глазура. Съседните народи имат свои имена за тортата.

Историята на Kürtőskalács

Една от първите важни и официални рецепти е записана в книгата с рецепти на графиня Мария Микеш Заболай от 1784 г. В края на 18 век този сладкиш става популярен в целия унгарско-говорящ свят. Приготвя се специално за партита и сватби.

Началото му обаче е много по-назад. Първото доказателство за подобни методи на печене е вече споменато през 1450 г. в ръкопис в Хайделберг. Развитието към днешната форма става главно в Трансилвания (Трансилвания) в днешна Румъния. В миналото понякога са се използвали царевични кочани вместо дървени рула за навиване на тестото. А в Трансилвания Kürtöskalács често е дори по-голям.

Kürtöskalács получава отличие на 3 декември 2015 г., когато е официално награден с титлата Hungarikum от унгарски орган. По този начин Kürtöskalács се издига в ранг на културна ценност и национално културно наследство.

kürtőskalács

Рецепта:

съставки
1¾ чаши или 240грама  универсално брашно
2¼ чаени лъжички активна суха мая или 2 чаени лъжички разтворима мая
2 супени лъжици  захар
⅛ чаена лъжичка сол
1 голямо яйце
3 супени лъжици разтопено масло
½ чаша (120 ml) мляко, хладка температура

За четкане на точилката
разтопено масло
захар

За топинга:
Приблизително ½ чаша захар

За ореховата захарна заливка
Около 1 чаша смлени орехи, смесени с около ½ чаша захар
2 чаени лъжички  канела

Инструкции

Ако използвате активна суха мая, добавете ½ чаена лъжичка захар към хладкото прясно мляко и оставете настрана за 5-10 минути, докато шупне (стане на пяна).
Можете да използвате другите видове мая директно с брашното.

Каква е тайната на италианското джелато и как да си го направим у дома

В голяма купа смесете брашното, захарта и солта. Към това добавете яйце, мляко, разтопено масло и мая. Разбъркайте сместа, докато се събере, за да оформите тесто, след което месете около пет минути.

Ще бъде лепкаво. Не се изкушавайте да добавяте брашно. Намажете ръката си, ако е необходимо.Прехвърлете в добре намазнен съд.

Оставете тестото да втаса за 60 минути на стайна температура, докато удвои обема си.
Пригответе точилките, като ги покриете с алуминиево фолио, направете поне два-три слоя, за да предпазите точилките от изгаряне във фурната.

Уверете се, че сте покрили много добре точилките. Намажете ги с разтопено масло.
Втасалото тесто след 60 минути.

Надупчете тестото и го разделете на 4 равни части. Върху добре набрашнена повърхност разстелете една част от тестото. Оформете лист с квадратна форма с дебелина 4 мм.
С помощта на нож за пица нарежете тестото на дълги ленти с ширина около 13 мм.
Увийте единия край на лентата тесто около шиша/точилката, като пъхнете края, за да не се развие тестото.

Дръжте тестото много тънко, докато го разтягате и навивате на каламбура. След това разточете леко цялото върху плота, за да го изравните/притиснете заедно.
Намажете с разтопено масло. Овалват се в захар

Поставете в тава за печене и печете в предварително загрята умерено гореща фурна 190C за 25 минути.

Ако печете на скара, времето за готвене е около шест минути, докато започне да придобива тъмно златист цвят. Завъртете точилката поне веднъж (или повече) през цялото време на печене, за да осигурите равномерно готвене.

Когато кексът е готов, отново го оваляйте в захар. Ако използвате други гарнитури, намажете с четка още масло, след което оваляйте готовата торта в блатовете по ваш избор.

Потупайте формата върху плота на масата, за да освободите тортата и я поставете така, че да се охлади.

Опитвали ли сте Kürtőskalács?

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button