Новини

Пътуването с влак в Европа се превръща в тенденция през 2023г.

Пътуването с влак набира скорост като една от водещите тенденции за 2023 г.  Докато растящите цени на горивата повишават цената на полетите, търсенето на маршрути без полети нараства – а новите жп маршрути правят пътуването с влак между държавите в Европа по-удобно и достъпно.

Тенденцията за пътуване с влак в Европа се развива бързо

Пътуването с влак се е увеличило в цяла Европа и Обединеното кралство тази година.

Въпреки че търсенето на маршрути без полети нараства, екскурзиите с влак в различни държави могат да бъдат трудни за планиране от гледна точка на разходите и логистиката. Всеки от железопътните оператори до туристическите компании се стреми да се справи с това.

Швейцария скоро ще пусне GoldenPass Express, първата линия, свързваща френско- и немскоезичните части на страната от Монтрьо до Бернските гори. Пионерът в приключенските пътувания Intrepid се обедини с британската компания за бавни пътувания Byway, за да свърже пътуващите без летене с началните точки на обиколката с влак.

Пътуваме между Прага и Цюрих с нов нощен влак

Европейската мрежа от спални влакове също се очаква да се разрасне през 2023 г., което ще направи по-лесно и по-рентабилно пътуването на континента с железопътен транспорт, като същевременно максимизира времето, прекарано в придвижване от място до място.

Една от най-вълнуващите инициативи е Nightjet, международен консорциум, ръководен от австрийската ÖBB. Дебютирайки през следващата година, „новото поколение спални влакове“ на компанията удвоява по-малко по отношение на уединението и комфорта. Дизайн, повлиян от Сканди, точки за безжично зареждане и самостоятелни бани са само част от предлаганите удобства.

Швейцария пуска най-дългия пътнически влак в света

Nightjet вече е установил маршрути, свързващи Виена, Мюнхен и Париж, както и Амстердам и Цюрих през Кьолн, пише Евронюз. До седмици ще пусне влак от Цюрих до Рим през Милано. До 2024 г. той ще въведе и спална линия, свързваща Берлин, Париж и Брюксел, както и връзка между Цюрих и Барселона.

пътуване с влак
Снимка: Pixabay

Междувременно друг нов играч, белгийско-холандската социална кооперация European Sleeper, е на мисия да „ върне на картата пътуването с нощен влак “. Първото му стартиране ще свърже Брюксел с Прага през Амстердам и Берлин (очаква се зимата на 2022 г.).

Месечният билет за влакове, автобуси и трамваи в Германия става 49 евро

European Sleeper също така планира да стартира директни услуги до дестинации за зимни спортове и слънце в партньорство със Sunweb Group. Надеждата е да започнем със спални влакове до Френските Алпи този декември, последвани от спални влакове до плажовете на Южна Франция през лятото на 2023 г.

А през 2024 г. стартиращата парижка компания Midnight Trains ще започне да пуска своите луксозни влакове в стил Orient Express от Gare du Nord Paris до Рим, Порто и Копенхаген.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button