Свят

Езерото Пържен тиган: Най-големият горещ извор в света

Езерото Frying Pan е един от най-големите горещи извори в света.

Той всъщност е на първо място, надминавайки всички други най-значими горещи извори по света, като Кипящото езеро в Доминика, Малките Антили, Гленууд Спрингс в Колорадо и Големия призматичен извор в националния парк Йелоустоун.

Никой не може да отрече колко горещо е това езеро, а името просто ви казва веднага какво да очаквате, когато го видите.

снимка: Pixabay
снимка: Pixabay

Езерото за пържен тиган се намира във вулканичната рифтова долина Ваймангу в Роторуа, Нова Зеландия, за която е известно, че е най-младата геотермална система в света. Той заема 38 000 квадратни метра като част от вулканичен кратер с плосък под с дълбочина 6 метра и вентилационни отвори, които могат да стигнат до 20 метра.

Многобройни киселинни извори захранват езерото, което го кара да продължава да е опасно горещо със средна температура между 45 и 55°C. През 1886 г. изригва връх Таравера, което потвърдждава, че е най-голямото вулканично изригване в Нова Зеландия, което е донесло големи щети и загинали стотици хора.

Създава се огромен кратер, който по-късно се запълнил от киселинни извори. Най-накрая, след 130 години, светът получава новосформиран горещ извор, който прочуто кипи в Нова Зеландия – езерото Frying Pan.

Но точно като тиган върху запалена печка, езерото за пържене запазва състоянието си на кипене и продължава да отделя пара и различни газове с помощта на магмата точно някъде близо до плоския си под.

снимка: Pixabay
снимка: Pixabay

Освен парата и газовете, които са главно въглероден диоксид и сероводород, които излизат, лесно ще забележите и естествения комин отстрани на езерото. Водата в езерото има средно PH от 3,5, което означава, че е кисела и опасна за консумация.

Сини или зелени водорасли могат да бъдат намерени, растящи по стените на езерото. Те произвеждат кератин, който се вижда като оранжев оттенък във водата, за да се предпази от UV светлина.

Освен това езерото за пържене е дом на редица термофили като бактерии, които оцеляват в невероятно горещи условия. Други термофили включват едноклетъчните археи. Въпреки това се смята, че повечето от формите на живот, живеещи в това езеро, са живели най-рано на Земята.

За тези, които искат да видят езерото Frying Pan,  можете да се насладите на неговите самостоятелни разходки сред природата, докато сте свидетели на невероятния пейзаж с гейзери, езера, вулканични кратери, птици, растения и други.

Можете просто да следвате пътеките на кратера, да отидете на поход или да направите круиз до езерото Ротомахана, където можете да наблюдавате страхотна термална активност точно на брега на това езеро. Вашият ден определено ще бъде изпълнен с горещо, но спиращо дъха приключение.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button